Het jaar 2025 verliep tot nu toe aan de koude kant, met regelmatig lichte vorst. Gisteren schoot de temperatuur echter omhoog, met uiteindelijk 17,9 graden in De Bilt en zelfs ruim 19 graden in het zuiden. Hoewel we die temperaturen voorlopig niet meer gaan zien, blijft het wel (vrij) zacht. Daarbij is het de ene dag regenachtig, terwijl op andere dagen de zon ook goede zaken doet.
De eerste 50 dagen van het jaar 2025 verliepen bijna een graad kouder dan normaal. In Eelde bij Groningen vroor het zelfs op 36 van deze 50 dagen, het hoogste aantal sinds 2010. Maar echt winters was het niet: op een paar gelukkigen na kon er niet worden geschaatst en sneeuw was vooral een lokale aangelegenheid. Dat de gemiddelde temperatuur toch aan de lage kant was, kwam doordat uitschieters naar boven grotendeels ontbraken. Op verreweg de meeste dagen lag de temperatuur overdag vaak enkele graden boven het vriespunt, met 's nachts lichte vorst. Tot gisteren.
Nog nooit zo vroeg in het jaar zó warm
Dankzij een zuidenwind en redelijk wat zonneschijn liep de temperatuur gisteren op naar bijzonder hoge waarden voor de tijd van het jaar. De enige uitzondering waren plekken rondom het IJsselmeer en de Waddeneilanden, vanwege het koude zeewater. Elders steeg het kwik op veel plaatsen naar 17 tot 19 graden. Woensdrecht noteerde met 19,3 graden de hoogste temperatuur. In De Bilt was met een maximumtemperatuur van 17,9 graden sprake van de warmste 21 februari ooit gemeten. Het vorige record werd vier jaar geleden genoteerd met 16,9 graden. Op de derde plaats staat nu 21 februari 1949 met een temperatuur van 14,8 graden.
Hoogste temperatuur in De Bilt van 1 januari t/m 21 februari, sinds het begin van de metingen in 1901.
Bovendien was het in De Bilt sinds het begin van de metingen in 1901 nog nooit zo vroeg in het jaar zó warm. Tot nu toe stond het record voor de hoogste temperatuur van 1 januari tot en met 21 februari op 16,9 graden (gemeten in zowel 1990 als 2021). Gisteren werd het dus een volle graad warmer dan het vorige record. Wat opvalt is dat vier van de afgelopen zes jaren (2020, 2021, 2023 en 2025) in de top-10 van hoogste temperaturen staan. Hoe anders was dat in de zeer strenge winter van 1963, toen de temperatuur tussen 1 januari en 21 februari niet eens boven 3,5 graden uit kwam.
Zondag regionaal lenteachtig
Na het lenteweer van gisteren is het vandaag bewolkt en regenachtig, met op sommige plaatsen 5 tot 10 mm aan neerslag. De regen hoort bij een koufront, maar echt fris is het niet. Hoewel de temperaturen met 10 tot 13 graden op veel plekken ruim vijf graden lager ligt dan gisteren, is dat nog steeds duidelijk boven het klimaatgemiddelde van ongeveer 7 graden. Toch krijgen we dit weekend regionaal alsnog een vleugje lente.
Weersverwachting voor zondag 23 februari.
De zondag begint grijs met vooral in het noord(west)en regionaal mist, maar vanuit het zuiden wint de zon snel terrein. In de middag is het weerbeeld op veel plaatsen dan erg vriendelijk met zonneschijn en een aantal stapelwolken, alleen in het noorden kan de lage bewolking wat hardnekkig zijn. Daar blijft de temperatuur steken rond 11 graden, op de Waddeneilanden zelfs onder de 10 graden. Elders stijgt de temperatuur opnieuw naar behoorlijk hoge waarden voor de tijd van het jaar. Bij een meest matige zuid- tot zuidwestenwind wordt het 13 tot lokaal 15 graden in het zuiden. Dat zijn overigens geen recordwaarden: vier jaar eerder, op 23 februari 2021, werd het 15 tot 19 graden.
Wisselend weerbeeld tijdens werkweek
Ook in de nieuwe week zet het wisselende weerbeeld zich voort. Op maandag bereikt een nieuwe storing ons land, met regenachtig weer tot gevolg. Bovendien staat er een stevige wind uit het zuidwesten. Dinsdag heeft vooral het zuidoosten nog te maken met wat regen, al blijft het ook elders bewolkt. De temperatuur ligt beide dagen rond 10 graden, en de nachten verlopen zeer zacht. Woensdag is het juist droog met zonnige perioden. Na een frisse nacht met landinwaarts kans op (nacht)vorst lopen de temperaturen overdag wederom op tot in de dubbele cijfers.
Meerdaagse weersverwachting tot en met donderdag.
Vanaf donderdag is het de vraag hoe krachtig het hogedrukgebied wordt. In een gunstig scenario blijft het ook donderdag en de dagen daarna droog met flink wat zonneschijn en temperaturen tussen 10 en 13 graden. Als lagedrukgebieden toch wat dichterbij kunnen komen, ligt de temperatuur een graadje lager en is vooral donderdag kans op een bui. Wat wel duidelijk is: het vrij koude weer waar we dit jaar tot nu toe vaak mee te maken hadden - overdag zo'n 5 graden en 's nachts lichte vorst - komt (voorlopig) niet meer terug.