Het Atlantische orkaanseizoen van 2024 is een bijzondere en bevatte opmerkelijke stormen. Met elf geregistreerde orkanen en de aanwezigheid van twee krachtige categorie 5-stormen, is het een krachtig orkaanseizoen. Bijna tweederde van de stormen heeft orkaankracht bereikt, mede dankzij de bijzonder hoge zeewatertemperaturen die het gevolg zijn van klimaatverandering. Dit blog biedt een overzicht van het seizoen dat nog niet voorbij is, kijkt naar de invloed van klimaatverandering, en bespreekt de belangrijkste stormen van dit jaar.
Zeldzame elf orkanen
Aan het begin van het orkaanseizoen leken we af te stevenen op een seizoen vol records. Zo heftig werd het allemaal niet, maar toch kent het huidige Atlantische orkaanseizoen veel bijzonderheden. Zo is het zeldzaam dat een Atlantisch orkaanseizoen elf orkanen voortbrengt – iets dat slechts acht keer eerder is gebeurd sinds 1851. Als laatst voegde orkaan Rafael zich begin november toe aan de lijst en werd daarmee de elfde orkaan. Dit aantal hebben we recent alleen gezien in seizoenen zoals 2005, 2010 en 2020, met 2005 als recordhouder met vijftien orkanen. Bijzonder is dat deze intensieve seizoenen allemaal in de 21e eeuw zijn voorgekomen. Het warme zeewater draagt bij aan deze intensiteit: hogere temperaturen geven orkanen meer energie en zorgen ervoor dat stormen sneller intensiveren.
Orkanen per orkaanseizoen. Vooral in de afgelopen 30 jaar is een licht stijgende lijn te zien. (Bron: wunderground)
Invloed van klimaatverandering op recordsterkte
Klimaatverandering speelt een belangrijke rol in de intensiteit van de stormen dit jaar. Hoge zeewatertemperaturen en gunstige atmosferische omstandigheden, zoals weinig windschering, zorgden ervoor dat orkanen sneller en krachtiger konden worden. In 2024 bereikten maar liefst twee stormen categorie 5-status: Beryl, die op 1 juli extreem vroeg in het seizoen de hoogste categorie bereikte, en Milton, die in oktober met windsnelheden van 290 km/u over de Golf van Mexico raasde. Deze extreme stormen maken deel uit van slechts een handvol seizoenen sinds 1950 met twee of meer categorie 5-stormen.
Landfall en impact op mensen
Naast het aantal en de intensiteit van de orkanen is ook de impact op land een belangrijke factor. Van de elf orkanen dit jaar hebben vijf stormen het vasteland van de Verenigde Staten bereikt, waaronder Beryl, Debby en Helene. Andere stormen, zoals Ernesto en Oscar, raakten verschillende Caribische eilanden en veroorzaakten aanzienlijke schade. Hoewel niet alle stormen het land zijn opgetrokken, blijft de dreiging groot. Zo is orkaan Rafael inmiddels ontstaan en stevent hij mogelijk als categorie 2 orkaan af op Cuba. Opnieuw kunnen dit jaar veel Cubanen getroffen worden door orkaangeweld. Terwijl het orkaanseizoen normaal gesproken in november wel ten einde is, lijkt het seizoen dit jaar dus de verlening in te gaan. Ook hierin spelen de hoge zeewatertemperaturen door klimaatverandering een belangrijke rol.