Actueel

Hoge temperaturen: gevaren en tips

Joyce Derksen (Doornenburg)

Vandaag wordt het al zomers warm. Morgen komen er nog enkele graden bij en dan wordt het regionaal tropisch warm. Dat betekent 30 graden of hoger! Hoge temperaturen houden gevaren in voor zowel mens als dier.

Bij sommige is het woord hittestress misschien al bekend. Dat is niets anders dan dat hoge temperaturen als onaangenaam worden ervaren. Dat gezegd, de meeste mensen kunnen wel omgaan met de hitte van morgen, want het wordt geen extreme waarden. In het midden en oosten van het land is de verwachting dat het kwik boven de 30 graden gaat stijgen.

morgen.png

Dus op zich zijn deze temperaturen wel te doen, maar zit er ook nog wat vocht in de lucht, kunnen sommige mensen, en dan vooral oudere mensen en kinderen, er snel hittestress van krijgen. Ook hebben dieren snel last van hittestress. Waar mensen over heel hun huid kunnen zweten om de hitte kwijt te raken, kunnen dieren dat wat moeilijker. Honden kunnen bijvoorbeeld alleen hitte kwijt door hun poten en hun monden. 

Hittestress 01 - PIS.jpg

Dus bij de temperaturen van morgen en een luchtvochtigheid tussen zo'n 40% en 60% kunnen mensen al wel lichte tot matige hittestress ervaren. Maar dat is niet het enige probleem dat hoge temperaturen met zich meebrengen. Voorwerpen en verschillende oppervlakten kunnen sneller warmer worden dan de luchttemperatuur. Bijvoorbeeld het zand op het strand en het asfalt: de temperatuur hiervan ligt vaak hoger dan de luchttemperatuur. Ook bij auto's is dat het geval.

Gevaren hoge temperaturen - GIS 1.jpg

Als de luchttemperatuur bijvoorbeeld 37 graden is, dan is de temperatuur van het asfalt makkelijk ruim 45 graden, afhangend wat voor asfalt het is, want bijvoorbeeld de kleur ervan speelt ook een rol. Ook bij auto's speelt de kleur een rol: een zwarte auto wordt warmer dan een witte auto. Dat komt omdat de kleur zwart hitte absorbeert, waar wit de hitte weg reflecteert.

En als het dan gaat om de temperatuur binnen een afgesloten auto, ligt ie nog hoger! De luchttemperatuur hoeft niet eens boven 30 graden te zijn voor een auto om snel binnen ondraaglijk heet te worden. 

T_binnen_auto.JPG

Verslaggever Laura Veneman heeft zelf onderzoek gedaan en bij een temperatuur van maar 24 graden, wordt het al snel ondraaglijk heet in de auto.

Daarentegen zorgen bossen en bomen voor wat lagere temperaturen. Een straat met bomen wordt niet zo heet als één er zonder. Ook de temperatuur van auto's in de schaduw loopt minder snel op dan auto's in de zon.

Gevaren hoge temperaturen - GIS 2.jpg

Maar zelfs met bomen eromheen kan asfalt zeer warm worden. Dat is duidelijk te zien in deze foto met het "fata morgana" effect vanwege de hitte!

20220622_Ton Wesselius_Alphen aan den Rijn.jpg
Foto: Ton Wesselius (Alphen aan den Rijn)

Ieder jaar overlijden mensen en dieren vanwege oververhitting. Tijdens landelijke hittegolven liggen de sterftecijfers ongeveer 12% hoger dan normaal. Hoge temperaturen kunnen zeker dus gevaarlijk zijn!

Tips voor de hitte
- Drink genoeg water: zelfs de normale 2 liter water is niet genoeg op warme dagen!
- Kleed je luchtig aan: kies voor luchtige kleding in lichte kleuren die goed ademt, zoals katoen of linnen.
- Vermijd zware inspanning: sport niet tijdens de warmste uren van de dag!
- Zoek verkoeling op: bijvoorbeeld binnenshuis. Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten je woning.
- Ga beschermd naar buiten: smeer je goed in, bescherm je huid en gezicht met een hoed en/of zonnebril en zoek zo veel mogelijk de schaduw op.

Nog warme/zeer warme dagen in aantocht?!
Morgen wordt dus een warme tot zeer warme dag. In de middag en avond trekt vanuit het zuiden weer bewolking binnen en vallen er enkele regen- en onweersbuien. De bewolking en de buien kunnen zeker voor wat verkoeling zorgen! Maar ze kunnen ook wel fors uitpakken vanwege de hoge temperaturen die zorgen voor meer instabiliteit in de atmosfeer. Deze buien kunnen (met name in het zuidwesten) gepaard gaan met windstoten rond 60 km/uur en mogelijk ook hagel. Daarvoor is op dit moment code geel van kracht. 

Op vrijdag vallen er ook nog regen- en onweersbuien en dan is het met maxima rond 23 graden iets minder warm. Zaterdag is er ook nog kans op een enkele bui. Zondag wordt waarschijnlijk iets droger. Wel doet de temperatuur dan nog een stapje terug. Maandag wordt ook weer een natte dag. Dus na morgen zijn we weer voorlopig af van de zomerse en tropische waarden, maar dat is waarschijnlijk niet het geval voor de rest van de zomer! Houd de verwachting dus nog wel in de gaten en houd het hoofd vooral koel tijdens warme dagen!

meerdaagse.png


22-06-2022 om 14:45 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...