Traditiegetrouw is ook dit jaar richting de jaarwisseling de weerfoto van het jaar verkiezing. Er zijn dit jaar weer veel prachtige kiekjes geschoten en we vinden het heel fijn dat we zo massaal weerfoto’s binnen krijgen. Dat leukt het weerbericht zelfs op de meest grijze dagen toch nog verder op. Maar hoe maak je nu de perfecte weerfoto? Dat leggen we je uit in deze blog!
Weerfoto van het jaar 2022
Het afgelopen jaar hadden we sterk wisselende weertypes. Van storm tot mist, van hitte tot schaatsweer en van zware onweersbuien tot wekenlange droogte. Dit bood fotografen eindeloze mogelijkheden om verschillende scenes op de gevoelig plaat vast te leggen. Inmiddels is het tijd om de allerbeste weerfoto van dit jaar te kiezen. Er zijn acht genomineerden en het is aan jullie om de beste eruit te pikken! Stemmen kan hier.
Vorig jaar werd de weerfoto van het jaar gemaakt door Janna Jacoba v.d. Laag.
Iedereen kan het
Wil jij volgend jaar ook tussen de genomineerden zitten? Dan hebben we hieronder wat tips en regels die je kunt volgen om een geweldige weerfoto te maken. Allereerst: je hoeft geen topfotograaf te zijn of een camera die net zoveel kost als een half jaar huur te hebben om een weerfoto te maken. Ben je even de hond aan het uitlaten? Of fiets je een rondje door de wijk en zie je ineens een mooie wolk of een ander speciaal weerfenomeen, twijfel dan niet en grijp je smartphone. Want ook met een mobieltje is de resolutie tegenwoordig vaak zo goed dat er een hoge kwaliteit foto uit komt rollen. We hebben natuurlijk wel weerfoto’s van verschillende niveaus, zo is bijvoorbeeld een goede bliksemfoto erg gaaf, maar wel heel lastig om te maken. Dan is meer voorbereiding vereist: de weerberichten in de gaten houden, een goede locatie uitzoeken, op tijd klaar zitten en een statief en camera met lange sluitertijd en de juiste afstellingen klaar hebben. Hoe de weerfoto ook genomen is, als je hem hier instuurt is er altijd een kans dat je hem op tv of de Buienradar foto’s terugziet. Hieronder vind je een paar tips om je kansen op een prachtige weerfoto te vergroten en een paar regels omtrent het maken van een geschikte weerfoto.
Bliksemfoto's maken vereist enige oefening, het is Amanda van den Berg wel heel goed gelukt!
Tv-formaat
Een heel belangrijke vereiste voor een weerfoto die op tv getoond gaat worden is dat de foto in landschap oriëntatie is genomen. Horizontaal dus. Televisies zenden namelijk altijd in landschap-oriëntatie uit, en als je dan een verticale foto maakt komen er lelijke zwarte randen omheen om het beeld te vullen. Vaak kun je op je telefoon of camera het formaat 16:9 selecteren, foto’s met dat formaat hebben de grootste kans om uitgezonden te worden. Overigens is het ook belangrijk om een rechte horizon te hebben op de foto. Zo vallen luchten vaak beter op en is het kiekje fijner om naar te kijken.
Probeer de horizon zo recht mogelijk te hebben op je weerfoto.
Mensen op de foto
Het kan hartstikke leuk zijn om mensen op weerfoto’s te zien. Zo zien we duidelijk hoe mensen het weer beleven. Natuurlijk zijn er i.v.m. privacy een paar regels als er mensen op de foto gezet worden. Als iemand duidelijk in beeld komt moet daarvoor toestemming gegeven worden van de betreffende persoon. In de zomer worden vaak strandfoto’s ingestuurd, dat vinden we erg fijn, aangezien we zo in de uitzending kunnen laten zien hoe lekker het weer is aan de kust. Op het strand zijn echter vaak heel veel mensen aanwezig op die mooie dagen. Daar is natuurlijk niets mis mee en het ziet er gezellig uit op foto’s. Als er echter ook mensen topless liggen te zonnen staat dat wat minder chique op de foto. Let daar dus goed op als je een strandfoto maakt. Mensen verdienen privacy, zeker in zo’n situatie, foto’s die aan de media gestuurd worden schenden die privacy. Strandfoto’s met onherkenbare strandgangers in zwemkleding zijn natuurlijk wel prima. Verder maken wij in principe geen gebruik van foto’s waarop geposeerd wordt, enige spontaniteit is gewenst.
#nofilter
Tegenwoordig wordt er met de opkomst van social media steeds vaker van filters gebruik gemaakt. Een weerfoto heeft natuurlijk geen filter nodig, het weer komt immers ook niet met filters. Een filter resulteert vaak in een onnatuurlijke scene, ook kan het de foto waziger maken. Een scherpe, realistische foto staat veel mooier in de uitzending.
Een filter geeft geen representatief beeld van de weersomstandigheden.
Credits
We zijn ongelooflijk blij met ingestuurde foto’s en natuurlijk benoemen we de fotograaf altijd, ere wie ere toekomt. Op televisie zie je je naam dan terug in de blauwe naambalk die we over een foto heen projecteren. Op social media kan dat ook, maar soms zetten we de naam van de fotograaf ook in de beschrijving. Je hoeft zelf dus geen watermerk over de foto heen aan te brengen, wij zorgen ervoor dat de credits van een foto altijd naar de maker gaan!
Creativiteit
Bij een weerfoto denken we al gauw aan een landschap met daarboven een bijzondere lucht. Het kan echter ook heel anders, op een grijze regendag een kind dat in een plas stampt. Als het heet is een koe die verkoeling zoekt in een rivier. Of een reebok die tussen de bomen door gluurt op een koude winterochtend. Een weerfoto gaat om beleving, hoe beleven mensen, of dieren het weer op een dag. Gebruik je eigen creativiteit om die beleving vast te leggen. Ornamenten die bij een bepaalde dag passen kunnen ook helpen, een kerstbal in een plas water op een verregende kerstdag bijvoorbeeld. De mogelijkheden zijn eindeloos en met bovenstaande tips in je achterhoofd is de kans dat je foto een keer op tv te zien is behoorlijk groot! Weerfoto’s of -video’s kun je hier insturen of mailen naar weerfoto@rtl.nl.
VerKOEling op een warme zomerdag. Deze foto is geschoten door Norman Roos.