Actueel

Juni 2024: koele maand met warm einde

In tegenstelling tot wat je misschien op straat hoort, viel het met de nattigheid en het gebrek aan zon in juni wel mee. De maand verliep wel zeer koel, totdat de warmte in de laatste week ervoor zorgde dat de maand uiteindelijk gemiddeld ook niet erg koud was. In deze blog blikken we met foto's en cijfers terug op het weer in juni.

Lang leek de maand zeer koel te eindigen, we hadden de eerste drie weken van de maand temperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde. Maar de laatste warme week van juni zorgde ervoor dat de gemiddelde temperatuur toch nog flink omhoog ging (van 14,7 graden naar 15,7 of 15,8 graden).

maandoverzicht.png

Koel en wisselvallig begin van de maand
De maand begon licht wisselvallig, met af en toe buien of neerslag, maar ook regelmatig zon. Op de meeste dagen was het 2 tot 3 graden te koud voor de tijd van het jaar. Vooral ’s nachts koelde het van 4 tot en met 9 juni flink af. Het koudst werd het in Deelen op 9 juni: 3,6°C.

Op 10 juni trok een actief lagedrukgebied over het land oostwaarts. Daarachter draaide wind naar het noordwesten, dit bracht koude lucht en vele buien vanaf de Noordzee naar Nederland. De maximumtemperaturen lagen rond 15°C, waar temperaturen van 20 graden in deze tijd van het jaar gebruikelijk zijn. Vanaf 13 juni draaide de wind weer naar westelijke richtingen en liep de temperatuur weer iets op.

knipsel1.PNG

Zomers einde van de maand
Vanaf 22 juni bouwde zich een hogedrukgebied op in onze omgeving en werd het warm en zonnig. Op 26 juni werd het in het midden en zuiden van het land voor het eerst dit jaar tropisch warm (maximumtemperatuur van 30,0 °C of hoger). In Eindhoven werd het 31,4°C, de hoogste temperatuur deze maand. Ook in De Bilt werd het een tropische dag met 30,2°C.

foto3.png
Op woensdag 26 juni moest dit brugdek nog natgehouden worden i.v.m. de hoge temperaturen.

Op 27 juni werd het in het oosten van het land nog tropisch warm, maar geleidelijk kwam vanuit het westen koelere lucht het land binnen. De maand eindigde met nog een zomerse zaterdag en een iets koelere zondag.

Vijf zomerse dagen en een tropische dag
Juni telde in De Bilt in totaal vijf zomerse dagen (maximumtemperatuur van 25,0 °C of hoger) en één tropische dag, tegen normaal respectievelijk 5 en 1. Een heel normaal aantal zomerse en tropische dagen dus.

Neerslag
Met gemiddeld over het land rond de 60 millimeter neerslag week de maand niet veel af van het langjarig gemiddelde van 66 millimeter. De verschillen over het land waren echter groot, met meer neerslag dan gebruikelijk in het noorden van het land, en minder neerslag dan gebruikelijk in grote delen van het midden en zuiden van het land, alhoewel plaatselijke buien ook daar af en toe voor veel neerslag zorgden.

knipsel2.PNG

Meeste regen op 10 juni
Op 10 juni trok een lagedrukgebied langzaam over het land oostwaarts. Gemiddeld over het land viel 20 millimeter neerslag, een derde van de hele maandsom. De meeste neerslag viel langs de kust en in de noordelijke helft van het land. In de noordelijke provincies viel op grote schaal 35-45 millimeter, in Groningen en Drenthe plaatselijk meer dan 50 millimeter, met in het oosten van Groningen heel plaatselijk zelfs meer dan 80 millimeter neerslag. In het zuidoosten van het land was het die dag een stuk minder nat.image (37).png

In het noordwesten viel er ruim 40 mm regen. Naast regen stond er ook kort windkracht 9 (storm) in Hoek van Holland. Voor een officiële storm duurde de storm te kort (officiële storm: gemiddeld windkracht 9 over een heel uur).

foto5.pngfoto4.png

Storingen op 14, 15 en 18 juni
Op 14 en 15 juni trokken diverse storingen over het land. Gemiddeld over het land viel in die twee dagen ruim 10 millimeter, in het noordwesten van het land op de neerslagstations plaatselijk 30-35 millimeter. Op KNMI-station De Kooij (bij Den Helder) 25 millimeter neerslag.

