Actueel

Het weer met Pinksteren

Budel

Pinksteren, zoals Pasen en Hemelvaartsdag, valt niet ieder jaar op dezelfde datum. Soms is het midden mei, andere keren pas midden juni. Daardoor kan het weer verschillen van jaar tot jaar. 

Pinksteren is het christelijke feest van het neerdalen van de Heilige Geest. Normaal valt dit feest op de zevende zondag na Pasen. Dat is ergens tussen 10 mei en 13 juni. Dit jaar wordt er op zondag 20 mei en maandag 21 mei Pinksteren gevierd.

Pinksteren in Nederland

Vaak gaat Pinksteren in Nederland gepaard met markten en feesten, zoals Music Meeting en de Roparun. Pinksterblom (een oud Nederlands folkloregebruik, ook bekend als Pinksterbruid) wordt in het oosten, zuiden en op de Waddeneilanden gevierd als kinderfeest. Vroeger was het een feest waar vrijgezelle jongens, een bruid, versierd met bloemen en een kroontje, kozen.

Pinksterkrone_Joep Zander via Dutch Wikipedia.jpgoto: Joep Zander via Wikipedia 

In het verleden

We zijn er allemaal mee bekend: het wispelturig weer in Nederland. Soms is het de ene dag kletsnat en de volgende dag schijnt de zon uitbundig! Dat kan dus ook het geval zijn tijdens Pinksteren. De Eerste Pinksterdag kan zonnig, droog en warm zijn, terwijl de tweede Pinksterdag koud en nat kan zijn. 

20180419_Don van Dongen_Oosterhout.jpg

Dus waren de warmste pinksterdagen in het verleden niet in hetzelfde jaar. De warmste Eerste Pinksterdag sinds 1901 was op 3 juni 1979, toen het 29,9 graden werd. Op 29 mei 1944 werd de tropische 30,0 graden op Tweede Pinksterdag gehaald. 

Daarintegen werd het op 31 mei 1936 de koudste Eerste Pinksterdag met 11,7 graden op de thermometer. Op 13 mei 1940 werd het op de Tweede Pinksterdag zelfs nog kouder met een maximumtemperatuur van ongeveer 10 graden. Dat is heel erg koud voor deze periode. Normaal wordt het zo'n 17 graden!

Zomerse (25 graden of warmer) Pinksteren is heel zeldzaam. Sinds 1901 gebeurde het maar 16 keer. Warme pinksterdagen kwamen vaker voor. In de afgelopen 114 jaar is het kwik ongeveer 50 keer tot boven de 20 graden gestegen!

20180307_Hans Janssen_Landgraaf.jpg

Ook waren er kletsnatte en kurkdroge Pinksteren. De meeste regen tijdens Eerste Pinksterdag viel op 20 mei 1945 (23,3 mm). In 2002 was Tweede Pinksterdag echter natter met 26,5 mm in De Bilt.

Dit jaar

Na een paar frisse dagen wordt het dankzij een oostelijke wind met Pinksteren warmer en zonniger.

nl_zondag.jpg

 Op Eerste Pinksterdag schijnt de zon volop, maar verschijnt in het zuiden een beetje bewolking. In Nederland blijft het droog. Net buiten de landsgrenzen zijn er boven België wel een aantal buien. De oostenwind is 's middag meest matig en het wordt overal ruim 20 graden.

nl_maandag.jpg

Tweede Pinksterdag verloopt ook weer zonovergoten. In de loop van de middag verschijnen in het zuidoosten wel stapelwolken. Een enkele kan uitgroeien tot een bui. Ook is kans op een (onweers)bui vanuit Duitsland. In de rest van het land is het droog. Er staat iets meer wind dan zondag en het wordt warmer dan op zondag. Op veel plaatsen in het binnenland wordt met gemak de zomerse 25 graden gehaald. Ook aan de stranden is het aangenaam.

Prima weer dus om te wandelen, fietsen of lekker in de zon op het terras zitten!


18-05-2018 om 11:00 door Magdel Erasmus


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...