Actueel

Relatief koel weekend, daarna (tijdelijk?) flink warmer!

Jos Hebben (Altweerterheide)

Afgelopen week was het over het algemeen geen onaardig Hollands zomerweer. Zon, stapelwolken en vooral in het noorden en noordoosten viel zo nu en dan nog eens een bui. Gisteren was het dan in het hele land wat minder met af en toe wat motregen en dat allemaal bij vrij gematigde temperaturen. Dit weekend verandert er nog weinig, het is gematigd zomerweer met nog altijd temperaturen rond of iets onder het langjarig gemiddelde. Ná het weekend lijkt daar verandering in te komen... 

Wat zien we op de weerkaart?
Al een tijd lang zien we op de weerkaart een omvangrijk hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan met zo nu en dan een uitloper richting onze omgeving. Voor Nederland betekent dit al enkele dagen een westelijke tot noordwestelijke stroming met de aanvoer van relatief frisse en vochtige lucht. Een afwisseling van zon en wolkenvelden kenmerken het weerbeeld en dat allemaal bij vrij gematigde temperaturen. Zo af en toe scheerde er nog een zwakke storing over vooral het noorden van het land met wat regen, in de nacht van woensdag en donderdag leverde dit in het noordoosten lokaal zelfs meer dan 10 millimeter op. Vandaag zien we ook een zwakke storing wat met name in de noordoostelijke helft van ons land bewolking oplevert. De zuidwestelijke helft komt er een stuk beter vanaf met daar meer zon.

Op de weerkaart van morgen zien we dat we nog altijd in een noordwestelijke aanvoer liggen. Er passeert morgen dan een koufront met daarachter nog koelere lucht. Aankomend weekend liggen de temperaturen dan ook iets onder de langjarig gemiddelde maximumtemperatuur van zo’n 22 graden. Bij de overgang naar de frissere luchtsoort zijn de neerslagkansen bovendien ook niet helemaal afwezig. Hoe ziet het weer voor dit weekend er precies uit?

Frontenkaart.png
Morgen passeert er een zwak koufront en dat gaat in eerste instantie nog gepaard met vrij veel bewolking en mogelijk wat lichte (mot)regen in het oosten. Achter het koufront wordt koelere lucht aangevoerd en dat gaan we dit weekend merken aan de temperaturen die rond of zelfs wat onder het langjarig gemiddelde uitkomen. 

Zaterdag: eerst vrij veel bewolking en mogelijk wat (mot)regen
Net als vandaag overdag ook het geval is, zien we dat vannacht ook: de meeste opklaringen zijn weggelegd voor de zuidwestelijke helft van het land. Elders is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Hier en daar kan wat nevel of mist ontstaan en verder daalt het kwik in het binnenland lokaal naar 12 graden. Onder de bewolking en in de kustgebieden blijft het enkele graden zachter.

Morgen trekken er, vooral in de ochtend, wederom vrij veel wolkenvelden behorende bij een zwak koufront over het land en in het oosten is het wat druilerig aangezien daar overdag wat lichte (mot)regen uit de bewolking kan vallen. Grote hoeveelheden blijven echter uit. Het zuidwesten van het land krijgt de meeste zonneschijn geserveerd, maar ook hier zal bewolking al met al overheersen. In de loop van de middag komt de zon er vanuit het noordwesten weer wat vaker bij! Het kwik loopt dan op naar zo’n 18 graden in het noorden tot mogelijk lokaal nog 23 graden in het zuiden. In combinatie met een aantrekkende wind later in de middag uit het noordwesten zal het niet erg warm aanvoelen.

Zaterdag weer.png
Morgen overdag valt er vooral in het oosten mogelijk nog wat lichte (mot)regen uit de bewolking. De meeste zonneschijn is weggelegd voor het zuiden en zuidwesten. De temperatuur stelt zich nogal gematigd op met een graad of 21. 

Zondag: opnieuw veel bewolking, later zonniger vanuit het westen
Op zondag is er opnieuw veel bewolking, waaruit vooral in de noordelijke helft van het land mogelijk nog een enkel spatje regen kan vallen. Voor verreweg de meeste plaatsen zal het een droge dag worden. In de loop van de dag lossen de wolken vanuit het westen steeds meer op en komt de zon er vaker bij en dan zal het dus vooral voor het westen en zuidwesten goed toeven zijn in de zon. Al met al liggen de temperaturen vrij laag voor de tijd van het jaar met gemiddeld een maximumtemperatuur van zo’n hooguit 20 graden en dat bij een vrij stevige noordwestenwind... 

