We horen allemaal dat het belangrijk is om duurzaam te leven en zo goed mogelijk te recyclen. Helaas is er nog altijd heel veel afval, vooral plastic dat uiteindelijk in de oceanen terechtkomt. Daardoor ontstaat in sommige delen van de oceanen "plasticsoep".
De term plasticsoep wordt gebruikt om de plasticvervuiling in zeeën, oceanen en rivieren aan te duiden. Dat kan dus elk soort plastic zijn: van grote flessen tot microscopisch kleine deeltjes plastic. Door het afbreken, oftewel fotodegradatie van het plastic, komen micro- en nanoplastic in het water terecht. Als je dit tegen komt, lijkt het op een soep van plastic. De omvang van de plasticsoep is de afgelopen jaren enorm toegenomen.
Hoe komt het dat het plastic op een plek bijeen komt?
Plasticvervuiling komt over de hele wereld voor, maar je vindt vooral enorme massa's plastic in sommige delen van de de oceanen. Daar drijven gigantische hoeveelheden plastic en ander afval. Een bekend gebied met plasticvervuiling vind je in het noorden van de Grote Oceaan (de andere witte cirkels in het prentje hieronder).
Bron: Fangz via Wikipedia
Door de beweging van de zeestromen wordt al afval dat in de zee drijft, meegevoerd. In sommige delen van de oceanen vormen de zeestromen een ringvormige stroming, namelijk een gyre. Het afval dat in de zeestromen wordt meegevoerd, wordt in sommige delen van de oceanen gevangen door deze gyren. Zo ontstaan enorme oppervlaktes aan plastic. In het prentje hierboven zijn de 5 gyren van de oceanen in witte cirkels aangeduid.
Het effect van plasticsoep op het leven
Albatros met plastic in zijn maag. Foto: Chris Jordan via Wikipedia
Je vindt niet alleen grote stukken plastic, maar ook hele kleine deeltjes. Sommige plastic deeltjes zijn zo fijn dat deze makkelijk in de voedselketen worden opgenomen. Garnalen en vissen eten deze plastic deeltjes, omdat het erg op zoöplankton lijkt. De vissen worden weer door vogels en andere dieren gegeten, zoals zeeschildpadden en albatrossen. Maar ook door mensen. Hoe hoger dieren in de voedselketen staan, hoe meer plastic ze binnen krijgen. Kleine plastic deeltjes zijn erg gevaarlijk. Het kan leiden tot vergiftiging en verstoring van hormoonhuishouden. Grotere stukken plastic leiden tot de verstopping van magen van dieren die uiteindelijk sterven van de honger.
Uit onderzoek blijkt het dat de plasticsoep tenminste 267 verschillende soorten wereldwijd beïnvloedt.
Schoonmaaktijd!
Veel mensen (vooral Nederlanders) zijn bekend met Boyan Slat, een Nederlandse uitvinder en ondernemer. Slat heeft een concept gemaakt om op grote schaal plastic uit de oceanen te verwijderen. Zijn concept, The Ocean Cleanup, verzamelt het plastic door de oppervlaktestromingen van de oceanen en drijvende armen te gebruiken. Maar het is ook heel belangrijk dat er geen plasticsoep meer bij komt! Daar zet de Plastic Soup Foundation zich weer voor in.
The Ocean Cleanup (Foto: Hasegawa Takashi via Flickr)
Wat kun jij eraan doen?
Probeer even denken hoeveel plastic je dagelijks gebruikt... Hoeveel ervan gooit je gewoon direct weg zonder weer te gebruiken?!
Om te helpen dat er minder afval in de oceanen terechtkomt, kun je vandaag al met de volgende beginnen:
- Voorkom het gebruik van plastic
- Gebruik zo min mogelijk wegwerpplastic
- Als je plastic moet gebruiken, recycle het dan
- Neem je eigen bestek mee of kies voor houten i.p.v. plastic bestek
- Gebruik linnen of papieren tasjes i.p.v. plastic tasjes
- Vermijd het gebruik van rietjes
- Neem deel aan "cleanup" acties om bijvoorbeeld het strand op te ruimen
Voor meer informatie kun je terecht op de volgende websites:
Plastic Soup Foundation (ook op Facebook en Twitter:@plasticsoupfoun)
#STOPMETPLASTIC (deel van National Geographic)
In de video hieronder vertelt weervrouw Jennifer Faber dat het zelfs plastic deeltjes kan regenen!