Actueel

Oceaanhittegolven

bron: AP/Wilfredo Lee

Delen van Europa, China en de VS gaan gebukt onder langdurige hittegolven met temperaturen die soms oplopen tot boven de 45 graden maar niet alleen het landoppervlak heeft met hittegolven te maken, ook in de oceaan is het op sommige plaatsen bloedheet en is van een frisse duik geen sprake meer. Ook de Waddenzee was afgelopen junimaand nog nooit zo warm met alle gevolgen van dien.

Oceaanhittegolf

Het oppervlak van de Noord-Atlantische oceaan is sinds begin maart warmer dan ooit is gemeten maar in de wateren rondom Florida is het echt extreem en is sprake van een oceaanhittegolf. Sinds begin juli is de temperatuur met vijf graden boven normaal gestegen. Echt ongekend. Normaliter is de temperatuur van het zeewater rondom Zuid-Florida zo’n 31 graden. In Florida Bay wat een brede ondiepe baai is tussen Florida Keys en de Golf van Mexico werd deze julimaand bijna 37 graden gemeten. Neem dan nog maar eens een verfrissende duik. Wetenschappers geven klimaatverandering door de mens en El-Nino de schuld van de oceaanhittegolf.

florida.jpgHet zeewater voor de kust van Florida was nog nooit zo warm (bron: AP/Wilfredo Lee)

Wereldwijde temperatuurstijging zeewater

Niet alleen het zeewater rondom Florida is opgewarmd. Je ziet wereldwijd een trend in hogere zeewatertemperaturen. Verwacht wordt dat ook oceaanhittegolven vaker gaan optreden met alle gevolgen van dien. Ook orkanen brengen het warmere oppervlaktewater dieper de zee in. Hoe dat zit lees je in een eerdere blog. De gevolgen van warmer water is ook in Florida al zichtbaar. Het zuurstofgehalte in het water daalt wat gevolgen kan hebben voor de vispopulaties. Zo was er drie jaar geleden ook al een enorme vissterfte voor de kust van Miami. Bij hogere temperaturen kost het vissen meer energie om te overleven en zich voort te planten. Warmere zeeën rondom Florida kunnen ook effect hebben op de passaatwinden die normaliter voor afkoeling zorgen boven land maar als de passaatwind warmer wordt zal Florida ook alleen maar heter worden. Verder heeft ook het koraal te lijden onder het warmer wordende zeewater de zogenaamde koraalverbleking.

Middellandse zee

Nu de hitte in het Middellandse zeegebied behoorlijk extreem is zien we ook dat de Middellandse zee flink warmer is geworden. De gemiddelde watertemperatuur aan de Spaanse kust ligt nu op zo’n 24,6 graden (een record), dat is ruim 2 graden hoger dan normaal voor half juli zo meldt de Spaanse weerdienst. Sinds er begonnen is met meten in 1940 is het zeewater nog niet zo warm geweest. De verwachting is dat de watertemperatuur nog verder stijgt. Zak je nog verder richting het zuiden af dan is het water momenteel nog warmer met 28 of 29 graden. Richting het oosten van de Middellandse zee is het water zelfs tropisch warm.

zeewatermiddellandse zee.jpgTemperatuur van de Middellandse zee (bron: BBC Weather)

Waddenzee

Ook in de Waddenzee is het water nog nooit zo warm geweest als in juni 2023. In de week van 19 juni werd een temperatuur van ruim 21 graden gemeten in het Marsdiep zo meldt het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek de Zee). Dit instituut meet als sinds 1861 de temperatuur van de Waddenzee. Sinds 2001 gebeurt dat om de 10 minuten zodat er een betrouwbare gemiddelde dagtemperatuur weergegeven kan worden of het nu laag of hoogwater is. Uiteindelijk werd juni van dit jaar de warmste maand gemeten in ruim 160 jaar. Deze hoge watertemperatuur heeft grote gevolgen voor de kokkels, er stierven er vijf keer zoveel als normaal. Ook volgens krijgen het dus lastiger met hun voedselvoorziening. Een ander probleem is dat er bij hogere watertemperaturen algenbloei kan ontstaan of er zijn bacterieen aanwezig die een laagje op het water vormen dat moeilijker doordringbaar is voor licht. Daardoor daalt het zuurstofgehalte in het water. Zo heeft alles met elkaar te maken. De effecten van opwarming van de lucht, land en water zullen we de komende jaren steeds meer gaan merken.

zeewatermarsdiepnelvanes.jpegDe temperatuur van de Waddenzee wordt gemeten in het Marsdiep tussen Texel en Den Helder (bron: Nel van Es)


20-07-2023 om 11:45 door Marjon de Hond

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...