Actueel

Juli 2024: een koele start

Anne-Marie van Iersel (Vlissingen)

Vandaag is het aan de koele kant. Gemiddeld ligt de temperatuur rond 22 graden in deze periode, maar vandaag wordt het maar 18 à 19 graden en later in de week zelfs nog koeler. Waar is dat zomerse weer gebleven?!

Vorige week hadden we het nog over de zon en de zomerwarmte, maar deze week zitten we weer aan de andere kant met maxima onder het langjarig gemiddelde met daarbij soms een bui of wat regen. Wisselvallig dus. Woensdag wordt zelfs een dieptepunt bereikt: het wordt alleen maar zo'n 16 graden. Dat is eigenlijk het klimaatgemiddelde voor het laatste deel van april! Geen zomer dus, maar liever lenteachtig qua temperatuur en met de bewolking en regen daarbij, wordt het zelfs een beetje herfstachtig. 

meerdaagse.png

Maar het is niet altijd zonnig en warm tijdens de zomermaanden en dat komt door de windrichting. Heb je een aflandige wind, is het warm en vaak ook droog. Met een wind vanuit het zuidwesten, blijft het aan de warme kant, maar gaat het weerbeeld gepaard met (onweers)buien. En als het een aanlandige wind is (dus een wind vanaf zee), wordt het juist koeler.

Met een westen- of noordwestenwind wordt de lucht vanaf zee aangevoerd. Dat betekent dat de lucht over het wat koelere zeewater beweegt. Daardoor koelt de lucht af en is de lucht dus ook koeler als het boven het land terechtkomt. Omdat de lucht vanaf zee wordt aangevoerd, bevat deze lucht ook meer vocht dan bijvoorbeeld lucht die vanuit het oosten wordt aangevoerd. Daarom valt er meer regen of trekken er buien over tijdens een noordwestelijke of westelijke aanvoer van lucht. 

weerkaart.png
De synoptische situatie van morgen (in kort, de frontenkaart). Er trekt de komende 24 uur vanuit het noordwesten een storing over. Daarachter is er een noordwestelijke aanvoer van koelere en vochtigere lucht. Dat zorgt voor de wat lagere temperaturen en de wisselvalligheid de komende dagen.

Komt dit soort weer vaker in juli voor?
Gemiddeld ligt in juli de maximumtemperatuur (in De Bilt) op 23,1 graden en gemiddeld op 24 dagen in de maand wordt het warmer dan 20 graden, waarvan 9 dagen zomerse waarden bereiken (dus boven 25 graden) en 2 waarop het zelfs tropisch warm wordt (dus warmer dan 30 graden). Verder zijn er in De Bilt gemiddeld 6,9 zonuren per dag en valt er gemiddeld 2,74 mm regen per dag. Maar hier gaat het dan over gemiddelde. Uiteraard verschilt het weer van dag tot dag en komen er zeker uitschieters tussendoor voor. 

Zo werd het op 25 juli 2019 40,7 graden in Gilze Rijen, de hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten (sinds de metingen zijn begonnen in 1901). In De Bilt werd het op die dag 37,5 graden en dat is ook een record. Maar dit zijn uitschieters. De warmste julimaand ooit was in 2006 toen het gemiddeld 28,7 graden werd. Dat jaar telde juli 26 zomerse dagen en maar liefst 11 tropische dagen!

20190725_Erica van Leeuwen-de Bruijn_Zelhem.jpg
Archieffoto: Erica van Leeuwen-de Bruijn (Zelhem, 25 juli 2019)

Uiteraard zijn er ook julimaanden waar het minder warm (of heet!) was. De koelste juli sinds de metingen in 1901 was in 1954. Toen kwam de gemiddelde maximumtemperatuur uit op 17,8 graden. Dat jaar werd het op zes dagen meer dan 20 graden. Maar een julimaand waar er heel weinig warme dagen waren (met maxima meer dan 20 graden) is deze eeuw een zeldzaamheid. 

Een koele start, maar wat gebeurt verder?!
Juli 2024 gaat dus aan de koele kant van start. Dat zegt echter nog niets hoe de rest van de maand gaat verlopen. Bij Buienradar kijken we in dergelijke situaties naar de pluim. Daar zie je de tendens van wat het weer de komende twee weken gaat doen.

pluim.JPG
De pluim. Tot en met donderdag blijft de temperatuur (volgens alle modelberekeningen van ECMWF) onder de 20 graden. Daarna lijkt het langzaam te gaan stijgen met over anderhalve week mogelijk zelfs zomerse waarden. (bron: KNMI)

Volgens de pluim blijven de maxima tot en met donderdag onder de 20 graden. Daarna neemt de onzekerheid toe, maar vanaf zondag lijkt de temperatuur toe te nemen. Over week is er zelfs kans op zomerse waarden. En de rest van juli wachten we nog even af. Het kan nog alle kanten op.


01-07-2024 om 15:00 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...