Orkanen Irma en José hebben de landen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan afgelopen week in hun greep gehouden. Lees hier alles terug. Aangezien Irma is afgezwakt tot een tropische depressie wordt de blog hierbij afgesloten.
Dinsdag 12 september 12:00 uur - samenvatting:
Op 26 augustus werd een buiencluster waargenomen voor de westkust van Afrika. Deze buien werden met de oostpassaat naar het westen getransporteerd, terwijl ze werden gevoed door het warme zeewater (28-29 graden). De buien groepeerden zich ondertussen steeds meer, rotatie werd waargenomen waarna op 30 augustus tropische storm Irma een feit was. Op 1 september ontwikkelde Irma zich door tot een orkaan van de eerste categorie. Daarna ging het heel rap, want op 4 september bereikte ze zwaarste categorie 5. Ze trok vervolgens over de bovenwindse eilanden, waarbij ze met het oog pal over Sint Maarten trok (7 september) en daar een enorme verwoesting aanrichtte. Op 9 september raasde ze langs de noordkust van Cuba en daarna trok ze richting Florida. Op 10 september trok Irma over Key West en op 11 september trok ze het vasteland op, waarna ze in kracht afnam. Desondanks richtte ze ook in delen van Florida grote schade aan, door de wind en grote hoeveelheden regen. Op het moment van schrijven ligt Irma als tropische depressie op de grens van Alabama en Georgia en trekt verder noordwaarts. Er staat op het moment van schrijven nog een harde wind, kracht 7 en daarbij regent het nog (geen extreem grote hoeveelheden). De verwachting is dat Irma verder af zal zwakken.
- Voor de actuele satellietbeelden: klik hier.
maandag 11 september - 14:00 uur
Irma is gedegradeerd tot tropische storm. Wel gaat ze nog steeds gepaard met windsnelheden tot 110 kilometer per uur en veel neerslag.
maandag 11 september - 10:15 uur
Het einde nadert voor orkaan Irma (nu nog een categorie 1). De komende uren zal ze boven het vasteland van Florida verder afzwakken tot een tropische storm en is ze na 12 dagen weer orkaan af. Wel zal ze nog veel regen achterlaten. Orkaan José is inmiddels verder verwijderd van de bewoonde wereld en bevindt zich boven de Atlantische Oceaan. Ook deze orkaan zal verder afzwakken tot een categorie 1 orkaan.
zondag 10 september - 20:35 uur
Orkaan Irma is einde van de middag (NL tijd) Key West gepasseerd nog als cat. 4 orkaan, maar ze is inmiddels wat afgezwakt naar een orkaan van de derde categorie. Ze is met een doorstaande wind van ruim 210 km/u nog steeds levensgevaarlijk en destructief. De verwachting is dat ze het komende etmaal langs de westkust van Florida trekt, met het oog nog boven het warme zeewater. De westkust krijgt dus te maken met overvloedige regenval, zeer hoge windsnelheden en mogelijk vloedgolven van zee. Na maandag trekt Irma de VS in en daarmee zal ze wrijving ondervinden van het land en de voeding van het zeewater kwijtraken. De verwachting is dan ook dat ze snel zal afzwakken naar een tropische storm, gevolgd door een depressie. Desondanks moeten de staten Alabama en Georgia nog rekening houden met veel regen.
Afbeelding: verwachte pad van Irma (tijden: NL-tijd)
zondag 10 september - 11:30 uur
Orkaan José is langs Sint-Maarten getrokken en verplaatst zich momenteel in een noord-noordwestelijke richting. Orkaan Irma zal vanmiddag de staat Florida bereiken met windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur. Momenteel is Irma een categorie 3 orkaan, maar verwacht wordt dat Irma boven de warmere wateren ten zuiden van Florida weer een categorie 4 orkaan wordt.
