Actueel

Hoogste alarmfase voor natuurbranden

Na het natte voorjaar heeft het inmiddels al 30 dagen niet meer geregend in de Bilt. Door de lange dagen met volop zon, en nu ook tropische hitte daarbij, droogt de natuur snel uit. Het risico op natuurbranden neemt hierdoor snel toe.

droogte3.png

Toenemende droogte

Na een nat voorjaar, waar de natuur zichtbaar groener door oogde, leek de dreiging op droogte en daarmee natuurbranden wel even geweken. Het kan echter snel gaan; sinds vorige maand is het gestopt met regenen en hebben we het droge en zonnige weer ervoor in de plaats gekregen. In de Bilt heeft het 30 dagen geleden voor het laatst geregend. Omdat het langer dan 20 dagen al droog is beleven we op dit moment officieel een droogte periode. In het groeiseizoen droogt de natuur dan snel uit, helemaal bij de huidige omstandigheden met veel zon een ook wind. Wat de natuur nodig zou hebben aan water, en wat er verdampt, houden we in het groeiseizoen bij in het zogenaamde 'neerslagtekort'. Deze droogte periode, in combinatie met de verwachte droogte ook de komende week laat zien dat we in potentie het record droge jaar 1976 naderen.

Foto gemaakt door KNMI - Het neerslagtekort loopt komende week op tot in de 5% droogste jaren, om vervolgens mogelijk het niveau van recordjaar 1976 aan te tikken.

Hoogste alarmfase

Inmiddels is in het hele land de hoogste alarmfase op natuurbranden actief. Hierdoor wordt aan recreanten gevraagd om goed op te letten in de natuur. Inmiddels zijn er dit jaar al meer dan 150 natuurbranden geteld. Zo is er vorige week in het Limburgse Bergen nog 5 hectare afgebrand. Ook langs de A28 op de Leusderheide is vorige week zo'n 1,5e hectare afgebrand.

Wie iets verdachts in de natuur ziet, moet meteen 112 bellen. Als er al brand is kunnen mensen het beste zo snel mogelijk richting een openbare weg lopen. De brandweer raadt mensen aan om haaks op de vuurhaard richting het gedeelte dat al verbrand is te lopen, daarmee is de kans kleiner dat de brand je inhaalt. Ook verbieden veel gemeenten en terreineigenaren open vuur en ook vuurkorven, wensballonnen of fakkels. Niet zelden wordt barbecueën op vakantieparken verboden. Kampeerders moeten een blusdeken, een tuinslang of een emmer water bij de hand houden, adviseert de brandweer. Glas moet in de prullenbak, want zon op glas kan een brandje veroorzaken. 

Huidige voorzorgsmaatregelen van de brandweer

Behalve dat de brandweer burgers vraagt hun verantwoording te nemen, zitten ze zelf natuurlijk ook niet stil. Zo staat er op dit moment een Chinook helikopter van defensie stand-by voor eventuele inzet. Ook worden er verkenningsvluchten vanuit de brandweer gevlogen. Het gaat dan vooral om verlate natuurgebieden waar niet veel mensen komen. De afgelopen dagen zijn er dankzij deze verkenningsvluchten ook een paar branden vroegtijdig getraceerd.

droogte2.png

In Nederland hebben we verschillende specialismen om natuurbranden aan te pakken. Zo zijn er landelijk Adviseurs Natuurbranden. Ook is er een speciaal opgeleide crew in Overijssel dit jaar 10 jaar actief, en vanaf dit jaar is zo'n team ook operationeel in het zuiden van Nederland. Tot slot bestaat er ook een team wat vanuit de brandweer bijdraagt aan de blushelikopters van defensie.

Toekomst

Naar de toekomst worden er helaas meer onbeheersbare natuurbranden verwacht. Deze hebben dan ook een grotere impact op de samenleving. Het NIPV heeft begin dit jaar een rapport hierover gepubliceerd. ''De natuurbranden worden steeds vaker intense branden die niet meer zijn te blussen, maar pas stoppen als er geen brandstof meer is. In combinatie met een verdere verdichting van ons land zal dit leiden tot een grotere impact op gezondheid, welzijn, natuur en economie. Doordat droogte en warmte elkaar versterken, neemt het natuurbrandrisico sneller toe dan dat het klimaat verandert”, concludeert onderzoeker en projectleider Hans Hazebroek.

Het hele rapport is hier terug te vinden.


11-06-2023 om 14:45 door Sebastiaan Aarts

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...