Actueel

Oudewijvenzomer

Oudewijvenzomer, indian summer, kranenzomer; het zijn allemaal termen die in de herfst voorbij kunnen komen. Waar staan ze eigenlijk voor en wanneer komen ze voor? We vertellen je er alles over in deze blog!

Nazomer

Het weer blijft nooit helemaal constant. Zo heb je ook in de herfst verschillen. Het kan nat en koud zijn, maar het kan ook juist zonnig en warm zijn. Als het weer in de herfst goed genoeg is, spreken we van een nazomer. Er zijn alleen veel verschillende termen voor de nazomer, met allemaal hun eigen betekenis en periode. Hieronder bespreken wij de drie belangrijkste.

Oudewijvenzomer

Er zijn dus veel verschillende termen voor het nazomerweer. De bekendste in ons land is oudewijvenzomer. Daarmee wordt niet bedoeld dat het mooi weer is voor oude personen. Tot in de 18e eeuw was "wijf" namelijk een veel gebruikt woord voor "vrouw". De oorsprong van een oudewijvenzomer ligt tot ver terug in de tijd: namelijk de Germaanse of Noorse mythologie. Tijdens die mooie, heldere septemberdagen koelt het in de nacht soms ook sterk af. Hierdoor zijn in de vroege ochtend, dankzij de dauw, de spinnenwebben goed zichtbaar. Die spinnenwebben glinsteren vervolgens in het zonlicht. Vroeger dacht men dat dit 'haar' was dat was verloren tijdens het kammen. Dit zou dan het werk zijn van de noodlotsgodinnen. Pas later werd het toegeschreven aan veldspinnen, die alleen met dit nazomerweer draden spinnen. Tussen 17 en 25 september spreken we, bij mooi weer, van een oudewijvenzomer.

oudewijvenzomer2.jpg

Indian Summer

We hebben ook de Indian Summer. Dit is een term die eigenlijk uit Noord-Amerika komt. Deze term staat bekend om de prachtige herfstkleuren aan loofbomen. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de term. Twee daarvan zijn het meest bekend:

1) Een Indian Summer is gebaseerd op de rode kleuren in het bos. Voor de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika symboliseerde dit het bloed van de gedode beren tijdens de berenjacht. 

2) Een andere theorie, is dat het een verband heeft met de Europese kolonisten. Als het in de herfst nat en koud was, vielen de indianen de kolonisten niet aan. Zodra het nazomerweer werd, deden de indianen dat juist wel. De term Indian Summer slaat dan dus op de periodes waarin het weer geschikt is voor gevechten tussen beide partijen. 

Indian summer.jpg

Kranenzomer

De term kranenzomer kan in de maand oktober gebruikt worden. Deze periode heeft te maken met kraanvogels. Zo rond oktober trekken deze vogels van het noorden richting Afrika. Daarbij verblijven ze soms ook in Nederland. Om verder te vliegen, hebben de vogels helder nazomerweer nodig. Is het bijvoorbeeld mistig, dan blijven ze op hun plek en zijn ze soms dagenlang te zien.

Wij krijgen, dankzij ex-orkaan Helene, komende week ook te maken met nazomerweer. Alle details hierover zijn te lezen in ons uitgebreide weerbericht.


16-09-2018 om 14:15 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...