Actuele situatie:
zaterdag 9 september - 16:00 uur
Sint Maarten is nog maar net op adem gekomen van orkaan Irma, nu komt José voorbij razen! Gelukkig is dit een minder krachtige orkaan dan Irma (categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson) en bovendien is de koers noordelijker. We verwachten dat tussen 19:00 en 21:00 uur Nederlandse tijd José langs Sint Maarten scheert, met zware windstoten, veel regen en overstromingen als gevolg.
vrijdag 8 september - 20:00 uur
Ook orkaan José is inmiddels uitgegroeid tot een van de vierde categorie met windsnelheden tot 240 kilometer per uur! Daarbij is de tropische stormwaarschuwing uitgebreid naar de Nederlandse eilanden Saba en St. Eustatius.
vrijdag 8 september - 14:45 uur
Alsof al het leed veroorzaakt door drie orkanen nog niet genoeg is, zijn er bij de zware aardbeving in het zuiden van Mexico al zeker 26 mensen om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental zal oplopen.
President Nieto van Mexico meldde aanvankelijk dat er vijf doden waren, drie in de staat Chiapas en twee in Tabasco. Maar ook in de staat Oaxaca, een bergachtig gebied, blijken zo'n twintig doden te zijn gevallen.
Bron: RTL Nieuws
vrijdag 8 september - 14:30 uur
Orkaan José bevindt zich op dit moment zo'n 750 km ten oost-zuidoosten van de Bovenwindse Eilanden en trekt met een snelheid van 26 kilometer per uur verder verder naar het west-noordwesten. Hij blijft zijn kracht de komende uren behouden en kan vanavond en vannacht zelfs nog iets aansterken.
Binnen 55 km van het centrum van de orkaan worden worden windsnelheden van boven de 120 kilometer per uur gemeten, oplopend tot ruim 200 kilometer per uur. Tot 185 km van het oog worden windsnelheden verwacht die horen bij een tropische storm (60 tot 120 kilometer per uur). Het oog van de orkaan zal net ten noorden van de Bovenwindse eilanden langstrekken, maar het is nu nog onduidelijk hoe dicht José precies in de buurt zal komen van deze eilanden. Wat wel zeker is, is dat het opnieuw veel overlast zal veroorzaken. Naast de wind, wordt er ook veel regen verwacht: plaatselijk 250 millimeter.
vrijdag 8 september - 11:00 uur
Orkaan Irma is inmiddels afgezwakt naar een categorie 4 orkaan. Nog steeds worden windsnelheden gemeten tot 250 kilometer per uur en daarmee blijft de orkaan dus levensgevaarlijk. De verwachting is dat de orkaan tot Florida haar kracht behoudt en als categorie 4 orkaan aan land komt.
vrijdag 8 september - 08:30 uur
Irma lag op om 05:45 Nederlandse tijd boven de Turks- en Caicoseilanden. Ze is nog steeds een categorie 5 orkaan met windsnelheden van zo'n 270 km per uur. Irma trekt zaterdag tussen Cuba en de Bahama's door. Op zijn vroegst bereikt ze Florida in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd). Ze gaat waarschijnlijk als een categorie 4 aan land en trekt recht over Florida heen. Door de interactie met het land neemt ze in kracht af. In de nacht van maandag op dinsdag bereikt Irma als een tropische storm de staat Georgia.
Irma veroorzaakt hoge stormvloed in de Turks-en Caicoseilanden (tot 7 meter), de Bahama's (7 meter) en het noorden van Cuba (3 meter). Daarnaast produceert ze heel veel regen. Neerslaghoeveelheden kunnen in de Bahama's oplopen tot 600mm (60 emmers per vierkante meter). In Florida wordt 120 tot 500 mm verwacht (afhankelijk van de regio). Ter vergelijking: in Nederland valt in de hele maand september gemiddeld 80mm. Deze vrijdag wordt in Nederland de hele dag "slechts" tot 40-50 mm in het westen en noorden verwacht.
Positie en trekrichting van Irma (Bron:NOAA)
José is op het moment van schrijven een categorie 3 orkaan met windsnelheden van 195 km per uur. Hij trekt met 30 km per uur naar het westen toe. In de loop van zaterdag passeert hij net ten noorden van de Bovenwindse Eilanden. Voor de eilanden: Barbuda, Antigua, Anguilla, Sint Maarten geldt een orkaanwaarschuwing en valt er 50 tot 150 mm regen. Hopelijk is de afstand groot genoeg zodat ze José "slechts" als een tropische storm zullen ervaren. Irma heeft op deze eilanden al flink huisgehouden. Gebouwen die nog overeind staat, zijn heel onstabiel. Een tweede storm of orkaan heeft dus extra veel impact op het eiland en de hulpverlening.
