Actueel

Januari 2024, een maand met vele gezichten

Foto: Hans Stam

Deze januarimaand was op weergebied een zeer boeiende maand. Zo werd er geschaatst, viel er regionaal een dik pak sneeuw, storm Henk, Isha en Jocelyn kwamen langs, rivieren kampten met hoog water, er sneuvelde een datumrecord en meerdere malen werd code oranje uitgegeven. Volgens de statistieken was deze maand zonnig, nat en vrij zacht.

Totaaloverzicht

Met een gemiddelde temperatuur van 3,8 graden tegen normaal 3,6 graden is deze januarimaand vrij zacht verlopen. De hoogste maximumtemperatuur werd gemeten op 23 en 24 januari. Het werd toen 13,4 graden in de Bilt en leverde op 23 januari een nieuw datumrecord op. In Maastricht werd het het warmst met 13,8 graden. De laagste temperatuur werd in Ell gemeten met -10,4 graden in de nacht van 18 januari. Het was gemiddeld gezien wel vrij nat met 79 mm tegen 68 mm normaal (plaatselijk viel in het midden en noorden van het land meer dan 120 mm). In Hupsel viel slechts 61 mm. Het was verder een vrij zonnige maand met 85 zonuren tegen 68 zonuren normaal. In Ell scheen de zon met 94 uur het vaakst deze maand, de Kooy haalde de minste zonuren met 79.

Bijzonderheden

Januari kende vele gezichten. De maand begon met problemen met hoge waterstanden in de rivieren en droog was het met name de eerste dagen van januari niet. Het regende flink en in het noordwestelijk kustgebied kwam het in de nacht naar 3 januari tot code oranje voor zeer zware windstoten vanwege storm Henk.

januari2024johanneswesterink.jpg

Hoog water in de IJssel (foto: Johannes Westerink)

Winterweer met vorst, sneeuw en ijzel

Opnieuw werd code oranje uitgegeven op 11 en 12 januari voor de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg, dit keer voor ijzel. De dagen daarna volgden winterse buien en op 17 januari viel er een dik pak sneeuw met plaatselijk 28 cm in het zuiden van Limburg. In de nacht van 18 januari vroor het in Ell boven het sneeuwdek streng met -10,4 graden. Tot een landelijke ijsdag kwam het niet de temperatuur bleef in de Bilt op 0,0 graden steken, lokaal lukte het wel, zelfs in Vlissingen. Er werd in deze periode ook geschaatst totdat er een abrupt einde kwam aan het winterweer.

januari2024philippeschambergen.jpg


In het zuiden van Limburg viel 20-28 cm sneeuw. Foto: Philippe Schambergen

Storm Isha en Jocelyn

Op 21 januari stroomde zachte lucht het land in veroorzaakt door stormdepressie Isha. Opnieuw werd code oranje uitgegeven vanwege zeer zware windstoten. Dit keer voor Noord-Holland en het Waddengebied. Isha was nog maar net vertrokken of de volgende storm stond op 24 januari voor de deur namelijk Jocelyn. Deze storm zorgde niet voor heel veel overlast.

januari2024anne-marievan iersel ishastorm.jpg

Storm Isha (Foto: Anne-Marie van Iersel, Vlissingen)

Lenteachtig

De laatste dagen van januari verliepen zacht met 10 graden en in eerste instantie zonnig vanwege een hogedrukgebied maar de nachten verliepen tamelijk fris met lokaal lichte vorst. De maand sloot gisteravond laat af met de binnenkomst van een koufront die voor wat regen zorgde. Dit koufront behoort bij orkaandepressie Ingunn die aan de Noorse kust flink heeft huisgehouden. Er werden windsnelheden van boven de 150 km/uur geregistreerd en het kwam tot zeer, zeer zware windstoten. Sklinna Fyr meldde een uitschieter van 185 km/uur. In Sømna-Kvaløyfjellet (300 m hoogte) werd een windstoot gemeld van 224 km/uur. In Nederland is februari gestart met rustig weer met volop zonneschijn en een graad of 9. Het wordt komende dagen nog zachter met in het weekend 11 graden maar wel met veel bewolking en van tijd tot tijd regen.


01-02-2024 om 12:15 door Marjon de Hond

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...