Er staat een weersverandering in de kaarten! Morgen trekt een storing over die voor natte sneeuw zorgt, daarna gaan de temperaturen duidelijk omlaag. Wordt het echt winter? Nee, niet direct, maar toch zal de komende week duidelijk anders verlopen dan de afgelopen maand!
Natte sneeuw
Een lagedrukgebiedje zal vanmiddag ontstaan onder Ierland. Dat systeem trekt vannacht via het Kanaal richting ons land. Hoogstwaarschijnlijk trekt het via Vlaanderen naar Limburg en vanaf daar zet het koers naar Denemarken. Er hangt een actieve storing rondom dit lagedrukgebied die morgen voor veel neerslag in ons land zal zorgen. Een deel van die neerslag zal in de vorm van natte sneeuw naar beneden komen. Hoeveel dat is is voornamelijk afhankelijk van de neerslagintensiteit. De vorstgrens ligt morgen een paar honderd meter boven het oppervlak, in die ‘warme’ laag smelt de sneeuw. Als het echter heel hard regent kan die koude lucht van boven dichter naar de grond getrokken worden, er is dan minder ruimte en dus tijd over om te smelten waardoor een groter deel van de neerslag in vlokvorm naar beneden komt. Als het een tijd lang heel hard regent gaat de regen snel over in natte sneeuw en als de intensiteit dan hoog blijft kan het dat het op geïsoleerde oppervlaktes (denk aan een auto, boom, of container) eventjes blijft liggen. Er kan dan een dun drabdekje ontstaan dat wel binnen een paar uur weer helemaal weggesmolten is. Witte landschappen hoeven we niet te verwachten, daarvoor zit er simpelweg ook nog teveel warmte in de bodem.
Maandagavond is de kans op een paar natte sneeuwvlokken groot!
Koude bovenluchten
Na het overtrekken van het lagedrukgebied morgen breekt een interessante periode aan. Een groot deel van Europa is dan namelijk ‘gevangen’ in een grote trog: een uitzakking van koude lucht. Een hogedrukgebied boven de Azoren probeert depressies vanaf de oceaan te blokkeren maar slaagt daar niet in, vaak trekken die er ten noorden langs. Een omvangrijk lagedrukgebied boven Scandinavië deelt echter de Europese lakens uit. Afhankelijk van randstoringen, of juist heldere, polaire luchten hebben we komende week soms veel zon en soms juist een hogere kans op winterse neerslag op het menu staan. Richting volgend weekend verliest het lagedrukgebied aan invloed en probeert het Azorenhoog een connectie te zoeken richting een dan ontstaan hogedrukgebied boven de Baltische staten. Die gordel van hogedruk komt vermoedelijk in de buurt van ons land te liggen en de locatie daarvan bepaalt het vervolg van deze kwakkelperiode. Ligt het ten noord(west)en van ons, dan kan het koud en zonnig zijn. Ligt het ten zuid(oost)en van ons, dan zien we vermoedelijk juist erg veel bewolking.
Koude lucht kan van boven de poolcirkel diep Europa binnentrekken!
Maandag
In de vroege uurtjes van de maandag bereikt de besproken storing Zeeland al. De bewolking daar voorafgaand bedekt dan het hele land, van zon is morgen dus eigenlijk geen sprake. Er valt ’s ochtends al een flinke plens water, voornamelijk in de zuidelijke helft van het land. Richting de middag is ook de rest van het land aan de beurt maar lijkt het in het zuidoosten juist weer iets droger te worden. In de tweede helft van de middag komt het lagedrukgebied meer oostelijk van Nederland te liggen en neemt de kans op natte sneeuw bij intense neerslag verder toe. Uiteindelijk zal er op veel plaatsen opnieuw ruim 10 mm neerslag vallen, in het zuidwesten zelfs regionaal weer 20 millimeter. De temperaturen in de neerslag liggen tussen 0 en 2 graden. ’s Avonds laat verlaat het neerslaggebied ook het oosten van het land en klaart het flink op. Wel staat er dan aan de kust een harde wind, kracht 7.
Morgen veel regen en af en toe natte sneeuw, de meeste neerslag valt in het zuidwesten.
Dinsdag
In de nacht naar dinsdag gaat het voor het eerst sinds lange tijd weer vriezen, niet hard, maar gemiddeld een graadje onder nul zit er wel in. Dinsdag belooft een mooie en zonnige dag te worden. De wind neemt in kracht af en draait naar het zuiden. De meeste zonuren lijken voor het oosten weggelegd te zijn. In het uiterste noorden bestaat de kans op een winterse bui nog. De temperatuur loopt overdag op naar 3 of 4 graden boven het vriespunt.
Woensdag
Woensdag start nog erg zonnig en koud, met minimumtemperaturen die tussen -2 en -4 liggen. Een klein lagedrukgebied nadert echter het noorden van het land. Daardoor krijgt bewolking in de middag iets meer invloed op ons weer. Het lijkt wel overal droog te blijven, op een sporadische bui in de noordelijke kustgebieden ’s avonds na. De wind houdt zich ’s ochtends koest maar trekt ’s middags weer iets aan.
Woensdagochtend waarschijnlijk nog zon, maar 's middags neemt de bewolking toe.
Donderdag
Donderdag wordt een spannende dag voor liefhebbers van winterse buien. Het lagedrukgebied dat woensdag naderde lijkt donderdag namelijk nog dichterbij te komen. Hoe dichtbij het precies gaat liggen weten we nog niet maar bepaalt wel het weerbeeld donderdag. Er zal nog steeds veel ruimte voor de zon zijn, maar de temperatuur en wel of geen neerslag hangt af van de koers van dit laag. Hoogstwaarschijnlijk komen de temperaturen ’s middags rond 5 graden uit, in het binnenland iets koeler. Dat lijkt kansloos voor sneeuw, maar de temperaturen op 1500 meter hoogte liggen laag. De kans dat de eventuele buien die dan vallen sneeuw bevatten is dus wel degelijk aanwezig. Ik zou donderdag dan ook de grootste kanshebber voor een tijdelijke witte wereld achten. Al is het nog te vroeg om er definitieve conclusies over te trekken.
Het weekend
Volgend weekend lijkt het een beetje door te kwakkelen, met ’s nachts temperaturen een paar graden onder het vriespunt en overdag een paar graden erboven. De hoeveelheid zon zal iets afnemen maar ook de neerslagkansen worden iets kleiner. De wind laat verder ook weinig van zich merken. Echt winterweer lijkt er dus nog even niet in te zitten, maar de absurd hoge temperaturen van de afgelopen maand zijn wel even passé.
Regelmatig lichte vorst in de nachten komende week.