Luchtdruk gaat omhoog!
De komende dagen bouwt zich een krachtig hogedrukgebied op boven de Britse Eilanden. Ook Nederland krijgt hier in de nieuwe werkweek mee te maken. Hierdoor krijgen we te maken met rustig weer en af en toe wat zon. Wat is luchtdruk precies en op welke manier beïnvloedt het ons weer?
Het hogedrukgebied waar ons land de komende dagen mee te maken krijgt, ligt morgen bij de Britse Eilanden.
Het ontstaan van hoge- en lagedrukgebieden
Door een ingewikkeld proces kan er op grote hoogte een tekort aan lucht ontstaan. Deze lucht moet van onderaf weer worden aangevuld en dus gaat de lucht stijgen. Stijgende lucht zorgt voor condensatie waardoor er regenwolken gevormd kunnen worden. Daarom betekent een lagedrukgebied vaak slecht weer.
Het tekort aan lucht aan de grond moet echter ook weer worden aangevuld. Dit gebeurt door de dalende luchtbewegingen in een hogedrukgebied, waardoor hier aan de grond een ‘overschot’ ontstaat. Aangezien de atmosfeer streeft naar evenwicht, zal de lucht van het overschot naar het tekort stromen. Dit is dan ook de reden dat er wind is. Hoger in de atmosfeer stroomt de lucht juist weer van het lagedrukgebied naar het hogedrukgebied waarmee de cirkel rond is!
Hogedrukgebieden gaan gepaard met dalende luchtbewegingen, terwijl bij lagedrukgebieden de lucht stijgt. Hierdoor ontstaat er respectievelijk een overschot en tekort aan lucht.
Welk effect heeft het op ons weer?
De komende dagen krijgen we te maken met relatief rustig weer door het hogedrukgebied. De dalende luchtbewegingen zorgen ervoor dat wolken niet kunnen uitgroeien tot regenbuien. Dit betekent echter niet altijd dat het overdag stralend blauw is. Hogedruk kan in de zomer ander weer betekenen dan in de winter.
Zowel in de winter als zomer betekent een hogedrukgebied rustig en stabiel weer. In de winter is er alleen meer bewolking aanwezig. De temperaturen zijn dan lager en de lucht kan dus minder vocht bevatten. Wanneer er dus wat vocht wordt aangevoerd, raakt de lucht sneller verzadigd en krijgen we eerder te maken met bewolking of nevel/mist. Dankzij de hogere temperaturen in de zomer ontstaat bewolking minder snel, maar hebben we wel sneller te maken met smog.
Het weer van de komende dagen
Morgen wordt een aardige dag waarbij de zon zich regelmatig laat zien. Met name in het oosten van het land kan er nog een enkel buitje vallen. De nieuwe werkweek verloopt droog met ruimte voor de zon. In de nachten kan het licht gaan vriezen in het binnenland en zou ook mist kunnen ontstaan. Wanneer de mist maar traag oplost ’s ochtends, kan het nog lange tijd grijs blijven. Dit allemaal dankzij het hogedrukgebied.