Actueel

Hoog water

Cynthia van Leusden, Ravenswaaij

De rivieren stonden al hoog door al het regen- en smeltwater van de afgelopen tijd. Uiterwaarden zijn vaak al ondergelopen. En alsof dat nog niet genoeg was trekt storm Pia noord langs Nederland en zorgt met haar noordwestenwind voor het opstuwen van het zeewater richting land.

Nely V Frankenhuyzen, Ravenswaaij2.jpg
Hoge waterstanden en ondergelopen uiterwaarden bij de Lek. Foto: Nely V Frankenhuyzen, Ravenswaaij

Hoge rivierstanden

Door de vele neerslag die afgelopen tijd is gevallen in Nederland, maar ook zeker in het stroomgebied van onze rivieren, staan de rivieren redelijk hoog. Door de combinatie van smeltwater en regenwater wordt de komende tijd een nog hogere waterstand verwacht. Het hoogtepunt vindt net na de kerst plaats. Op 28 december gaat de rivierstand richting >1500 cm en dat betekent hoogwater. Verscheidene buitendijkse gebieden worden hierdoor al afgesloten. Dit is de tweede hoogwatergolf van de Rijn in deze winter. In het nieuwe jaar is de verwachting dat geleidelijk de rivierstanden weer wat gaan zakken.

lobith.jpg
Verwachtte waterstand in de Rijn bij Lobith. Bron: Rijkswaterstaat

Al dat water moet natuurlijk ergens heen. Normaal gesproken stroomt het natuurlijk zo de zee in. Alleen vandaag trekt stormdepressie Pia noord van Nederland langs. Deze storm zorgt voor een flinke west tot noordwestenwind. hierdoor wordt juist het zeewater opgestuwd richting land. Al dat water uit de rivieren kan dan veel moeilijker afgevoerd worden en dit leidt tot soms extreem hoge waterstanden.

hoog.jpg
Vaak is er niet zoveel aan de hand (blauw), maar momenteel is er toch op veel plekke hoger dan normaal water (geel en oranje) en op twee plekken is het zelfs extreem hoog (Gouda en de Oude Maas). Door storm Pia heeft ook het noorden en noordwesten van Nederland te maken met hoge waterstanden. Bron: Rijkswaterstaat

Tonny De Vries, Delfzijl.jpegOpstuwing van zeewater in het noorden. Foto: Tonny De Vries, Delfzijl

Maatregelen

Nederland heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd op het gebied van waterbeheer en innovatieve technieken om het hoofd te bieden aan stijgende waterstanden. Sommige daarvan zullen in werking treden. Zo is de keersluis Ravenswaaij in het Amsterdams Rijnkanaal al gesloten en vandaag sluit de Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel. Mogelijk gaat ook de Rampspolkering dicht en indien nodig volgen meer keringen.
Daarnaast worden verschillende afvloeigebieden geopend, zodat het overtollige water weg kan. Vanaf vrijdag neemt over het algemeen de waterstand weer af en grote problemen worden niet verwacht.

Joost Mooij, Krimpen aan den IJssel.jpgDe Hollandse IJsselkering sluit vandaag. Foto: Joost Mooij, Krimpen aan den IJssel

21-12-2023 om 12:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...