Zondag weer.png
Op zondag doet de temperatuur nóg een klein stapje terug en ligt het kwik zo'n 2 graden onder het langjarig gemiddelde. Het blijft zo goed als overal droog en verder naar het westen zal de zon steeds vaker te zien zijn. 

Warmer weer is onderweg!
Je zult misschien denken: waar zit de warmte dan? Nou, niet eens zo heel ver weg… Een flinke portie hitte is zich namelijk aan het opbouwen boven vooral Spanje en Portugal. Met name in het zuiden van Spanje en Portugal worden de komende dagen erg hoge temperaturen verwacht. Lokaal is zelfs een temperatuur van 45 graden niet uitgesloten. Zo laat de hoofdrun van het Europese weermodel in de nieuwste berekening van vanochtend daar zelfs dagenlang temperaturen van ruim 40 graden zien met in de binnenlanden van Spanje en Portugal mogelijk zelfs 46 graden! Hoge temperaturen zijn ze hier in de zomer natuurlijk wel gewend, maar ook voor deze omgeving zijn dergelijke temperaturen erg hoog.

Vanaf maandag gaan de temperaturen ook voor onze omgeving omhoog. De kern van het hogedrukgebied schuift recht over onze omgeving verder naar het oosten door en dát is het moment dat wij in een zuidelijke stroming terecht komen. De aangevoerde bovenluchten worden dan warmer en warmer en in combinatie met veel zonneschijn kan het kwik dan snel oplopen. De warmte-opstoot lijkt echter tijdelijk te zijn, want vanaf donderdag gaan de temperaturen naar verwachting weer (tijdelijk) omlaag.

Maandag zal een overgangsdag zijn naar warmer meer, maar dit gaat nog gepaard met vrij veel bewolking en zelfs kans op wat lichte motregen in het noordoosten. In het zuiden en zuidwesten is er echter, opnieuw, meer ruimte voor de zon en blijft het droger. De temperatuur boekt al wat winst en zal uitkomen op zo’n 19 graden op de Wadden tot 26 graden in Zeeuws-Vlaanderen. Dinsdag belooft dan een dag te worden met veel zonneschijn en het blijft dan overal droog. De temperaturen lopen verder op met zo’n 22 graden op de Wadden, 26 graden in het midden van het land tot lokaal zelfs een tropische 30 graden in het zuiden!

Onzekerheid vanaf woensdag...
Vanaf woensdag neemt de onzekerheid sterk toe, aangezien koelere lucht dan weer op de loer ligt vanuit het noordwesten. Ons land komt een beetje op de grens te liggen tussen hete lucht ten zuiden en koelere lucht ten noordwesten van onze regio. Het is nog even de vraag hoe snel deze koelere lucht door lijkt te komen. Het zou bijvoorbeeld een dag kunnen worden met vrij grote verschillen in temperatuur waarbij het slechts een graad of 20 (of nog niet eens) wordt in het noordwesten (met wat meer bewolking en mogelijk zelfs wat regen) en misschien wel ruime 30’ers in het zuidoosten (met veel zonneschijn). Dergelijke verschillen liet de hoofdrun van het Amerikaanse weermodel GFS vanochtend zien. Mocht het wat langer duren met het doordringen van deze koelere lucht, dan kan het in een groter deel van het land zomers tot zelfs tropisch warm worden. Dit is nog even afwachten, de details zullen uiteindelijk gaan bepalen wat het kwik precies gaat doen. Een kleine verschuiving kan in deze weersituaties al een enorm grote invloed hebben op de temperatuur! 

Op donderdag en vrijdag lijkt heel het land weer in de relatief koele lucht te zitten met temperaturen die op donderdag rond het langjarig gemiddelde uitkomen en op vrijdag mogelijk al weer richting zomerse waarden gaan. Tóch is er nog steeds ook voor deze dagen wat onzekerheid wat temperatuur betreft. Het zou kunnen dat de warme lucht toch wat hardnekkiger is en het kwik op deze dagen toch weer gemakkelijk oploopt naar zomerse waarden, vooral in het zuidoosten. Ongeacht de uiteindelijke temperatuur zal de zon in ieder geval vaak te zien zijn, maar in het noorden is mogelijk wat meer bewolking aanwezig en kan vooral op donderdag mogelijk nog een spatje regen vallen.

