Actueel

Loeiheet op veel vakantiebestemmingen

Het is zweten voor menig vakantieganger in Zuid-Europa! In Spanje werd het gisteren plaatselijk namelijk 45 graden. Wie de komende dagen richting het zuidwesten van Europa gaat, of er misschien al zit, wordt geconfronteerd met hoge temperaturen. De hitte gaat zich uitbreiden richting Zuid-Frankrijk en Italië, met ook daar kans op 40 graden!

Hogedruk
Hogedruk boven de Middellandse Zee houdt storingen die koeler weer meebrengen dezer dagen op afstand. Voor Zuid-Europa dan, in Nederland verliest die hogedruk haar invloed en zitten we met koeler en wisselvallig weer. In zo’n hogedrukgebied stijgen de temperaturen gemakkelijk doordat er weinig bewolking is, waardoor de zon het oppervlakte maximaal verwarmt. Daarnaast kunnen koelere luchtsoorten zo’n zomers hogedrukbolwerk maar moeilijk bereiken. Vanaf zondag komt een hogedrukgebied wat noordelijker in Europa te liggen en samen met een lagedrukgebied voor de westkust van Portugal kan dan nog wat extra warmte uit Noord-Afrika naar Europa getransporteerd worden. De hitte uit onder andere Spanje kruipt dan ook richting Nederland en brengt ons temperaturen die (ruim) boven de 25 graden gaaen liggen.

fronten2.png
Hogedruk boven de Middellandse zee en een deel van het Europese vasteland houdt storingen weg uit het zuiden, in Nederland zitten we wel met de gebakken peren. 

Hitte op het Iberisch schiereiland
Met name in Spanje en Portugal is het al eventjes snikheet zo werd gisteren de hoogste temperatuur van de zomer tot nu toe gemeten. In El Granado, een zuidelijk gelegen Spaans plaatsje bij de grens met Portugal, werd 45.7 graden gemeten. De meting stond niet op zichzelf, op drie andere stations, verspreid over Spanje, bereikte het kwik 44 graden. In Portugal werden op verschillende plaatsen temperaturen tussen 43 en 44 graden gemeten.

txspanje.png
De maximumtemperaturen van een selectie van weerstations in Spanje gisteren. Het gebied met veertigers besloeg een derde van het land. 

Vandaag wordt het er een fractie minder warm, maar in het binnenland zal op uitgebreide schaal de 40 graden nog wel aangetikt worden. Ondertussen verloopt de dag daar ook zonovergoten. Alleen in Noord-Spanje is wat meer bewolking aanwezig, daar liggen de temperaturen ook beduidend lager.

Morgen stijgt de temperatuur weer iets, met in het binnenland temperaturen tussen 40 en 42 graden. Ook zaterdag zal de maximumtemperatuur rond deze waarden uitkomen. Vanaf zondag gaat de hitte zich weer duidelijk verscherpen. De warmste dagen lijken de maandag en de woensdag te worden, met opnieuw maximumtemperaturen die lokaal naar de verschroeiende 45 graden gaan. De hitte verschuift al wat naar het noorden, opvallend is dan ook dat noordelijke regio’s aan de grens met Frankrijk, die normaal gesproken relatief koel zijn, ook kans op veertigers maken.

Spanje_verwachting.png
Dit is de verwachting van het Europese weermodel voor de maximumtemperaturen komende maandag, de regio rond Córdoba wordt het heetst. 

Frankrijk wordt snel heter
In het favoriete vakantieland van de Nederlander valt het nu nog mee met de warmte, in het zuiden werd het gisteren her en der 35 graden, maar dat is zeker niet uitzonderlijk. Tot en met zaterdag vallen de temperaturen ook niet veel hoger uit dan 30 tot lokaal 35 graden. Er ligt overigens een duidelijke scheidingslijn over Frankrijk heen, met in het noorden temperaturen die slechts tussen de 20 en 25 graden liggen.

Zondag kruipt de Spaanse hitte steeds verder noordwaarts. In Zuid-Frankrijk wordt het dan al regionaal 35 graden, lokaal zijn al uitschieters richting de 37 graden mogelijk. Op maandag zijn de eerste veertigers mogelijk, vooral de regio Bordeaux lijkt daar kans op te maken. Dinsdag schuurt het kwik met name tussen Toulouse en de Italiaanse grens tegen de 40 graden aan. Vanaf woensdag tot en met vrijdag maakt het zuiden van Frankrijk steeds kans op veertigers. In het noordelijke en centrale deel van Frankrijk zijn vooral dinsdag en woensdag hete dagen en koelt het vanaf donderdag weer wat af.

Ook Italië warm
In Italië werd het gisteren op veel plaatsen al behoorlijk heet, met temperaturen tussen 34 en 37 graden. Marina di Ginosa, een dorpje zo’n 50 kilometer zuid van Bari, noteerde de hoogste temperatuur met 38.9 graden. Vandaag en morgen liggen de temperaturen in het Zuid-Europese land weer wat lager, met maxima veelal tussen 30 en 35 graden.

Zaterdag begint de warmte weer houvast te krijgen op Italië met regionaal maxima tussen 35 en 38 graden. Zondag is het in bijna heel het land 35 graden en zullen lokaal al temperaturen rond 39 graden opgetekend kunnen worden. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag gaat het kwik in Italië op sommige plaatsen de 40 graden passeren. Vooral de regio rond Rome maakt kans op veertigers. Vanaf vrijdag koelt het in het noorden iets af, maar lijkt de hitte zich in het zuiden juist te verscherpen.

Kleine veranderingen grote gevolgen
Het is belangrijk om te onthouden dat een verwachting van temperaturen vanaf een dag of 5 vooruit al wat onzekerder wordt. Met zo’n ongelofelijke bak hitte op het continent maken kleine verschillen veel uit. Gaat de hitte ver genoeg op transport naar het noorden, dan is de kans dat we in Nederland volgende week ook een keertje de dertig graden gaan aantikken best groot. Zoals het er nu uitziet blijft de heftigste warmte dus wat verder in het zuiden houden. De lokale maxima in Zuid-Europa zullen ook worden bepaald door de hoeveelheid bewolking en of er bijvoorbeeld een briesje vanaf zee komt te staan. Voor substantiële afkoeling naar waarden die weer rond normaal zouden uitkomen is eigenlijk een opstomend front behorend bij een lagedrukgebied over de Atlantische Oceaan nodig zijn. Dat staat voorlopig nog niet in de kaarten voor de komende week. Zuid-Europa en de vakantiegangers in die regio kunnen zich dus opmaken voor een week vol warmte.

Spanje_foto.png
In Zuid-Europa is het sowieso bakken komende week, ook in Nederland wordt het zomers, maar de kans op tropische temperaturen is ook bij ons nog niet verkeken. 


25-07-2024 om 12:30 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...