Actueel

Kans op zware windstoten

Ilse Kootkar, Den Helder

De herfstmotor komt vandaag en morgen goed op gang. Storingen van een complex lagedrukgebied die door de Spaanse weerdienst de naam Aitor gekregen heeft zorgt in grote delen van West-Europa voor onstuimig en nat weer. Maar ook in Spanje en de Alpenlanden zorgt Aitor voor veel regen en wind. Komende nacht en morgenoverdag worden bij ons in de westelijke en noordelijke kustprovincies zware windstoten verwacht.

Aitor

De Spaanse weerdienst heeft het complexe lagedrukgebied de naam Aitor gegeven. De stormnamen worden niet alleen door Spanje verzonnen maar Spanje verzint de namen samen met België, Frankrijk, Portugal en Luxemburg. Het KNMI in Nederland verzint ze samen met de Engelse en Ierse weerdienst waarvan Ashley de eerste zal worden. Aitor is zeer omvangrijk zoals te zien is op de weerkaart met meerdere storingen om zich heen. Het is zo’n complex geval omdat er meerdere lagedrukkernen gevormd worden. De hoofdkern komt vandaag boven Denemarken aan. De trek van de volgende secundaire kern verschilt in iedere run van de weermodellen iets van plaats, iets wat van groot belang is voor de plaats van het actiefste windveld en waar de meeste neerslag valt.

onstuimigAitor.png

Wind en regen

Aitor gaat bij ons komende nacht en morgen overdag zorgen voor zware windstoten. Inmiddels is code geel van kracht vanaf middernacht. Vooral een brede kuststrook maar ook op het IJsselmeer kunnen de zware windstoten oplopen tot rond de 100 km/uur of misschien nog wel iets meer, maar waarschijnlijk krijgt de noordwesthoek het het zwaarste te verduren. Hoe een en ander precies gaat verlopen blijft dus een gevalletje “nowcasten” omdat de verschillende runs van de weermodellen qua plaats van het actiefste windveld niet helemaal met elkaar overeenkomen maar dat het onstuimig wordt is wel duidelijk.

onstuimigwindstoten12.JPG
Uitvoer Harmoniemodel morgenmiddag 12 uur (6uur run), bron: Kachelmannwetter

Ga dus zeker in de noordwestelijke helft van het land niet met lege aanhangers de weg op en pas op voor rondvliegende takken of bomen die omwaaien. Verder zijn het niet alleen de zware windstoten, ook de “normale” wind gaat in de loop van vanavond al flink toenemen tot hard, komende nacht tot stormachtig langs de kust, windkracht 8. Volgens sommige berekeningen zou de wind morgen in het noorden even kunnen tippen aan stormkracht 9 maar zoals gezegd, het blijft nowcasten.

onstuimigmorgen.png

In de loop van morgenmiddag zal de wind vanuit het zuidwesten uit langzaam gaan afnemen. Het is overigens niet alleen de wind die parten gaat spelen. De weermodellen komen ook met een flinke bak water waarbij de meeste regen, enkele tientallen mm's,  nu in de noordwesthoek lijkt te gaan vallen.

Weekendweer

In het weekend wordt het weer een stuk rustiger, droger en ook wat zonniger. Op zaterdag vallen er nog enkele buien en is het met 13 graden ronduit fris. De zondag verloopt meest droog met meer zon en 15 graden. Ideaal weer om eens een lekkere boswandeling te gaan maken, overigens wel met de laarzen aan want er kunnen dan flinke plassen liggen en jawel het is er weer het seizoen voor en ze worden alweer flink gespot: paddenstoelen. Meer informatie over paddenstoelen vind je in deze blog.

8703565_source.jpegZwammen in het bos (foto: Ries Rombouts)

Nieuwe week

Ondertussen krijgen Groot-Brittannië en Ierland alweer een volgend actief lagedruksysteem op bezoek die zich afsnoert van tropische storm Isaac, die zich momenteel op de Atlantische oceaan bevindt. Dit systeem gaat veel regen en wind veroorzaken op de Britse eilanden. Begin volgende week krijgen wij hier ook weer natter weer en meer wind. In de tweede weekhelft lijkt de rust tijdelijk te gaan terugkeren vanwege een hogedrukgebied dat zich aandient en dus droger en zonniger weer oplevert. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 16 graden.

onstuimigmeerdaagse.png


26-09-2024 om 12:15 door Marjon de Hond

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...