Actueel

Orkaanseizoen: het broeit

Orkaan Katrina, 28 aug 2005

Dit voorjaar werd door de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) een actief Atlantisch orkaanseizoen verwacht. Om preciezer te zijn: 65% kans op een bovennormaal seizoen, 25% kans op een normaal en 10% kans op een relatief rustig orkaanseizoen. Tot nu toe is het echter erg rustig gebleven op de Atlantische Oceaan, maar of dat zo blijft? De eerste stormen lijken zich te ontwikkelen.

AtlanticCampfire_sm.pngHet orkaanseizoen loopt van juni t/m november en piekt meestal in september (NOAA).

Orkaanseizoen
Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan loopt van juni t/m einde november. In deze periode is het zeewater 27 graden of hoger en dat is essentieel voor het ontstaan van orkanen. Gemiddeld komen in dit seizoen 14 tropische stormen tot ontwikkeling, 7 orkanen en 3 orkanen van Cat3 of sterker (major hurricane). Dit aantal is gebaseerd op meetgegeven van 30 jaar (1991-2020).

Voor het orkaanseizoen van 2022 verwachtte NOAA een waarschijnlijk bereik van 14 tot 21 tropische stormen (windkracht 8 of meer), 6 tot 10 orkanen kunnen worden (windkracht 12 of meer / 119 km/u), inclusief 3 tot 6 grote orkanen (categorie 3, 4 of 5; met wind van 178 km/u of meer).

2022-08-29 15_23_25-NOAA still expects above-normal Atlantic hurricane season _ National Oceanic and.pngUpdate van de verwachting (NOAA).

Rustig
Tot nu toe is het dit seizoen rustig geweest. In juni leek het allemaal te beginnen met de tropische stormen Alex, gevolgd door Bonnie en Colin begin juli. Daarna werd het stil op de grote plas. De teller staat nu op slechts 3 tropische stormen. Na de eerste verwachting van NOAA in het voorjaar zijn er updates geweest. De laatste is van begin augustus en de verwachting voor een actiever seizoen is iets afgenomen, maar met 60% nog steeds groot. De kans op een normaal is seizoen is overigens wel toegenomen. In de maanden september t/m november moet dan nog een inhaalslag worden gemaakt.

  De temperatuur van het Atlantische zeewater in het deel waar orkanen ontstaan is met 28-30 graden bovengemiddeld hoog. (meting 27 augustus 2022 NOAA)De temperatuur van het Atlantische zeewater in het deel waar orkanen ontstaan is met 28-30 graden bovengemiddeld hoog. (meting 27 augustus 2022 NOAA)

Het broeit
De afgelopen maand was er geen storm te bespeuren, maar inmiddels broeit het op de Atlantische Oceaan. Het zeewater van de Atlantische Oceaan is bovengemiddeld warm en hiermee een goede voedingsbodem voor het ontstaan van tropische depressies en stormen. Inmiddels zijn een drietal verstoringen, of buienclusters ontstaan. Zo’n buiencluster is vaak het beginstadium voor een tropische depressie. Ontwikkelt zo’n systeem verder door, kan het uitgroeien tot een tropische storm en uiteindelijk een orkaan worden.

Het broeit op de Atlantische Oceaan. Vooral verstoring 1 wordt scherp in de gaten gehouden. (NHC)Het broeit op de Atlantische Oceaan. Vooral verstoring 1 wordt scherp in de gaten gehouden. (NHC)

Drie aandachtspunten
Ver ten oosten van Bermuda bevindt zich verstoring 2. Bij de westkust van Afrika zijn ook buien actief en die worden aangemerkt al verstoring 3. Bij beide verstoringen lijkt de kans op een tropische storm vooralsnog klein.
Storing nummer 1 is echter een ander verhaal. Boven het centrale deel van de oceaan bevindt zich een lagedrukgebied met daarbij een groep regen- en onweersbuien. Het hele zaakje trekt langzaam westwaarts en kan de komende dagen zich verder door ontwikkelen tot een tropische depressie. De kans hierop wordt door het National Hurricane Centre geschat op 50%. Mocht het zover komen dat dit systeem doorgroeit tot een tropische storm krijgt het de naam Danielle.

Tot nu toe zijn er drie stormnamen gebruikt. De eerst volgende wordt Danielle.Tot nu toe zijn er drie stormnamen gebruikt. De eerst volgende wordt Danielle.

Wil je meer weten over hoe een orkaan ontstaat? Lees het hier.


29-08-2022 om 15:00 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...