Meerdaagse.png
De temperaturen gaan vanaf maandag de lift in en op dinsdag wordt het op uitgebreide schaal alweer zomers warm met in het zuiden mogelijk lokaal al tropisch warm: 30 graden. Vanaf woensdag neemt de onzekerheid in de temperatuurverwachting zoals aangegeven toe, maar de kans op zomerse warmte en misschien zelfs tropische warmte in delen van het land is nog altijd sterk aanwezig. 

Op de lange termijn neemt de onzekerheid zoals gewoonlijk verder toe, maar het is niet uitgesloten dat de hete lucht vanuit Zuid-Europa vanaf en na het weekend ook tot in ons land weet door te dringen... De temperaturen lijken vanaf vrijdag namelijk weer de weg omhoog te vinden, maar voor details is het echt nog té ver weg. 

Temperatuurpluim ECMWF.PNG
De temperatuurpluim van vanochtend van het Europese weermodel ECMWF laat het duidelijk zien: vanaf maandag gaan de temperaturen omhoog en vooral op dinsdag wordt op veel plaatsen de zomerse 25 graden overschreden. Vanaf woensdag neemt de onzekerheid sterk toe, maar de temperaturen lijken dan (met name op donderdag) wat lager uit te komen. Vanaf vrijdag lijkt het kwik weer de weg omhoog te zoeken, maar tegelijkertijd stijgt de onzekerheid. Nog even afwachten dus... 

Droogte verscherpt…
Als we puur en alleen kijken naar het neerslagtekort, zien we dat we nog altijd in een relatief droge periode zitten ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Met name in het (zuid)oosten en zuidwesten van het land is het erg droog. In een strook van noord naar zuid over het midden van het land ligt het neerslagtekort wat lager, maar ook hier kan de natuur wel wat water gebruiken.

Neerslagtekort KNMI kaart.PNG
Vooral het (zuid)oosten en het zuidwesten van ons land is op dit moment erg droog als we kijken naar het neerslagtekort. In een strook van noord naar zuid over het midden van het land liggen de neerslagtekorten wat lager, maar ook hier kan de natuur wel wat water gebruiken. Bron: KNMI

Als we naar de neerslagpluim van het Europese weermodel ECMWF kijken, zien we dat we voorlopig echter niet op veel neerslag hoeven te rekenen. In combinatie met vrij veel zonneschijn en hogere temperaturen vanaf maandag/dinsdag betekent dit ook dat er meer verdamping zal plaatsvinden en het neerslagtekort verder zal oplopen en óók het risico op natuurbranden toeneemt. Het zou kunnen dat we richting het einde van volgende week mogelijk al voorbij de lijn van de 5% droogste jaren gaan. De waterstanden van de grote rivieren in Nederland zijn al vrij laag. Zo kan de Rijnafvoer bij Lobith in de tweede helft van juli mogelijk een waarde bereiken die in deze tijd van het jaar voor het laatst pas in het zeer droge jaar 1976 is voorgekomen. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Centraal- en Zuid-Europa zal de droogte flink toenemen. Hoge temperaturen, veel zonneschijn en de afwezigheid van grote neerslaghoeveelheden laten het neerslagtekort snel oplopen.

Neerslagpluim KNMI.PNG

De neerslagpluim van vanochtend van het Europese weermodel ECMWF laat het ook duidelijk zien: voorlopig geen grote hoeveelheden neerslag. 

Neerslagtekort KNMI grafiek.PNG
In deze grafiek van het KNMI is te zien dat dit groeiseizoen tot dusver behoorlijk droog verloopt, kijkend naar het neerslagtekort. De komende tijd zal dit neerslagtekort verder oplopen en passeren we mogelijk de grens van 5% droogste jaren... Bron: KNMI

Al met al ziet het weerbeeld er vanaf dinsdag zonnig en droog uit met dan vrij hoge temperaturen. Daarna gaan de temperaturen wat omlaag, maar nog altijd zal het op de meeste plaatsen met veel zonneschijn mooi zomerweer zijn. Of ons land vanaf volgend weekend dan met serieuzere hitte te maken krijgt, is nog even afwachten… Check voor de details altijd ons weerbericht!

Fred Waegemans, Neer.jpg
Met het vrij warme, droge en zonnige weer in het vooruitzicht zal de droogte dus ongetwijfeld verder verscherpen... Foto: Fred Waegemans (Neer). 


08-07-2022 om 12:30 door Thomas Vermeulen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...