Actueel

Regenbogen in overvloed!

Met alle buien gisteren verspreid over Nederland was er een mooi en kleurrijk fenomeen heel vaak zichtbaar, de regenboog. Laten we even uitleggen waardoor dat komt ...

Waarom zien we regenbogen?
Een regenboog is een cirkelvormige gekleurde boog die tijdens of kort na buien aan de hemel gezien kan worden. Dit komt door lichtbreking. Zonlicht zien wij als wit licht, maar het bestaat eigenlijk uit verschillende kleuren. Het licht beweegt door de lucht maar als er waterdruppels in de lucht zitten, beweegt het licht ook daardoor, met als gevolg dat het licht breekt. Lichtbreking is een natuurkundige term voor het opsplitsen van licht in verschillende bundels en in dit geval verschillende kleuren. 

Hoe breekt een druppel het licht?
Lichtbreking in de regendruppels bestaat uit drie stappen. Eerst reist het licht door de rand van een doorzichtig waterdruppel, wat het licht opbreekt. Daarna weerkaatst het licht aan de achterkant van de druppel. Vervolgens treedt nog een breking op als het licht de druppel weer aan de voorzijde verlaat. 

Regenboog_v4.jpg

Een regenboog bestaat uit 7 kleuren, namelijk rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. De kleuren van wit licht breken onder verschillende hoeken. Daardoor zie je de kleuren naast elkaar in de volgorde en vorm van de regenboog die we allemaal kennen. 

Regenbogen worden niet alleen tijdens en kort na buien gezien. De breking van het licht, en dus ook de kleuren, kun je ook zien in de waterdruppels van bijvoorbeeld een fontein, tijdens het sproeien van de tuin, in wolken en tijdens mist. 

Om een regenboog te kunnen zien, is het wel belangrijk dat je de zon in je rug hebt en naar de bui kijkt. Hoe lager de zonnestand, hoe steiler de regenboog. Tijdens de zomer zien we zelden een regenboog. Dat komt omdat de zon te hoog aan de hemel staat en het topje van de regenboog vervolgens onder de horizon zakt. Het kan zijn dat je hoger dan de zon bent, bijvoorbeeld als je in een vliegtuig zit. Dan kan je zelfs de volledige cirkel van een regenboog zien!

Regenboog_v3_04.jpg

En waar is die pot met goud?
Vroeger wisten mensen niet hoe een regenboog ontstond. Zoals met andere onverklaarbare verschijnselen, werd ook dit aan tekens van de goden toegeschreven. In Noorwegen en Zweden dachten ze dat een regenboog een brug naar de hemel was, terwijl in Griekenland een regenboog een godin met de naam Iris was. De meest bekende mythe is die van een pot goud aan het eind van een regenboog. Dat komt van een kaboutervolk uit Ierland. Nu dat je weet hoe een regenboog ontstaat, weet je dat we die pot goud nooit te pakken zullen krijgen! 

Mooie plaatjes
Regenbogen leveren vaak prachtige plaatjes op. Als de zon later vandaag weer doorbreekt kunnen we misschien opnieuw dit prachtige weerfenomeen waarnemen en er foto's van maken. Je kunt je weerfoto's hier toevoegen.

 Hier zijn enkele foto's die gisteren zijn binnengekomen.

20181002_Carlo van Dijk.jpg

20181002_Bram van Broekhoven.jpg

20181002_Arno le Large.jpg

20181001_John Dalhuijsen_Zandvoort.jpg

20181001_Karin Klein.jpg


02-10-2018 om 10:15 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...