Actueel

Kleurige strepen brengen luchtkwaliteit in kaart

De lucht die we inademen is niet altijd even schoon. Wetenschappers hebben dit zichtbaar gemaakt met kleurige strepen, de zogenoemde "air quality stripes." Deze strepen geven weer hoe de luchtkwaliteit wereldwijd is verbeterd of verslechterd. In sommige delen van de wereld ademen mensen steeds schonere lucht in, terwijl andere gebieden te maken hebben met steeds vuilere lucht.

Wat zijn air quality stripes?

In navolging van de klimaatstreepjescodes van temperatuur, zijn nu de luchtkwaliteitstreepjes geïntroduceerd. De air quality stripes zijn ontwikkelt door wetenschappers van verschillende universiteiten, waaronder de University of Leeds en de University of Edinburgh. Ze hebben deze strepen ontwikkeld om op een simpele manier te laten zien hoe de luchtkwaliteit door de jaren heen is veranderd. Elke streep staat voor een jaar, en de kleuren variëren van lichtblauw voor schone lucht tot donkergrijs en zwart voor zeer vervuilde lucht. De luchtkwaliteit wordt gemeten aan de hand van PM2.5, kleine deeltjes in de lucht die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Hoe hoger de concentratie van deze deeltjes, hoe slechter de luchtkwaliteit. Uiteindelijk maken de luchtkwaliteitstrepen in één oogopslag duidelijk waar de lucht schoner is geworden en waar juist niet.

In Nederland piekte de luchtevervuiling in de jaren '60. Sindsdien wordt de lucht steeds schoner! (bron: airqualitystripes.info)In Nederland piekte de luchtevervuiling in de jaren '60. Sindsdien wordt de lucht steeds schoner! (bron: airqualitystripes.info)

Hoe staan we ervoor?

De air quality stripes laten zien dat Europa, waaronder Nederland, erin geslaagd is om de lucht schoner te maken! Dit komt door strengere milieuregels en betere technologie. In landen zoals China en India is de lucht juist slechter geworden door snelle industrialisatie en groeiende steden, waardoor de uitstoot van vieze stoffen is toegenomen. Ook in delen van Afrika is de luchtkwaliteit verslechterd. Deze strepen maken het probleem duidelijk zichtbaar: in Europa wordt de lucht steeds schoner, maar in andere delen van de wereld blijft luchtvervuiling nog een groot probleem.

In de Indiase hoofdstad Delhi is er nog werk aan de winkel. Door de snellere industrialisering rijst de luchtvervuiling in India de pan uit. (Bron: airqualitystripes.info)In de Indiase stad Delhi is er nog werk aan de winkel. Door de snellere industrialisering rijst de luchtvervuiling in India de pan uit. (Bron: airqualitystripes.info)

Waarom schone lucht belangrijk is

Schone lucht is essentieel voor onze gezondheid. Vieze lucht kan leiden tot ernstige ziekten zoals astma, hartproblemen, en zelfs kanker. Aan de andere kant houdt vieze lucht de aarde iets koeler doordat het zonlicht reflecteert. Mede door de schonere lucht in Europa schijnt de zon hier de laatste jaren vaker en versnelt de opwarming in Europa iets. Luchtvervuiling behouden is echter ook geen duurzame oplossing. Vieze lucht zorgt enerzijds voor enorme gezondheidsproblemen en daarnaast verergeren veel van deze stoffen de klimaatverandering op lange termijn. Het is daarom belangrijk dat we blijven werken aan schonere lucht, terwijl we tegelijkertijd ook maatregelen nemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Schone energie en minder vervuiling helpen zowel onze gezondheid als het klimaat


26-08-2024 om 06:45 door Maurice Middendorp


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...