Actueel

Kan het al winteren in november?

Luttenberg

Voorlopig is het nog steeds zeer zacht en is er nog geen spoor te vinden van de naderende winter. Het heeft dit najaar zelfs op nog geen enkel officieel station gevroren op neushoogte (1.5 meter). Daarmee wachten we nog steeds op de eerste officiële vorstdag van het nieuwe winterseizoen. Of het wel kan winteren in november en of er al iets in het vat zit lees je in deze blog! 

Sneeuw op 24 november 2008

Sneeuw op 24 november 2008 Foto van Elly van Niekerk.

Bovenstaande foto verklapt het antwoord eigenlijk al. Het kan wel degelijk winteren in november! Al is de kans op winterse kou in november niet heel groot. In de laatste decennia is de kans op winterweer in november alleen maar verder afgenomen door de opwarming van het klimaat. Gemiddeld komt de Bilt in november tot vijf vorstdagen. Soms kan het zelfs al tot een ijsdag komen. Nog verder landinwaarts kan dat nog vaker gebeuren, maar winterweer in november blijft eerder uitzondering dan regel.

Koude records in november

Het koudst was het in 1921. In de Bilt daalde de minimumtemperatuur in de nacht van 29 op 30 november tot -15 graden. In de november dat jaar kwam het tevens op 22 dagen tot vorst, wat ook een record is. De laagste temperatuur ooit gemeten in november dateert van 30 november 1973, toen vroor het in het Groningse Ten Post -16,7 graden. Het meest 'recente' koude record in november dateert uit 1993 met vijf ijsdagen in de Bilt.

Records van al een tijdje geleden, dat onderstreept andermaal de opwarming van ons klimaat. Het laatste winterweer wat we hebben gehad in november dateert uit 2010. Op de laatste dag van de maand beleefden we een heuse winterinval en viel er op veel plaatsen sneeuw. Dit was tevens direct de laatste keer dat we een ijsdag hebben beleefd in november.

Sneeuwstorm 25 november 2005

Misschien wel de meest extreme weersituatie in  november beleefden we op de 25e in 2005. Een felle storing trok over ons land en bracht op veel plaatsen een storm. Vooral in het oosten van het land ging dat gepaard met veel (natte) sneeuw. Op veel plaatsen viel een dik pak sneeuw.

Dit jongetje genoot op 25 november 2005 van de sneeuw. Foto van Joost Mooij.

Het gewicht van de kletsnatte sneeuw zorgde voor veel problemen. Zo konden elektriciteitskabels het gewicht van de sneeuw niet houden en ontstonden er diverse stroomstoringen. De wind schoot flink uit met een windstoot van 173 km/uur in Hoek van Holland en was het de donkerste dag ooit gemeten in de Bilt.  

Foto gemaakt door KNMI - Een dikker sneeuwdek lag er in het oosten van het land op 27 november 2005, na 2 dagen sneeuwval.  

Het sneeuwdek 2 dagen later op het hoogtepunt in 2005. Bron KNMI.

Voorlopig nog geen winterweer in zicht deze november

De komende dagen profiteren we van een omvangrijk hogedrukgebied. Daarom hebben we te maken met rustig, droog en ook vrij zonnig weer. Met een zuidwestelijke stroming is de aangevoerde lucht zacht. Met een gemiddelde van ongeveer 14-15 graden leven we ruim boven onze stand. Normaal is het rond de 10 graden in deze tijd van het jaar.

Kijken we wat verder naar de toekomst dan zien we in de nieuwe werkweek de kansen op regen snel toenemen. De temperatuur daalt richting de normale waarden behorende bij november in deze tijd.


10-11-2022 om 14:00 door Sebastiaan Aarts

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...