Dat het lenteweer is, is haast niet meer te missen. Met alleen wat sluierbewolking in de lucht, schijnt er volop zon en ook de temperatuur ligt bijzonder hoog voor de tijd van het jaar. Voor veel mensen is dat een reden om eropuit te trekken, maar sommigen krijgen ook alweer last van hooikoorts! Hoe dat kan, bespreken we in deze blog.
De natuur wordt wakker
Waar men exact een week geleden op sommige plaatsen zelfs nog kon schaatsen, is dat nu een totaal ander verhaal. De zon is duidelijk aanwezig en het kwik stijgt naar waarden rondom de 16 graden. Volop lenteweer, dus! Dat zien we niet alleen terug aan het feit dat meer mensen buiten van het lenteweer gaan genieten, maar ook aan de natuur! Een aantal foto's die we vandaag en gisteren hebben ontvangen, laten dit ook uitstekend zien!
Toch zijn het niet alleen bloemen die opeens gaan bloeien. Rond deze tijd van het jaar willen ook al de eerste bomen gaan bloeien als het weer dat toelaat. Rond februari zijn er hoofdzakelijk drie bomensoorten die al pollen kunnen produceren: de hazelaar, de els en berkenbomen. Vooral de els en de hazelaar kunnen gaan bloeien en pollen produceren. De berk begint vaak pas in maart te bloeien. Met het winterweer van vorige week was nog geen sprake van bloeiende bomen, maar met het lenteweer waar we nu mee te maken hebben, is dat een ander verhaal. Op sociale media zijn al veel meldingen van hooikoortsklachten te vinden. Ook ontvangen we al foto's van de bloeiende els zoals op de titelfoto is te zien.
Hooikoortsklachten komen dus niet alleen door het bloeien van grassen, maar ook van bomen. Het is wel zo dat de meeste mensen vaak last hebben van bloeiende grassen. Dat is ook de reden dat een pollenallergie ook wel bekend staat als hooikoorts.
Waarom reageert je lichaam op pollen?
Een allergische reactie is eigenlijk een "foutje" in je immuunsysteem. Wanneer pollen je lichaam (met name via de neus en ogen) binnenkomen, wordt dat door het immuunsysteem van sommige mensen herkend als indringers. Er gebeurt dan hetzelfde als wanneer virussen of bacteriën in je lichaam terecht komen.
Wanneer cellen in je lichaam stuifmeelkorrels tegenkomen waar antistoffen tegen gemaakt zijn, wordt er een signaalstof genaamd histamine aangemaakt en verspreid. Als gevolg van die histamine, verwijden je bloedvaten. Hierdoor kun je een loopneus krijgen. Ook kan je neusslijmvlies opzwellen, waardoor je neus juist verstopt raakt. Histamine beïnvloedt ook de zenuwuiteinden bij bijvoorbeeld je ogen. Dat is ook de reden irritatie aan de ogen (en traanogen) één van de symptomen van hooikoorts zijn.
Het weer en hooikoorts
De ernst van hooikoortsklachten kan per dag verschillen. Dat heeft alles te maken met het weer. Bij genoeg (direct) zonlicht en relatief hoge temperaturen, worden de bomen "wakker" en gaan ze bloeien. Als er vervolgens wat wind staat, wordt het stuifmeel getransporteerd en bereiken ze ons lichaam. Ook de windrichting is hier van belang. Als de wind namelijk van zee waait, is de lucht relatief schoon en zitten er minder pollen in. Daardoor hebben dan natuurlijk ook minder mensen last van hooikoorts. De komende dagen komt de wind daarentegen vanuit het zuiden en de lucht heeft daardoor genoeg tijd om pollen op te pakken en mee te voeren.
De laatste factor die we zeker niet moeten vergeten, is regen. Zodra het regent, wordt de lucht als het ware schoongespoeld. De pollen slaan neer op de grond en bereiken ons lichaam niet meer. Dat is natuurlijk prettig voor de mensen die er last van hebben, maar het heeft ook een nadeel: na zo'n periode met regen kunnen bomen weer opnieuw gaan bloeien en dan begint het hele verhaal gewoon weer overnieuw.
Verwachting
Buienradar heeft een speciale verwachting voor pollen en hooikoorts. Dit is geen exacte wetenschap, maar het geeft een goede indicatie van hoe gunstig het weer is voor de verspreiding van pollen. Het geeft daarom een idee van wanneer je wel of geen hooikoortsklachten kunt verwachten! Als we kijken naar de kaart voor vandaag, zien we al dat er toch al wel sprake is van pollen in de lucht.
Al met al zijn de komende dagen dus "gunstig" voor de verspreiding van pollen. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor de mensen die hier last van hebben. Op het internet staan gelukkig wel veel tips die je klachten misschien enigszins kunnen verlichten. Mocht je dus last hebben van hooikoorts de komende dagen, dan kan het geen kwaad om die tips op te zoeken en eventueel toe te passen! Uiteindelijk is het wel belangrijk dat je doet wat je zelf het prettigst vindt.