Actueel

Regen, hagel, of toch sneeuw: gaat het nog echt wit worden?

Grote kans dat je vandaag al een paar vlokken natte sneeuw hebt gezien. De komende tijd is het nog even een komen en gaan van winterse buien. Meteorologen hebben het dan vaak over winterse neerslag, maar welke winterse neerslag bestaat er allemaal? En welke vormen van winterse neerslag kunnen we nog verwachten? Zou het de komende dagen nog ergens in Nederland echt wit worden? We vertellen het je in deze blog.

Verschillende vormen
Onder winterse neerslag rekenen we in principe: (korrel)sneeuw, natte sneeuw, ijzel, ijsregen en (korrel)hagel. We worden vanaf vandaag tot en met woensdag verwend met verschillende vormen van winterse neerslag. We hadden vandaag al te maken met natte sneeuw en hagel, morgennacht krijgen we mogelijk ook nog met sneeuw te maken, maar daarover later meer. IJzel wordt niet verwacht, daarvoor zijn de omstandigheden nu niet gunstig. Het plaatje hieronder illustreert mooi met welke vorm van winterse neerslag men te maken krijgt bij verschillende omstandigheden.

04_05 winterse neerslag.JPG
De verschillende soorten winterse neerslag en de omstandigheden die ervoor nodig zijn om ze te alten ontstaan. 

IJzel
IJzel is een van de gevaarlijkste varianten van winterse neerslag, het ontstaat vaak aan het einde van een vorstperiode, zoals afgelopen februari. Bij ijzel vallen sneeuwvlokken door een warme laag lucht. Hierdoor smelten de vlokken en worden druppels gevormd. Vervolgens vallen deze druppels door een koude laag boven het aardoppervlak. Hierdoor raakt de temperatuur van de druppels onder het vriespunt, maar ze bevriezen niet. Dit fenomeen heet onderkoelde druppels. Zodra deze druppels het aardoppervlak raken, bevriezen ze direct en vormen zodoende een harde ijslaag. Zelfs als er al zout op ligt kan er zich een gevaarlijke ijslaag vormen. Mochten de druppeltjes toch bevriezen is de koude onderste laag, dan vormen ze hele kleine ijskristallen. Dan spreken we over ijsregen. Deze ijsregen heeft hetzelfde effect als ijzel. De omstandigheden voor ijzel zijn op dit moment niet gunstig doordat er geen warme luchtlaag is. De Arctische lucht waar we mee te maken hebben is op alle hoogtes koud.

Sneeuw
Bij sneeuw is de hele luchtkolom waarin de neerslag valt onder nul. In een wolk bevinden zich ijskristallen. Deze ijskristallen plakken aan elkaar en wanneer ze groot genoeg en dus zwaar genoeg zijn, vallen ze als sneeuwvlokken naar beneden. Omdat we inmiddels al in april zitten en de zon al aardig wat kracht heeft kan het aardoppervlak nog redelijk opwarmen. Dit zorgt ervoor dat de onderste laag van de atmosfeer niet meer onder nul is en het dus veel lastiger is om sneeuw die blijft liggen te krijgen tijdens deze winterse buien.

04_05 blog zon (2).jpg
Weinig momenten zijn zo geschikt om te fotograferen als een zonsondergang boven de sneeuw, dat staat garant voor prachtige plaatjes. 

Natte sneeuw
Dan is er nog natte sneeuw. De lucht waarin dit valt is richting het oppervlakte iets warmer dan het vriespunt. Hierdoor is een deel van de sneeuw al gesmolten als het de aarde bereikt. Het is echter nog niet zo warm dat alle sneeuw smelt. Hierdoor valt er een combinatie van regen en sneeuw tegelijk. Meestal smelt de aanwezige sneeuw direct bij aanraking van de grond. Is de ondergrond koud, maar nog niet bevroren, dan kan natte sneeuw wel de grond nog verder afkoelen tot onder het vriespunt. Dan kan het dus door die natte sneeuw eventjes verraderlijk glad worden. Vannacht kan het zijn dat er lokaal gladheid voorkomt, de temperaturen liggen in het binnenland namelijk rond het vriespunt.

Korrelhagel en korrelsneeuw
Korrelhagel kan voorkomen bij stevige buien in het winterhalfjaar. Onderkoelde waterdruppels in de onderkant van de wolk, kunnen door stijgende bewegingen in de bui in de wolkentoppen terechtkomen. Deze druppels zetten zich als rijp af tegen de ijskristallen die zich daar bevinden. Hierdoor ontstaan sneeuwkorrels. Als er weinig stijgende en dalende luchtbewegingen in de wolk aanwezig zijn, kan zo’n korreltje al snel uit de wolk vallen. Als zo’n korreltje tijdens de val in de onderste laag weer tegen een waterdruppel aanbotst, komt om het sneeuwkorreltje een doorzichtig laagje ijs. Als dit naar beneden valt, noemen we het korrelhagel. Korrelsneeuw lijkt hier erg op, alleen is het ondoorzichtig, wit en bros. Je kan het makkelijk samendrukken. Korrelhagel heeft een klein hard ijslaagje om een wittere kern, maar is in tegenstelling tot ijsregen, niet helemaal doorzichtig. Vaak valt er tijdens winterse buien als vandaag een mix van korrelhagel en korrelsneeuw.

04_05 blog hagel.jpg
Tijdens winterse buien valt vaak een mix van korrelhagel en korrelsneeuw. 

Verwachting
Vanmiddag en vannacht vallen er nog winterse buien, waarbij vooral natte sneeuw, korrelsneeuw en korrelhagel zal voorkomen. Vannacht kan het lokaal glad worden door natte sneeuw die bij temperaturen rond het vriespunt een beetje kan aanvriezen. Morgen overdag worden de buien nog iets intenser dan vandaag. Dan kan het zijn dat het op plekken waar verschillende buien na elkaar overtrekken even wit wordt. Een langdurig sneeuwdek zit er morgen overdag echter niet echt in. Morgenavond en in de nacht naar woensdag nadert een sneeuwstoring het noordoosten van ons land. De storing is erg kleinschalig, dus de verwachting is nog onzeker en erg afhankelijk van welke koers het lagedrukgebiedje neemt. Zoals het er nu naar uitziet maakt het noordoosten van Nederland in de betreffende nacht wel kans op een sneeuwdek van een centimeter of vijf! Het zou dus zomaar eens kunnen dat in ieder geval een deel van ons land woensdag in een witte wereld wakker wordt. Woensdag overdag worden temperaturen van zo’n 6 graden verwacht en wisselen zon en winterse buien elkaar af. De sterke aprilzon zal het eventuele sneeuwdek naar verwachting woensdagochtend al grotendeels laten smelten. Maar voor het zover is kunnen we vandaag en morgen eerst nog genieten van prachtige buienluchten!

04_05 blog bui.jpg
Winterse buien produceren vaak een 'muur'  van bijvoorbeeld natte sneeuw die prachtig de fotograferen is. 

04_05 blog meerdaagse.JPG
Deze week vooral nog winterse neerslag op dinsdag en woensdag. 


05-04-2021 om 14:30 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...