Actueel

Nu al veel spinnen

Egmond aan Zee, Sjef Kenniphaas

Over een paar dagen begint september. En september is traditioneel de spinnenmaand. Maar ook nu al worden er veel foto's van spinnen ingezonden. Waarom zien we nu zoveel spinnen en waarom is september eigenlijk de spinnenmaand? In deze blog leggen we het uit. 

Zachte winter
Een eerste reden is dat de winter van 2022/2023 een erg milde winter was. Er waren weinig vorstdagen (dagen met nachtvorst) en ijsdagen (een dag waarbij het kwik het hele etmaal niet boven het vriespunt komt). Doordat het een zachte winter was, hadden de volwassen spinnen een grotere kans om te overleven. 2023 begon dus al eigenlijk met een iets grotere populatie volwassen spinnen.

Ees, Barbara Potze.pngEes, Barbara Potze

September spinnenmaand
Nederland kent ongeveer 700 spinnensoorten, waarvan er eigenlijk geen gevaarlijk zijn voor de mens. Tegen het einde van de zomer zijn de meeste spinnen volwassen geworden en dus ook groter. Grote spinnen vallen logischerwijs meer op dan kleine spinnen. Hierdoor kan het ook lijken dat er in september meer spinnen zijn, maar dat is niet de enige oorzaak. De grote spinnen die wij nu zien, paren in september. De mannetjes zullen dus uit hun schuilplaatsen moeten komen om op zoek te gaan naar een vrouwtje. De meeste kleine spinnen paren overigens in mei.

Roosendaal, Francien Tax.pngRoosendaal, Francien Tax

Invloed klimaat
Het klimaat heeft ook invloed op de waarneming van meer spinnen. De nachten worden vanaf eind augustus al snel langer (zie daarover deze blog: De nachten worden snel langer ) Hierdoor wordt het 's nachts ook vochtiger en wordt de kans groter dat er zich dauwdruppeltjes vormen op het spinnenweb. Het web wat eerst niet zou opvallen, is nu dus veel beter zichtbaar. Hierdoor lijkt er dus een toename in het aantal spinnen en hun webben te zijn.

 Beusichem, Nely van Frankenhuyzen.pngBeusichem, Nely van Frankenhuyzen

Het wordt daarnaast ook langzaam kouder. Spinnen houden van warmte en zullen dus eerder een lekker plekje in huis zoeken. Wederom vallen ze dan dus eerder op en lijkt er een toename aan spinnen in september. 

Zichtbaar
Al met al lijkt het maar zo dat er in september meer spinnen zijn, echter vallen ze gewoon meer op dan normaal en zijn ze wat actiever. Spinnen zijn overigens hele nuttige dieren. Ze eten bijvoorbeeld muggen. Mocht u er dus eentje uit het huis willen werken, gebruik dan de spinvriendelijke manier met beker en papier. 

Epe, Anneke.pngEpe, Anneke Pannekoek-Visser


29-08-2023 om 15:00 door Marc de Jong

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...