Actueel

Lichtende nachtwolken

Rico de Jong, Oud-Ade

Het is een bijzonder verschijnsel en ze zijn lang niet altijd te zien. Maar nu we richting de langste dag gaan, wordt de kans erop wel steeds groter! Lichtende nachtwolken.

20160706_MaartenBouwman_Nijmegen_lichtendenachtwolken.jpg
Foto: Maarten Bouwman, Nijmegen

Lichtende nachtwolken
Lichtende nachtwolken zijn geen wolken zoals wij ze kennen. De wolken die ons weer bepalen, strekken zich uit van het aardoppervlak tot zo'n 12 tot 18 kilometer hoogte. Lichtende nachtwolken zitten op 80 tot 85 kilometer hoogte.

atmosfeer_online_03.jpg
Lichtende nachtwolken bevinden zich veel hoger dan normale wolken!

Voorwaarden
Ze zijn alleen zichtbaar als aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan:
Natuurlijk moet de hemel helder zijn, anders kunnen we ze vanaf de aarde niet zien.
Ook moet er op die hoogte in de atmosfeer voldoende waterdamp en stof aanwezig zijn. Het stof is vaak afkomstig van oude meteorieten waarvan de minuscule deeltjes nog in de dampkring rondzweven.
Het moet ook goed koud zijn in die luchtlaag. En dan echt kouder dan min 90 graden. Dan gaat de waterdamp bevriezen op de stofdeeltjes en vormt ijskristallen.
Vervolgens moet er ook nog veel wind op grote hoogte in de atmosfeer zijn. Dan ontstaan er mooie golfbewegingen in de wolken.

202e85c4-22d4-4c2f-9977-0700b32aee66.jpg
Foto: Jeffrey Groeneweg, Maasdam

En dan tot slot nog een belangrijke voorwaarde: De stofdeeltjes met de ijskristallen moeten beschenen worden door de zon. En wel op het moment dat de zon bij ons nog niet of niet meer schijnt. Dus of heel vroeg in de ochtend, of aan het begin van de nacht. En dat kan eigenlijk alleen gebeuren in de weken rond de langste dag, omdat de zon dan laag onder de horizon blijft staan. Dan beschijnt de zon de nachtwolken van onderaf, en kunnen wij ze omdat het bij ons donker is, goed zien. 

87096138-17a4-4f41-bc71-982ac8fbafbb.jpg
Lichtende nachtwolken worden van onderen beschenen.

Dat is een hele lijst voorwaarden, en juist komende nacht gaan we ze vrijwel zeker niet zien, vanwege de aanwezige bewolking, maar de nachten daarna zijn vrij helder en mogelijk komen ze dan wel weer tevoorschijn!


14-06-2021 om 10:15 door Martijn Dorrestein


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...