Soms komt het voor dat in de Middellandse Zee een diep lagedrukgebied zich ontwikkelt met tropische kenmerken. Deze "tropische stormen" kunnen heel veel schade veroorzaken. Laten we even uitleggen wat deze "medicanes" zijn en wie er momenteel last van kan hebben.
Wat is een Medicane?
Het heeft niets te maken met medicijn, al klinkt het wel zo! Het woord is uit "Mediterranean" en "hurricane' samengevoegd. Dus is een Medicane een lagedrukgebied in de Middellandse Zee met tropische kenmerken. Soms lijkt het op een orkaan, voornamelijk omdat een Medicane ook een "oog" kan vormen. Een oog is een gebied in de kern van een tropische lagedrukgebied met weinig of geen bewolking. Rond de kern tref je onweersbuien aan. Een tropische lagedrukgebied wordt pas een medicane genoemd als de wind orkaankracht (windkracht 12) bereikt.
Vaak zijn er onweersbuien boven de Middellandse Zee. Vooral tijdens de herfst en de winter is het zeewater nog relatief warm (meer dan 20 graden). Als er dan koude lucht vanuit het noorden boven het warme zeewater stroomt, is het ideaal voor zware onweersbuien om zich te ontwikkelen. Soms zijn de omstandigheden ideaal voor de buien om zich rond elkaar te groeperen. Daardoor ontstaat een tropische lagedrukgebied.
Zwak en ongeorganiseerd lagedrukgebied in de Middellandse Zee op 29 januari 2009. Rond de kern van dit lagedrukgebied vormen zich stevige onweersbuien. (Bron: NASA via Wikipedia)
Medicanes zijn zeldzaam, maar niet ongekend. In één jaar ontwikkelt zich in de Middellandse Zee één tot twee van dit soort fenomenen. Weermodellen hebben het soms moeilijk om deze lagedrukgebieden goed in te schatten omdat ze maar klein zijn in vergelijking met een polaire front of een tropische cycloon.
Ongeveer een week geleden was er ook een dergelijk systeem rond Sicilië. De restanten hiervan trokken verder naar het zuid en brachten veel verwoesting in delen van Tunesië en Libië. In Nabeul (ongeveer 65 km van de hoofdstad van Tunesië, Tunis) viel meer dan 200 mm regen! Kijk maar eens naar dit filmpje van de overstromingen.
Griekenland en Turkije nu aan de beurt
Lagedrukgebied boven de Middellandse Zee, die zich tot een medicane kan ontwikkelen.
Alhoewel de weermodellen er moeite mee hebben om medicanes goed in te schatten, zijn er toch enkele overeenkomsten in de verschillende verwachtingen. Het tropische lagedrukgebied versterkt zich in de loop van vandaag. Morgen ontwikkelt het lagedrukgebied zich waarschijnlijk tot een medicane met orkaankracht wind, zeer zware windstoten en enorm hoeveelheid regen. Sommige modellen geven zelfs windstoten van meer dan 150 km/uur aan!
Satellietbeeld van de Middellandse Zee. Het gebied in geel is waar de medicane mogelijk tot ontwikkeling kan komen. (Bron: EUMETSAT)
De huidige verwachting is dat deze mogelijke medicane de kust van Griekenland ergens dit weekend weet te bereiken. Het gaat met veel wind en heel veel regen gepaard. Op Kreta kan zelfs 200 mm regen vallen!
Daarna richt deze storm zich op het zuiden en westen van Turkije. Vooral langs de zuidkust kan eind dit weekend en begin volgende week veel regen vallen.