Actueel

Nachtelijke vuurwerkshow?

Als je vannacht wakker werd door veel licht en geluid, was je waarschijnlijk ook niet de enige. Als je dacht dat het vuurwerk was, zat je toch echt mis. Het was namelijk onweer: iets wat we een lange tijd niet meer hebben gezien. In deze blog vatten we de afgelopen nacht kort samen en leggen we je meer uit over onweer.

Wat maakte vannacht zo bijzonder?

We hebben zo nu en dan wel een paar onweersbuitjes gehad, maar dit waren bijna altijd een ander soort buien die alleen overdag aanwezig waren. Deze buien vormden zich heel vlot, maar verdwenen ook in een rap tempo. Ze zorgden wel voor veel neerslag in korte tijd. De buien van vannacht waren anders. Ze hadden een hogere wolkenbasis en bevatten ook relatief meer structuur. Dat leverde prachtige foto's op:IMG_6971.jpg4010926_source.jpeg

Bijzondere wolkenformaties aan de voorkanten van de buien.

Wat veroorzaakt onweer?

Onweer is in principe de ontlading van een bui die ontstaat door interactie tussen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht. Door de beweging van de deeltjes in beide luchtsoorten ontstaat er een positief geladen bovenkant van de wolk. De onderzijde van de wolk wordt juist negatief geladen. Op een gegeven moment wordt het verschil in lading binnen de (cumulonimbus)wolk groot genoeg: bliksem! Door het uitwisselen van de deeltjes wordt het opgebouwde ladingsverschil tijdelijk opgeheven. Vervolgens kan de bui zichzelf weer "opladen" voor de volgende ontlading.

Onweer_v2_05.jpg
Verschillende soorten bliksem

Er zijn verschillende soorten bliksem. Soms zie je alleen een flits: dan zit de bliksem binnen in de wolk. Soms zie je juist een bliksemschicht uit de wolk komt, maar stopt deze voordat het de grond raakt of verdwijnt het weer in de wolk. Je hebt ook nog eens de meest bekende bliksem: de bliksem die inslaat in de grond. Inslagen produceren vaak ook hardere klappen.
Als je benieuwd bent hoe ver de bliksem van jou vandaan is, kun je een hele simpele techniek toepassen. Geluid beweegt zich voort met ongeveer 340 meter per seconde. Als je dus, na het zien van de flits, meteen begint met tellen, betekent dat dat elke 3 seconden ongeveer gelijk staat aan 1 kilometer afstand.

Wat moet je doen als bliksem te dichtbij is?

Als je minder dan tien seconden telt, is de bliksem echt te dichtbij! Ben je op dat moment niet op een veilige plek, dan moet je zo snel mogelijk jezelf in veiligheid brengen. Zo kun je bijvoorbeeld een gebouw opzoeken waar je kunt schuilen. Hoewel sommigen denken dat de metalen kooi van een auto onveilig is omdat het de elektriciteit vast zou houden, is een auto eigenlijk ook gewoon een veilige plek. De kooi geleidt namelijk de lading naar de grond. De restlading die aanwezig is in de auto is dan zo klein, dat het geen gevaar meer vormt. Mocht je geen gebouw of auto in de buurt hebben om in te schuilen, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk kwetsbaar bent. Dit doe je door bomen te vermijden en een gehurkte positie aan te nemen (zoals in de afbeelding hieronder voorgedaan wordt). Let wel op: je hakken moeten elkaar aanraken. Op deze manier, mocht je geraakt worden door bliksem, kan bliksem de kortste weg door je lichaam nemen en zo min mogelijk schade aanrichten.Onweer_v1_02.jpg

We zijn nog niet af van het onweer. Je kunt ons uitgebreide weerbericht lezen voor meer informatie!


08-08-2018 om 13:00 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...