Actueel

Komende tijd meer files vanwege wintertijd

Dit weekend is de wintertijd ingegaan, waardoor het ’s avonds een uur eerder donker is. Deze verschuiving heeft grote impact op het verkeer, vooral tijdens de avondspits! Zo is de kans erg groot dat je de komende tijd ’s avonds langer onderweg bent.

Avondspits in het donker

Doordat de klok een uur achteruit is gegaan, valt een groot deel van de avondspits vanaf maandag opeens in het donker. De zonsondergang vindt dan namelijk al plaats rond 17.15u, en dat blijkt voor veel automobilisten wennen.

Foto7.png

Figuur 1: Vanaf maandag zal dit het beeld zijn tijdens een groot deel van de avondspits. 

Als het donker is en/of regenachtig is op de weg, houden bestuurders meer afstand om ongelukken te voorkomen. Dit is veiliger en moet men dus ook vooral blijven doen, maar het betekent ook dat er minder auto’s op de weg passen. Hierdoor kunnen er meer files ontstaan, wat extra overlast veroorzaakt. 

Meer files en (zware) ongelukken

Rijkswaterstaat waarschuwt dan ook dat de avondspits vanaf maandag een stuk drukker zal verlopen. Wellicht dat dit door de herfstvakantie momenteel in de regio’s midden en noord nog mee gaat vallen, maar de cijfers van de afgelopen jaren beloven niet veel goeds.

Grafiek RWS.JPG

Figuur 2: Het gemiddelde aantal kilometers file op het hoogtepunt van de avondspits tijdens de zomertijd (11 -09-23 t/m 27-10-23) en tijdens de wintertijd (30-10-23 t/m 15-12-23). Bron: Rijkswaterstaat

In bovenstaande grafiek zie je dat het hoogtepunt van het aantal kilometers file tijdens de avondspits maar liefst 20% hoger lag na het ingaan van de wintertijd. Tijdens de dinsdagmiddagspits verschilde dit zelfs meer dan 150 km file! Opvallend is dat tijdens de vrijdagmiddagspits de drukte juist afnam, mogelijk doordat er minder recreatieverkeer is tijdens de winter. 

77% meer dode en zwaargewonde voetgangers

Het Belgische verkeersinstituut Vias heeft onderzoek laten doen naar de impact van de wintertijd op het aantal ongevallen met voetgangers in België. Hieruit blijkt dat er na het verzetten van de klok 35% meer ongevallen met letsel zijn tussen voetgangers en voertuigen. Het aantal zwaargewonde en doden neemt zelfs met 77% toe! Er zijn dus niet alleen maar ongevallen, ze zijn ook nog eens ernstiger.

VIAS plaatje.JPG

Figuur 3: De analyse over het aantal (zware) ongevallen met voetgangers in België. Bron: VIAS instituut

Laagstaande zon

Iets waar mensen in de avondspits ook opeens rekening mee moeten houden, is de laagstaande zon. Voorheen viel dit moment nog buiten de avondspits, nu valt dit moment er middenin. Zorg dus altijd voor een zonnebril in je auto! 

Foto10.png

Figuur 4: Je herkent het wel, een laagstaande zon tijdens het autorijden. Niet fijn, zorg dus altijd voor een goeie zonnebril.

Ga goed voorbereid op pad

Naast een zonnebril, is het ook belangrijk om te zorgen dat je spiegels en autoruiten goed schoon zijn. Vul indien nodig ook je ruitenvloeistof bij, cruciaal voor goed zicht onderweg in de winter.

Verder is het ook goed om te controleren of je autoverlichting in orde is. Niet alleen je normale of remverlichting, maar ook je mistlampen! Weet je niet meer wanneer je deze mag gebruiken? Voor je mistlampen aan de voorzijde is er geen harde grens, maar meestal wordt een zicht van <200 meter aangehouden. Je mistachterlamp mag pas bij <50 meter zicht aan! Dit is om te voorkomen dat bestuurders verblind worden (een mistachterlamp is erg fel) of dat ze verward worden met remlichten.

9c0f4821-8c6c-495e-8b67-9b14c743fb2e.png

Figuur 5: Wanneer mag je je mistlampen aanzetten? Hou er rekening mee dat je je mistachterlicht ook nooit aan mag zetten als het regent (vanwege het feit dat je hiermee de bestuurders achter je verblindt).

Vergeet ook niet bij mistige omstandigheden overdag de lampen van je auto handmatig aan te zetten! De auto-functie die de meeste moderne auto's hebben, detecteert geen mist, waardoor je in mistige omstandigheden zonder lampen rijdt. Dit is levensgevaarlijk!

Hectometerpaal kan helpen

Ben je niet zo goed in afstanden inschatten, zeker als je hard over de snelweg rijdt? Dan bieden hectometerpaaltjes een goede uitkomst! Deze staan namelijk altijd precies 100 meter uit elkaar. Kun je 2 hectometerpaaltjes tegelijk zien? Dan is het zicht dus niet minder dan 50 meter en mag je mistachterlamp NIET aan! 

Foto9.png

Figuur 6: Mist kan grote hinder veroorzaken voor het verkeer.

Goede reis

Dan rest ons niks anders dan je een goeie reis te wensen als je de weg op gaat! Onthoud echter dat je zicht in het donker altijd minder is, remlichten bijvoorbeeld feller lijken en zo dus voor extra afleiding kunnen zorgen. Wees dus de komende tijd extra alert onderweg.

Foto6.png

Figuur 7: Felle remachterlichten zorgen voor nog eens extra afleiding tijdens de avondspits.


27-10-2024 om 17:15 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...