Orkaan Kirk houdt momenteel de gemoederen flink bezig. Wordt het later deze week onstuimig? En hoe zit het met de regen? Voordat Kirk hier donderdag arriveert gebeurt er in Zuid-Europa ook nog het een en ander. Daar kan hevige regenval op dinsdag nog wel eens leiden tot wateroverlast en dit is niet toe te schrijven aan Kirk.
Weerkaart voor dinsdag 8 oktober 2024, met Kirk zichtbaar op de Atlantische Oceaan.
De weersituatie
Op dit moment bevindt zich een lagedrukgebied ten westen van Ierland. Dat bezorgt ons en de meeste landen in het westen van Europa wisselvallig weer. Daarnaast zorgt het druksysteem voor een zuidelijke aanvoer van relatief warme lucht en dat merken we aan het zachte weer. Het lagedrukgebied trekt het komende etmaal over de Britse Eilanden richting de Noordzee. Tijdens deze trip vult het laag op en neemt in activiteit af. Dat klinkt allemaal niet alarmerend en dat is het ook niet.
Het lagedrukgebied ten westen van Ierland (gisteren) en orkaan Kirk duidelijk zichtbaar (linksonder in de foto). bron: NASA
Apart laagje ontwikkelt zich boven het noorden van Spanje en trekt richting Froankrijk en Italië (bron: ECMWF / WXCharts).
Apart laag
Boven het noorden van Spanje ontwikkelt zich echter een apart lagedrukgebied dat zich in oostelijke richting beweegt. Op hoogte zorgt de straalstroom voor het uitdiepen van dit laag. Dat heeft tot gevolg dat er in korte tijd veel bewolking wordt aangemaakt, gevolgd door zware buien. Het hele zaakje trekt vervolgens over het zuiden van Frankrijk richting de Alpen en Noord Italië. Daar gaat dan ook in korte tijd heel veel neerslag vallen. Komende nacht en dinsdagochtend heeft het zuiden van Frankrijk hiermee te maken, vervolgens Noord-Italië en aan de zuidzijde van de Alpen valt ook flink wat neerslag. In een vrij kort tijdsbestek valt er 30-70 mm regen, maar regionaal loopt dit op naar waarden ruim boven 100 mm! Dit zal waarschijnlijk leiden tot overstromingen.
Plaatselijk veel neerslag. Regionaal wateroverlast in delen van Italië, Frankrijk en aan de zuidzijde van de Alpen.
Spanje en Portugal
Terwijl het Britse lagedrukgebied verder in activiteit afneemt komt Kirk dichterbij. Het noordwesten van het Iberisch Schiereiland krijgt als eerste te maken met de grillen va Kirk. Dinsdagavond trekken zware buien over het noordwesten van Spanje en het noorden van Portugal. De wind trekt daarbij ook flink aan. Kirk zelf scheert woensdagochtend pal langs het noorden van Spanje om vervolgens ’s middags in de Golf van Biskaje tekeer te gaan. In Galicië, in het noordwesten van Spanje zal dan in korte tijd een bak regen zijn gevallen van circa 100-150 mm. De kans op wateroverlast is dan ook groot. Overigens is de regen in het droge Portugal en Spanje zeker welkom, maar dan wat minder intensief.
Veel regen in het noordwesten van het Iberisch Schiereiland door de komst van Kirk.
Frankrijk
Kirk blijft niet hangen boven de Golf van Biskaje en trekt woensdag later op de dag al in rap tempo over Frankrijk. Tijdens de passage van de dan inmiddels ex-orkaan is het vooral een hoop nattigheid wat Kirk achterlaat. In het westen en midden van het land valt naar verwachting zo’n 30-60 mm regen. Qua wind lijkt het allemaal wel mee te vallen. In het zuiden trekt de wind nog aan tot windkracht 6, maar tot een storm lijkt het niet te komen.
Kirk was gisteren nog een reus van een orkaan, een van de categorie 3. Op het moment dat Kirk Europa in trekt zal het eerst nog een tropische storm zijn, maar al snel degraderen naar een een depressie. Het is er echter wel een om in de gaten te blijven houden. (foto: NASA)
En Nederland?
Kirk lijkt het tempo er goed in te hebben en woensdagavond trekt het regengebied het zuiden van het land in. Daarna volgt Kirk al vrij snel en trekt waarschijnlijk richting Duitsland. Omdat het nog een paar dagen vooruitkijken is, is de exacte route nog onzeker. Dat geldt dus ook voor de neerslagverwachting voor Nederland. Het lijkt er nu op dat de meeste neerslag in de avond en nacht naar donderdag gaat vallen, en dat in het zuiden en oosten. De hoeveelheden kunne oplopen naar 30-60 mm. Maar zoals gezegd is dit nog onzeker. Neemt een Kirk een wat zuidelijker koers, dan zal het met de regen in Nederland mee gaan vallen.
Als Kirk eenmaal is vertrokken stroomt koelere lucht het land in. De temperatuur doet dus een stap terug en het wordt vervolgens ook droger.