Waar op eerdere dagen vooral het noorden van het land met veel neerslag te maken had trokken op 18 juni juist zware buien over het zuidoosten van het land. Rondom Eindhoven en in het zuiden van Limburg viel plaatselijk 30-40 millimeter neerslag. In het noordwesten van het land bleef het die dag droog.

Natst in het noordwesten, droogst in Zeeland
Het natst was deze maand in het noordwesten, met op KNMI-station De Kooij (bij Den Helder) 92 millimeter (normaal 59 millimeter). Het droogst was het in Zeeland, met op KNMI-station Vlissingen 37 millimeter (normaal 60 mm).

2024-06-30 15_03_33-KNMI - Klimatologie - Overzichten.jpg
Op deze kaart moet de neerslag van afgelopen nacht in het zuidoosten er plaatselijk nog bij opgeteld worden (afgelopen nacht viel er daar tot 30 mm regen).

Relatief weinig onweer
De maand bracht ook relatief weinig onweer. Juni bracht de afgelopen jaren nog wel eens hevige onweersbuien, maar deze maand kwam er betrekkelijk weinig onweer voor. Een normale junimaand heeft ongeveer 5 dagen met onweer.

foto1.png
In de nacht van 29 op 30 juni kwam het in de zuidoostelijke helft plaatselijk tot onweer, zoals hier in De Heurne (Achterhoek).

Zonneschijn
Met gemiddeld over het land ongeveer 235 uren zon tegen 214 uur normaal was maand vrij zonnig. De maand telde geen sombere dagen: de zon liet zich elke dag wel ergens even zien. De eerste tien dagen van de maand scheen de zon wel minder dan normaal, 56 uur, waar 72 normaal is. Daarna liet de zon zich vaker zien. De laatste week van de maand scheen de zon uitbundig. Dat maakte voor de statistiek veel goed.

knipsel3.PNG

Zonnigst langs de kust, somberst in het oosten van het land
Het zonnigst was het deze maand langs de kust met op KNMI-station Vlissingen ongeveer 255 uren zon. Het somberst was het in het oosten van het land met op KNMI stations Arcen (Noord-Limburg) zo'n 190 uur zon. In De Bilt scheen de zon ongeveer 210 uur, tegen 207 uur normaal.

Juni: de maand van lichtende nachtwolken
Rond de langste dag van het jaar kunnen wolken op extreme hoogte nog wat zonnestralen weerkaatsen naar het aardoppervlak (waar het gewoon nacht is). Deze extreem hoge wolken noemen we lichtende nachtwolken. In deze blog lees je meer over deze bijzondere wolken. Deze maand waren ze meerdere nachten te zien, zoals hieronder de nacht van 28 op 29 juni. Het komt niet zo vaak voor dat ze zo goed zichtbaar zijn.

foto2.png

Waarom vonden we de maand misschien somber of nat?
Voor mijn gevoel was deze maand vrij somber en nat, maar in werkelijkheid was de maand op de meeste plaatsen helemaal niet zo nat, en bovendien ook zelfs vrij zonnig. Ik denk dat dit vertekend beeld komt doordat we de maanden in ons geheugen maar moeilijk apart kunnen houden. Mei was namelijk recordnat en ook erg somber. In ons geheugen zal het een beetje vervagen wanneer de maand nou precies begon qua weer, en zodoende krijgt het weer in de maand juni dus een beetje "de schuld" van de regen in mei. Daarnaast was de maand zonder laatste zomerse week wel degelijk somber geëindigd.

Opnieuw start een maand koel en nat
Juli start wisselvallig en relatief koel. De zon laat zich af en toe zien, maar er vallen ook van tijd tot tijd verspreid over het land enkele buien. De middagtemperatuur blijft rond de 19 graden steken. In het kustgebied is het met 17 of 18 graden al bekeken. Net zoals juni start dus ook juli koel. Hoe de maand verder zal verlopen leest u de komende tijd op Buienradar.nl. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst: misschien tapt juli later wel uit een zomers vaatje...

weer.png


30-06-2024 om 15:00 door Thijs Smink

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...