Actueel

Nog even geduld, morgen zelfs onstuimig, maar volgende week weer 30 graden  

Willy Bonnink uit Winterswijk

Kijk je naar buiten dan is het misschien moeilijk voor te stellen. Maar volgende week rond deze tijd ligt het strand er waarschijnlijk weer bij zoals hierboven. De temperatuur kan de komende week in heel Nederland oplopen tot wel 30 graden. Maar eerst is het nog even onstuimig en wisselvallig, vertelt meteoroloog Amara Onwuka van Buienradar.

Dat zit namelijk zo, morgen en zaterdag worden allesbehalve zomerse dagen. "Op de Britse eilanden trekt vannacht storm Lilian over. De kern daarvan ligt morgen rond lunchtijd echt vol op de Noordzee. Dat levert ook bij ons onstuimig weer op, in het noordwestelijk kustgebied wordt het het stormachtig met windstoten tot wel 90 kilometer per uur", zegt Onwuka.fronten.pngStorm Lilian gaat vooral tekeer boven de Britse Eilanden vannacht en vrijdagochtend, maar wij krijgen er ook een staartje van mee.

Ook houden we het niet droog, er trekt van noordwest naar zuidoost regen over het land heen. "Het zijn geen grote hoeveelheden. In de ochtend schijnt in Limburg nog af en toe de zon. In het noordwesten beginnen ze dag met bewolking en regen. Dat trekt gedurende dag naar het zuidoosten en aan het eind van de dag zijn de rollen omgedraaid. De temperatuur ligt tussen de 20 en 23 graden."

Groot temperatuurverschil

Zaterdag dan. Ook hier nog geen zonovergoten dag. "Er is een grote kans dat een groot deel van het land echt in de warme lucht terechtkomt terwijl een ander deel met een stuk koelere lucht te maken krijgt. In het zuidoosten zou het mogelijk 28 graden kunnen worden, terwijl het in het noordwesten kan blijven steken rond de 17 of 18 graden", zegt Onwuka.

"Ook schuift er die dag een storing over. Het is nog niet duidelijk wanneer dat precies is", stelt de meteoroloog. "Maar als het echt zulke hoge temperaturen worden gehaald, dan kunnen de buien ook flink heftiger zijn met mogelijk ook onweer."

Vanaf de zondag wordt het allemaal langzaam beter. "Op zondag krijgen we te maken met wat koelere lucht, maar wordt het wel heerlijk weer."

En vanaf de maandag loopt de temperatuur langzaam steeds verder op. "Gedurende de week loopt het steeds verder op, zeker tot het weekend kan het echt warm worden. In De Bilt is het dinsdag al aanzienlijk warmer, woensdag achterin de 20 graden. In het zuidoosten kan het dan misschien al 30 graden worden."

Donderdag geldt dat ook voor De Bilt en veel andere delen van het land, vervolgt Onwuka. "Ook vrijdag lijkt het is het zeker nog warm, al neemt de onzekerheid in de verwachting dan wel steeds verder toe. Maar hoe het daarna verdergaat, durf ik nog niet te zeggen."

RTL Nieuws


22-08-2024 om 19:00 door Amara Onwuka

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...