Positie en trekrichting José (Bron: Wundergrond)
Katia is de derde orkaan die actief is. Ze is een categorie 1 orkaan met gemiddelde windsnelheden van 140 km per uur. Ze trekt stapvoets (6 km/uur) in westelijke richting naar Mexico en zal zaterdagmiddag mogelijk als categorie 2 orkaan aan land komen. Daar verliest ze snel haar kracht, maar zal flink wat golven en regen met zich meebrengen. Neerslaghoeveelheden in Veracruz, Hidalgo en Puebla kunnen oplopen tot 250 mm (25 emmers per vierkante meter). Naast orkaan Katia heeft Mexico ook de handen vol aan de gevolgen van een zware aardbeving net voor de kust van deelstaat Chiapas. Er geldt een tsunami waarschuwing voor het gebied van de Stille Oceaan.
donderdag 7 september - 17:30 uur
De laatste verwachting van orkaan Irma: na de Dominicaanse Republiek en Haïti gaat Irma verder langs Cuba en trekt recht over de Bahama's. Zondagochtend wordt ze verwacht boven het zuiden van Florida, bij de stad Miami. Met name de oostkust van Florida zal grote overlast krijgen van orkaan Irma.
donderdag 7 september - 16:20 uur
We krijgen regelmatig de vraag waar de namen van orkanen vandaan komen. De namen van de Atlantische orkanen zijn al voor jaren vastgelegd door de WMO (World Meteorological Organisation). Voor elk jaar staat al een lijst met namen klaar. Hieronder zie je de lijst met namen voor orkanen die zich boven de Atlantische Oceaan, Cariben en de Golf van Mexico bevinden. De lijsten herhalen zich, dus in 2023 begint de lijst van 2017 weer. Is er echter een desastreuze orkaan geweest, zoals Katrina (2005) kan het getroffen land het verzoek doen om de naam van de lijst te halen. Deze komt dan nooit terug.
donderdag 7 september - 15:33 uur
Zo ontstaan orkanen:
donderdag 7 september - 14:30 uur
De drie orkanen Katia, Irma en José in beeld.
Katia is een categorie 1 orkaan en trekt in de richting van Mexico. Irma trekt, na een flinke ravage te hebben aangericht op de Bovenwindse Eilanden, verder richting de Bahama's en uiteindelijk zelfs Florida. José vormt in het weekend opnieuw een bedreiging voor de Bovenwindse Eilanden. Toch lijkt het erop dat José wat noordelijker zal trekken en voor minder overlast gaat zorgen dan Irma.
Dan nog de gele pijl: hier groeperen zich opnieuw een aantal stevige onweersbuien. Misschien de volgende orkaan in wording?
donderdag 7 september - 9:00 uur
Orkaan Irma is nog steeds een categorie 5 orkaan en trekt langzaam richting het westnoordwesten. Na Irma komt orkaan Jose (categorie 1) op de Bovenwindse eilanden af. De koers van deze orkaan lijkt wat noordelijker dan Irma.
Volgens RTL Nieuws zijn er op het Franse deel van het eiland Sint-Maarten zijn zeker acht doden en 23 gewonden gevallen. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn in het Nederlandse deel van Sint-Maarten. De gouverneur van de overzeese gemeente Saba laat weten dat er op dat eiland geen slachtoffers zijn gevallen als gevolg van orkaan Irma. Op het Caribische eilandje Barbuda is zeker één dode gevallen. De schade die orkaan Irma heeft aangericht op Sint-Maarten is gigantisch. Huizen zonder daken, omgewaaide bomen en straten vol puin (Bron: RTL Nieuws).
Buienradar meteoroloog Nicolien Kroon vertelt het laatst nieuws.
woensdag 6 september - 23:15 uur
Momenteel maar liefst 3 orkanen zichtbaar op de Amerikaanse satellietbeelden. Orkaan Irma (cat. 5) is zichtbaar boven Puerto Rico, ten westen trekt orkaan Katia (cat. 1) Mexico binnen en ten oosten van Irma heeft orkaan Jose (cat. 1) zich ontwikkeld.
woensdag 6 september - 20:30 uur
De verwachte koers van orkaan Irma voor de komende dagen.
woensdag 6 september - 20:00 uur
In het RTL Weerbericht door Buienradar geeft Dennis Wilt informatie over orkaan Irma. Met de laatste beelden uit Sint-Maarten en zelfs een beeldopname vanuit een vliegtuig dat vandaag in het oog van de orkaan vloog. Daarnaast geeft Dennis de weersverwachting voor Nederland.
