Actueel

Komt de zomer éindelijk los?

Velen zullen het tot nu toe een nogal tegenvallende zomer vinden: relatief lage temperaturen en veel (zware) buien. Dit is ook hetgeen wat je de laatste tijd veel om je heen hoort. Is dat eigenlijk wel zo, of is het een typisch Hollandse zomer zoals ‘ie hoort te zijn? Voor de mensen die wachten op wat beter zomerweer, lijkt er goed nieuws te zijn. Komt de zomer éindelijk een beetje los? Lees het in deze blog!

In ’t kort: de zomer tot nu toe
Juni
Na een relatief koud voorjaar barstte de zomer in juni al snel los. De maand begon zonnig en op 1 juni werd al meteen de eerste landelijke officiële zomerse dag (maximumtemperatuur van 25 graden of hoger) gemeten. De dagen daarna werd het even iets minder warm met van tijd tot tijd een bui. Echter, vanaf halverwege de maand knapte het weer al aanzienlijk op. Sterker nog, de eerste landelijke tropische dag (maximumtemperatuur van 30 graden of hoger) werd gemeten met in het oosten van het land zelfs een temperatuur van 34,0 graden! In de dagen daarna belandden we in een wisselvallige periode met regelmatig zware onweersbuien met lokaal zelfs stormschade als gevolg.

FOTO3.jpg
Het lijkt lang geleden, maar dat valt mee: halverwege de maand juni kwam het tot tropische hitte in ons land waarbij de dieren écht even verkoeling moesten zoeken. 

Als we even kort naar de statistieken kijken, dan zien we dat deze maand met gemiddeld 18,2 graden zelfs een volle 2 graden warmer dan gemiddeld verliep! Door de zware buien ging de maand ook de boeken in als te nat met gemiddeld zo’n 94 mm neerslag tegen zo’n 66 mm normaal. Echter, de verschillen waren groot van plek tot plek. Op sommige plaatsen is in juni tijdens zware buien meer dan een maandsom aan regen in één dag naar beneden gekomen. Het kwam dan ook regelmatig tot wateroverlast. Als we ten slotte naar de zonuren kijken, dan zien we gemiddeld 247 zonuren tegenover 214 normaal: een relatief zonnige maand dus. Zo slecht was die eerste zomermaand dus toch niet?

FOTO4.jpg
In de maand juni vielen er ook geregeld zware buien. Dat levert naast overlast soms ook prachtige buienluchten op, zoals hier in Schiedam. 

Juli
De tweede meteorologische zomermaand, juli, bracht ons ander weer. Het was vaak wisselvallig met regelmatig zware buien en weinig ruimte voor de zon. Kijkend we naar de gemiddelde temperatuur, dan zien we dat deze maand een fractie koeler is verlopen dan het gemiddelde: 18,0 graden tegenover 18,3 graden als langjarig gemiddelde. Opvallend waren de grote regionale verschillen in de neerslag. Natuurlijk hebben de extreme regenhoeveelheden van half juli ervoor gezorgd dat Limburg eruit springt qua hoeveelheid neerslag met over de hele maand in het zuiden van Limburg lokaal 230 mm neerslag! Echter, in het westen was het een stuk droger met lokaal nog geen 30 mm neerslag. Gemiddeld eindigt de maand te nat, maar de verschillen zijn regionaal dus zeer groot. Qua zonneschijn eindigt de maand ook iets te somber. Al met al dus geen op en top zomerweer deze maand.

Waren er dan helemaal geen mooie zomerdagen deze maand? Jawel, vanaf halverwege juli was het grofweg een week vrij zonnig met temperaturen die rond of iets boven normaal lagen. In de zon is het dan heerlijk toeven!

FOTOBLOG.jpg
Ondanks veel wisselvalligheid en relatief koel weer in de maand juli, waren er ook zeker dagen waarbij het heerlijk zomerweer was. Half juli was dat enkele dagen het geval met veel zon, enkele stapelwolken en temperaturen tot lokaal ruim 25 graden! 

Kenmerkend voor deze zomer: zware buien en (voorlopig) geen extreme hitte
Al met al zijn de zware buien zeer kenmerkend voor deze zomer. Regelmatig kwam het tot wateroverlast met als grootste extreem natuurlijk de verwoestende overstromingen in Limburg en delen van België, Duitsland en Luxemburg. Opvallend is dan ook als we kijken naar het aantal dagen met ‘zware neerslag’: een dag waarop ergens in Nederland 50 mm of meer valt. Deze zomer gebeurde dat tot nu toe op 15 dagen, wat een nieuw record betekent! De grote neerslagsommen konden gehaald worden doordat de buien vaak maar traag overtrokken. Door klimaatverandering zullen deze zware buien vaker voorkomen in de zomer…

FOTOBLOG1.jpgKenmerkend voor deze zomer: zware buien. Het kwam regelmatig tot wateroverlast en stormschade. Ook gisteravond ging het lokaal even flink tekeer. 

Ook kenmerkend voor deze zomer is de afwezigheid van extreme hitte. De afgelopen jaren leken de temperaturen elke zomer moeiteloos regelmatig boven de 35 graden uit te komen. Dit jaar is dat vooralsnog niet gebeurd en hebben we, met uitzondering van een enkele uitschieter in juni, nog geen periode gehad met langdurige en extreme hitte. Echter, vergeet niet dat de warme periode halverwege juni wél tot een regionale hittegolf heeft geleid in het zuidoosten van ons land! Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur van 20 graden of hoger) en zomerse dagen blijft dan ook helemaal niet achter ten opzichte van wat normaal is, het aantal tropische dagen wél.

Zijn we verwend geraakt?
Al met al laten de statistieken dus zien dat de zomer van dit jaar tot dusver nog helemaal niet zo slecht is als het misschien doet vermoeden. Als we de eerste dagen van augustus even buiten beschouwing laten, verloopt de zomer tot dusver warmer en zonniger dan normaal, maar óók natter (met dus grote regionale verschillen als gevolg van de zware buien). Maar wát is dan de reden dat het lijkt alsof de zomer slecht verloopt? Onze referentie van het weer van de zomer is de afgelopen jaren misschien een beetje veranderd. De afgelopen jaren leken periodes met volop zonneschijn en (extreme) hitte in de zomer de nieuwe normaal en zijn we nogal verwend. Bedenk je dus dat een zomer zoals deze meer past in het straatje ‘normale Hollandse zomer’ en niet de zomers zoals we die de afgelopen jaren hebben gehad.

Komt de zomer tóch nog los?
En natuurlijk is het altijd weer genieten als er een periode met wat mooie zomerdagen aanbreekt. De afgelopen tijd is het één en al wisselvalligheid wat het weerbeeld tekent met regelmatig onweersbuien en temperaturen onder het langjarig gemiddelde. Toch lijkt daar vanaf volgende week verandering in te komen!

Vooral morgen, maar ook dinsdag, valt er nog aardig wat regen in de vorm van buien. Vanaf woensdag wordt het dan droog en gaan we de zon vaak zien. De temperaturen stijgen en op donderdag zou het regionaal in het binnenland ruim 25 graden kunnen worden bij veel zonneschijn. Vanaf vrijdag neemt de onzekerheid toe, maar tot en met het weekend lijken de neerslagkansen in ieder geval nog klein te blijven. Heerlijk zomerweer dus! Check hier ons weerbericht


08-08-2021 om 11:00 door Thomas Vermeulen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...