Actueel

Komen we ooit aan het einde van het stormalfabet?

Het KNMI heeft samen met de Ierse en Britse weerdiensten een lijst stormnamen opgezet. De stormen van dit seizoen gaan van Agnes tot Walid, zo het alfabet af. De vraag is echter, is er kans dat we ooit een storm Walid krijgen? Of zal het tweede deel van de stormnamen nooit aan de beurt komen? In deze blog kijken we of het waarschijnlijk is dat we ooit een storm Walid krijgen.

De stormnamen
Sinds het stormseizoen van 2019-2020 geeft het KNMI namen aan grote Nederlandse stormen. Dat doet Nederland niet alleen, maar dat doet Nederland samen met Groot-Brittannië en Ierland. We doen dat samen met die landen omdat de meeste stormen in Nederland ook uit het westen komen. Zo vormen wij nu de westgroep. In Europa zijn er nog veel meer stormgroepen, landen die samenwerken met stormnamen.

De zuidwestgroep wordt gevormd door België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Portugal. In de noordgroep zitten Denemarken, Zweden en Noorwegen. Sinds 2021 zijn er ook twee nieuwe groepen rond de Middellandse Zee. De centraalgroep met Italië, Slovenië, Kroatië, Noord-Macedonië, Montenegro en Malta. En de zuidoostgroep met Griekenland, Cyprus en Israël. Iedere groep heeft zijn eigen namenlijst, maar als de storm zich van het ene naar het andere gebied verplaatst behoudt deze zijn eerst gegeven naam. Duitsland behoort niet tot een groep, zij hebben een commercieel systeem voor stormnaamgeving.

aea44df1-76c1-49d8-b0ef-86a7a0aeba41.JPG

Dit jaar is Gerrit een afscheidscadeau voor Gerrit Hiemstra, Gerrit Hiemstra neemt deze maand na bijna 25 jaar afscheid bij de NOS. Piet is ter nagedachtenis aan de bekende weerman Piet Paulusma die in maart 2022 overleed. Babet, Elin, Henk, Olga en Walid zijn ingezonden door het publiek van de KNMI open dag in oktober 2022.

Afbeelding_stormnamen_20232024.png
De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen. Bron KNMI.

De criteria
Oorspronkelijk werden stormnamen alleen gegeven aan stormen waarvoor een code oranje (amber alarm) of rood gegeven werd. Na het eerste stormseizoen heeft het KNMI de drempel voor naamgeving verlaagd. Een storm kan in sommige gevallen ook een naam krijgen bij code geel. De naamgeving is ook niet heel consequent, aangezien er soms ook namen uit de Amerikaanse, Duitse, Franse of Belgische media overgenomen worden. Hierdoor belanden ook namen van buiten onze namenlijst bij onze stormen, denk maar aan Poly (uit het Duitse systeem). 

De afgelopen jaren kwamen we niet erg ver in onze namenlijst. In 2019/20 kwamen we tot de F (Francis), in 2020/21 kwamen we tot de E (Evert), in 2021/22 tot de F (Franklin) en vorig jaar tot de B (Betty).

De afgelopen jaren uitzonderlijk weinig stormen?
We kwamen dus niet verder dan de F. Heeft een lijst met namen tot de W dan wel nut? Ik heb gekeken naar hoe vaak er in Nederland, Groot-Brittannië en Ierland code oranje of rood is afgegeven. Hieruit blijken twee dingen:

1) De stormnamen worden niet exact volgens de criteria afgegeven, want in 2019/20 was er 13 keer aanleiding tot een stormnaam, maar kwamen er maar 6. In 2020/21 was er 6 keer aanleiding en kwamen er 5 stormnamen. 

2) Gemiddeld komen er meer stormen voor dan afgelopen seizoenen. We hebben minder stormen dan gebruikelijk gehad, het aantal stormen schommelt ieder jaar wel. Stel dat we in seizoen 13-14 t/m 15-16 al met stormnamen werkten, dan waren we misschien wel tot halverwege het stormalfabet gekomen.

Ik denk dus dat het wel mogelijk is dat er jaren kunnen zijn waarin we tot de J of K komen, maar de kans lijkt mij wel erg klein dat we in de nabije toekomst tot het eind van het alfabet komen.

img.png
Voorkomen stormwaarschuwingen per maand
Dan heb ik ook nog de gelegenheid om te kijken naar de stormwaarschuwingen per maand. In december t/m februari bereikt het stormseizoen (dat van september tot augustus loopt) een hoogtepunt. In die maanden zien we gemiddeld wel 6 à 7 keer een stormwaarschuwing code oranje of rood in onze hele westgroep. Zomerstormen met code oranje of rood hebben we in de periode 2012/13 t/m 2020/21 in totaal 7 keer gehad.

Afbeelding1.png
Op de X-as staat het maandnummer, op de Y-as staat het aantal keer code oranje & rood per maand.

Wie waarschuwt er vaker?
In totaal heeft de Ierse weerdienst in 9 stormseizoenen 67 keer een code oranje afgegeven en 9 keer code rood voor storm.
In diezelfde 9 seizoenen gaf de Britse weerdienst 37 keer code oranje (amber alarm) en 2 keer code rood af voor storm.
Het KNMI gaf tussen seizoenen 12-13 en 20-21 10 keer code oranje af voor storm, en 4 keer code rood.

De Ierse dienst waarschuwt dus vaker, maar dat kan verklaart worden door het feit dat Ierland vanwege de ligging ook vaker stormen krijgt.


03-09-2023 om 17:30 door Thijs Smink

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...