Actueel

Mooie zomerweek, echte hitte blijft uit

Vandaag voelt het buiten net even wat anders aan dan gisteren. De onweersbuien hebben de warmere lucht vakkundig weggeveegd en daarachter zitten we nu in een flink koelere luchtsoort. Ook morgen leven we thermisch nog onder onze stand, maar vanaf dinsdag mag de thermometer weer zijn best gaan doen. Hoe lang de zomerse opleving lijkt te duren lees je in deze blog!

Morgen flinke verschillen
Of je morgen als een lekkere weerdag zult ervaren hangt sterk af van waar je in Nederland woont. De kustregio’s hebben met name ’s ochtends en aan het begin van de middag namelijk met veel bewolking en buien te maken. Lokaal zou daar zelfs een klap onweer bij kunnen voorkomen. Ook in het noorden en midden van het land kan het later tot enkele buien gaan komen. Tussendoor komt de zon af en toe even tevoorschijn en tegen de avond klaart het ook op. Het zuidoosten heeft duidelijk betere papieren met veel ruimte voor de zon en vrijwel droge condities. De temperaturen zijn niet om over naar huis te schrijven, wellicht dat het in Limburg nog 22 graden wordt, maar elders in het binnenland is het met 20 of 21 graden wel gedaan. Aan de noordwestkust wordt het niet warmer dan een graad of 19.

morgen.png
Morgen flinke verschillen in het land. 

Dinsdag warmer en droog
Dinsdag krijgt een hogedrukgebied meer invloed op ons weer. De stroming kantelt meer naar het zuiden en warmere lucht komt op transport naar Nederland. Het wordt in het binnenland op sommige plaatsen wel 25 graden in de middag. Aan de kust blijft het nog wel een paar graden koeler. Voor het eerst in een paar dagen tijd is het dinsdag ook overal droog. Daarnaast doet de zon prima werk, al is er nog wel een enkel wolkenveld en wat sluierbewolking aanwezig.

Woensdag de warmste dag
Op woensdag schijnt de zon volop en liggen we het meest gunstig met betrekking tot de warmere luchtsoort. Dat zorgt ervoor dat het kwik behoorlijk kan gaan stijgen. Een graad of 28 moet op veel plaatsen wel mogelijk zijn en het zou zomaar kunnen dat het lokaal tot de tropische 30 graden komt. Richting de avond lijkt een storing te naderen en kunnen we al wat meer bewolking verwachten. Is de warmte dan een eendagsvlieg?

thermometer.png
In het binnenland zou het kwik woensdag met de dertig graden kunnen flirten. 

Donderdag een enkele bui en koeler
Op donderdag doet de temperatuur wel een stapje terug, al zal in het binnenland de zomerse 25 graden nog wel gehaald worden. Ook is er weer meer bewolking aanwezig en neemt de kans op een regenbui toe. De weerkaarten zijn nog niet helemaal geschud wat betreft deze weersomslag, er zijn namelijk ook nog berekeningen die het een dagje langer zomers tot tropisch warm houden. Maar het lijkt er toch niet op dat we van een dagenlange stabiele zomersetting kunnen genieten. Dat wil overigens niet zeggen dat het weer beroerd wordt, de zon blijft namelijk prominent aanwezig in het weerbeeld.

Vrijdag duidelijk koeler
De weermodellen zijn behoorlijk unaniem wat betreft de temperaturen van vrijdag, die zullen rond 22 graden liggen. Dat is ongeveer in lijn met het klimaatgemiddelde. Ook op vrijdag is er een kansje op neerslag, al is die afgenomen ten opzichte van de donderdag. Een mix van wolken en zon met een licht briesje uit het westen zullen de vrijdag in een lekkere doe-dag transformeren.

Zonnig slot van vrij zomerse week
Op zaterdag en zondag lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven. Daarbij zien we flinke signalen voor zonnig weer. De temperatuur stijgt weer een beetje en zal tussen de 22 en 25 graden uitkomen. Al met al staat ons dus een behoorlijke zomerweek te wachten, temperatuurexcessen staan niet in de kaarten, maar op enkele dagen wordt het in het binnenland toch (ruim) 25 graden. Ook blijft het op veel plaatsen overwegend droog en doet de zon de hele week aardige zaken. Alleen de maandag moeten we eventjes doorkomen.

meerdaagse.png
De meteorologische zomer sluit af met een toch wel behoorlijk zomerse week. 


25-08-2024 om 13:00 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...