Actueel

Lagedrukgebied veroorzaakt ongerief

Eric Kromhout, Sölden

Twee dagen na de overstromingen op de Balkan, trekt er opnieuw een lagedrukgebied richting de Balkan om daar wederom voor flink wat overlast te zorgen. En dat niet alleen. Het zorgt vandaag ook voor een flink pak sneeuw in de Alpen.

Situatie
Een krachtig laag vestigt zich boven de Adriatische Zee en zal daar voor flink wat onstabiliteit zorgen. Bijhorende fronten trekken over de Balkan en ook de Alpen. Hierdoor zal flink wat neerslag gaan vallen, in de Alpen in de vorm van sneeuw.

fronten.png
Een krachtig laag ontwikkeld zich bij de Adriatische Zee.

De Balkan
Op de Balkan waren door overstromingen eerder deze week al zes doden te betreuren. Er viel lokaal 400 millimeter in een etmaal. Hierdoor overstroomden verschillende rivieren. Vandaag gaat er weer flink wat regen vallen en ook gaat het stevig waaien. De zogeheten Bora wind laait op.

neerslag balkan icon.jpg
Er gaat vandaag flink wat neerslag vallen in de Alpen en op de Balkan.

Bora
Vrijwel elk jaar heeft de Balkan met de Bora te maken. Deze zeer sterke noordoostenwind teistert dan kustgebieden van onder meer Kroatië (aan de Adriatische Zee). De krachtige en koude wind ontstaat wanneer koude lucht vanaf de Balkan richting de Adriatische Zee stroomt. Hiervoor bevindt zich meestal een hogedrukgebied boven het zuiden van Duitsland en een lagedrukgebied boven het zuidoosten van Europa. De koude (en zware) lucht dendert letterlijk de steile kustlijn af en omdat zich daar ook dalen bevinden, is er ook sprake van een venturi-effect. Er worden dan soms uitschieters van 200 km/u gemeten! De Bora is op z’n krachtigst in de winterperiode en is overigens een van de meest sterke winden in Europa.

bora.jpg
De Bora wind "valt" uit het noordoosten.

gusts.jpg
Vandaag worden windstoten verwacht van 120-140 km/u.

De Alpen
In de hoger gelegen delen van de Alpen gaan ze een dik pak sneeuw krijgen als gevolg van de frontpassage. Een beetje afhankelijk van welk model je volgt kan er lokaal tussen de 10-50 cm vallen of mogelijk zelfs 50-70 cm. Het Europese model ECWMF komt zelfs op de toppen met meer dan een meter sneeuw tussen nu en morgenochtend. Wel is duidelijk dat hoe hoger op de berg, hoe dikker het pak wordt.

sneeuwarpec.jpg
Volgens ECWMF kan er lokaal meer dan een meter sneeuw vallen in 24 uur.

sneeuwarpege.jpg
Volg je Arpege, dan valt er "slechts" maximaal 30cm.

Afhankelijk dus van welk model er gelijk gaat krijgen, valt er een dik of een heel dik pak sneeuw in de Alpen, maar dat er sneeuw gaat vallen staat als een paal boven water. Na vandaag neemt een hogedrukgebied de overhand en kalmeert het weer in ieder geval tot aan het weekend weer even.


22-11-2022 om 12:15 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...