Actueel

Ook vandaag weer kans op wateroverlast! Dit is waarom de buien zo zwaar zijn.

Andijk

Elke dag was het wel ergens raak de afgelopen tijd! Zware onweersbuien schoven over ons land met lokaal flinke wateroverlast. Hoe kon dit zo gemakkelijk gebeuren, zijn de buien écht zo zwaar en wat kunnen we vandaag verwachten? Buienradar zet het hieronder voor je uiteen.

Het is de laatste tijd nogal een rommeltje op de weerkaarten als het gaat om hoge- en lagedrukgebieden. De hogedrukgebieden die naast warm weer ook stabiel en droog weer geven zijn ver te zoeken. Nederland lag de afgelopen tijd meestal in warme lucht óf op het scheidingsvlak hiervan. Op de grens tussen de warmte en de kou leverde dit al spectaculaire buien op, maar ook in de warme lucht is het niet gedaan met het wisselvallige weer. De aangevoerde lucht is namelijk behoorlijk vochtig en onstabiel en regelmatig trokken kleine lagedrukgebiedjes over ons land.

Wolkbreuken: 95 millimeter in één uur. Hoe bijzonder is dat?
Een kweekvijver voor buien dus en deze veroorzaakten met enige regelmaat flinke wateroverlast! Doordat er zo weinig wind staat hebben de buien- regengebieden ook een langzame treksnelheid. Dit geeft van plek tot plek vaak grote verschillen. Er zijn gebieden die zowat geen regen hebben gehad, maar er waren ook plaatsen waar je zowat wegspoelde. 
onweer.gifonweersbuien 20 mei 2024 over Buitenpost

Zo werden begin van de week meerdere campings ontruimd in het zuiden van Limburg door de vele regen net over de grens en gisteren was het raak in Friesland. Felle buien met hagel en onweer trokken hier in een lijn precies over Buitenpost. In 1 uur viel hier 95 mm aan neerslag, waardoor in mum van tijd een halve meter water en hagel door de straten stroomde met alle overlast die hierbij hoort. Volgens de neerslagstatistieken van STOWA komen zulke buitensporige hoeveelheden regen slechts 1 keer in de 500 tot 1000 jaar voor.radcum Friesland Buitenpost.JPG95 mm neerslag in 1 uur voor onder ander Buitenpost. bron: Kachelmannwetter

Hoeveel zwaarder is een bui nu sinds de opwarming in Nederland?
Het blijft een logisch oorzaak gevolg verhaal; opwarming van het klimaat maakt dat buien zwaarder worden. Dit heeft simpelweg te maken met de natuurwet dat warmere lucht meer water kan bevatten. Het KNMI geeft aan dat dit gemiddeld zo'n 7% meer is per graad opwarming en tijdens een flinke zomerbui kan dit ineens oplopen naar 14%.
Sinds de officiële metingen van 1901 is Nederland 2,3 graden opgewarmd. Als we deze 14% vermenigvuldigen met de 2,3 graden stijging, komen we uit op 32%. Dit betekent dat een fikse zomerbui tegenwoordig potentieel 32% meer water kan opleveren dan precies diezelfde bui in 1901. Kijken we naar de wolkbreuk in Buitenpost dan zou deze ook begin 1900 buitensporig zijn geweest met 72 mm. Toch is het zorgelijk dat een dergelijke bui in deze tijd 23 mm meer hemelwater genereert. Door zwaardere buien worden in de toekomst eerder drempelwaardes overschreden en krijgen we eerder te maken met wateroverlast.

Vandaag opnieuw code geel voor wateroverlast, onweer, windstoten en hagel! De kans is aanzienlijk dat de buien van vandaag ook leiden tot veel regen in korte tijd. De komende 24 uur trekt een klein lagedrukgebiedje met bijbehorende regen over ons land.loop2000.pngPositie lagedrukgebiedje dinsdagavondmodellen rrr cum.JPGvan links naar rechts de weermodellen ICON, AROME ARPEGE en ECMWF met in de kaart de totale neerslaghoeveelheid tot woensdagavond. 

KNMI heeft code geel uitgegeven voor een groot deel van het land. In de loop van de middag schuiven de buien vanuit het zuiden ons land op. Deze kunnen in korte tijd veel regen loslaten, wat tot wateroverlast kan leiden. Naast regen komt ook onweer voor, kunnen zware windstoten optreden en ook kunnen er flinke hagelstenen vallen. Het weerbeeld is behoorlijk dynamisch en de weermodellen worstelen dan ook met de precieze locatie van de meeste regen, maar dat het lokaal flink los kan gaan is een feit. Kijk hier om op de hoogte te blijven van de onweersbuien.


21-05-2024 om 10:15 door Amara Onwuka


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...