19:00 uur
Een gedetailleerde satellietfoto van vanmiddag. (bron: NASA). Het oog van orkaan Irma heeft Sint-Maarten (gemarkeerd met geel/zwarte vierkant) al gepasseerd en is inmiddels op weg naar Puerto Rico.
18:30 uur
Buienradar meteoroloog Dennis Wilt geeft een update over orkaan Irma en het weer in Nederland:
17:45 uur
Na Sint Maarten trekt Irma de komende dagen verder langs Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Haïti verder westwaarts. Verwacht wordt dat de kern van de orkaan boven het (zeer) warme zeewater blijft en daardoor niet veel aan kracht verliest. Komende vrijdag wordt de orkaan bij Cuba en de Bahama's verwacht.
Opnieuw de VS?
In de verwachting voor aankomend weekend en daarna zit nog een onzekerheid, maar de kans bestaat dat Irma aan land komt in de staat Florida. De VS wordt dus, na Harvey, misschien opnieuw doelwit van extreem weer. Hoe krachtig en waar de orkaan precies aan land zal komen zal de komende dagen steeds duidelijker worden.
16:00 uur
De orkaan is zo sterk dat deze zelfs is opgepikt op seismometers, bedoeld om aardbevingen te meten. Bron: The Telegraph.
14:45 uur
Het oog is over Sint-Maarten getrokken en dat betekent dat het eiland opnieuw enorm veel wind te verduren krijgt, met windstoten boven de 300 kilometer per uur. Ook zal de wind nu uit een tegenovergestelde richting komen.
14:30 uur
Extra live-uitzending over de verwoestingen door orkaan Irma:
14:15 uur
Ook het eiland St. Eustatius bevindt zich nu in het oog van de orkaan:
14:00 uur
Steeds meer stormbeelden stromen binnen op de sociale media:
13:20 uur
Een enorme ravage op het Franse deel van Sint-Maarten:
BREAKING NEWS: #Hurricane #Irma has
destroyed the Island of #SaintMartin. #Theworldfacepic.twitter.com/CzivBZDoxX
13:00 uur
Weervrouw Jennifer praat je even bij over orkaan Irma:
12:35 uur
Het oog van de orkaan is inmiddels bij Sint-Maarten aangekomen. In het oog zullen de condities minder heftig zijn. Wanneer het oog voorbij is getrokken zal Sint-Maarten opnieuw te maken krijgen met windsnelheden tot 290 kilometer per uur!
12:30 uur
Livebeelden laten zien dat het op Sint-Maarten flink tekeer gaat. Bekijk de beelden hier.
12:15 uur
In tegenstelling tot orkaan Harvey, is het nu niet de neerslag die voor de grootste problemen gaat zorgen. Irma heeft een hogere treksnelheid en zal daardoor minder lang blijven 'hangen'. De wind is wel een groot probleem met snelheden tot 300 kilometer per uur. Het is daarmee ook de krachtigste orkaan ooit gemeten op de open Atlantische oceaan. Grote schade gegarandeerd.
11:45 uur
Orkanen worden door het National Hurricane Center ingedeeld in de zogeheten Saffir-Simpsonschaal, die begint met een depressie (windsnelheden tot 62 km/u) en een storm (tot 118 km/u). Dan volgen de vijf orkaancategorieën, gebaseerd op onder meer de windsnelheid en de schade die wordt verwacht:
1: windsnelheid 119-154 km/u, lichte schade
2: windsnelheid 155-178 km/u, matige schade
3: windsnelheid 179-210 km/u, uitgebreide schade
4: windsnelheid 211-250 km/u, extreme schade
5: windsnelheid groter dan 250 km/u, catastrofale schade
Over het ontstaan van orkanen lees je meer in dit blog.
11:15 uur
Op dit moment bevindt Irma zich ongeveer 50 kilometer ten oosten van Sint-Maarten. Er valt al veel regen en de wind neemt steeds verder toe. Naast hoge windsnelheden en veel regen, moet er ook ernstig rekening gehouden worden met hoge golven.
Actueel satellietbeeld