Actueel

Kranenzomer

Anita van der Veen, Cadzand

Het wordt richting dit weekend een paar dagen wat droger, zonniger en behaaglijk warm. Een hogedrukgebied zorgt dan ook voor een aanvoer van warme lucht. Op zich lokaal aardig nazomerweer. Sommigen noemen het een Indian Summer, maar die vlieger gaat niet helemaal op.

Indian Summer
In Nederland bestaat de Indian Summer eigenlijk niet. Dat is een term die voornamelijk door Amerikanen wordt gebruikt. Het is vernoemd naar de indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Zij gingen vroeger in deze periode van het jaar op jacht, dus tijdens mooie periodes in het najaar. Daarnaast geldt dat de periode voor een echte Indian Summer pas ingaat van 11 tot 20 november. Verder moet het vooraf zijn gegaan van een koud moment met vorst of zelfs sneeuw. Het moet dan tevens 20 graden worden overdag. Deze nazomer mogen we dus geen Indian Summer noemen. Zeker aangezien het feit dat we nog helemaal geen koude periode hebben gehad dit jaar.

Tim Zijlstra, Anjum (2).jpgFoto: Tim Zijlstra, Anjum

Oude wijven
Is het een Oudewijvenzomer dan? Kort gezegd betekent (misschien enigszins oneerbiedig) dat de zomer een beetje op haar laatste benen loopt. De wat langere uitleg komt van het Duitse Altweibersommer en dat komt oorspronkelijk weer uit de Noordse of Germaanse mythologie. Toen werden de noodlotsgodinnen wevend of spinnend voorgesteld. Het spinnen beeldde de menselijke levensdraden uit. De term oudewijven kan ook terug worden gevoerd op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later kreeg het betrekking op oude breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen.
In september maken veel spinnen een web dat door de dauwdruppels extra opvalt. Deze webben lijken op lange blonde vrouwenharen. Vandaar dat deze periode ook Oudewijvenzomer wordt genoemd. Overigens loopt de periode voor deze zomer van 17 tot 25 september. 

Dilia van Zon, Vlist.jpgFoto: Dilia van Zon, Vlist

Sommige mensen vinden die term een beetje te grof. Er is een alternatief, Sint-Michielszomer. Dat is een zomerse periode aan het einde van september, afkomstig vanuit de katholiek kerk.

Kranenzomer
Ik zou deze nazomer een Kranenzomer noemen. Een Kranenzomer vindt plaats begin oktober. Het wordt zo genoemd, omdat de kraanvogels ons land aan doen in hun trek richting een warm oord om te overwinteren. De Kranenzomer voldoet dus aan alle eisen.

Warm door orkanen
We hebben dus we te maken met een hogedrukgebied boven centraal Europa. Dit hogedrukgebied zorgde voor de aanvoer van redelijk warme lucht uit het zuiden. Soms is het zo dat een ex-orkaan onze kant op komt en zodra deze west van Nederland ligt, zorgt het ervoor dat er warmere lucht uit het zuiden aangevoerd wordt en dan wordt het vaak nog boven de 20 graden. Het uitgebreide verhaal over hoe orkanen het weer bij ons kunnen beïnvloeden lees je hier.

9bb9acf7-bcac-47ab-ba97-1d69ea2dc4fe.png
Soms kan een ex-orkaan (witte L) voor een nazomer zorgen.

Na vrijdag wordt het weer droger, zonniger en warmer. Mogelijk is er dus een heuse kranenzomer in aantocht. De modellen liggen echter nog niet helemaal op een lijn. Mogelijk dat een koufront voor wat koelere lucht gaat zorgen en dan is er een kans dat de 20 graden niet gehaald wordt.

meerdaagse.pngDit weekend mogelijk een heuse kranenzomer.


04-10-2023 om 10:30 door Martijn Dorrestein


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...