De lucht is blauw, volop zon, lekker warm; perfecte ingrediënten voor veel mensen om massaal naar de kust te trekken voor een lekkere stranddag. Maar eenmaal op het strand blijken de vele kwallen de pret toch wel iets te drukken. Ook dit weekend worden er veel kwallen gespot langs de kust. Hoe komt dit en wat kan je doen als je bent gebeten door een kwal?
Kwallen op het strand
Kwallen, liever zie je ze niet op het strand of in zee aan de kust. Een kwal zelf blijft liever ook ver van de kust verwijderd in zee, maar toch gebeurd het regelmatig dat ze dichterbij land komen. En dat is slecht nieuws voor de badgasten, want een kwallenbeet is pijnlijk en voordat je er erg in hebt opgelopen.
Kwallen zijn dieren die zich niet zelf voort kunnen bewegen. Hierdoor zijn ze dus afhankelijk van de stroming in het water. Deze onderwater stroming is weer mede afhankelijk van het weer. Een aflandige wind, dat wil zeggen een wind die vanaf het land waait, zorgt voor een tegenovergestelde onderstroming in de zee. De huidige oostenwind is dus aflandig en deze zorgt ervoor dat de vele kwallen met een westelijke onderstroming richting onze kust komen.
Eenmaal aangespoeld zal een kwal snel uitdrogen en binnen enkele uren overlijden. Echter blijven de netelcellen langer actief, en daardoor kan je ook door een dode kwal op het strand een kwallenbeet oplopen.
Kwallenbeet
Mocht je de pech hebben dat je bent gebeten door een kwal dan kunnen de volgende tips uitkomst bieden:
1. Blijf rustig, een kwallenbeet is in de meeste gevallen niet ernstig.
2. Spoel de huid af met zout zeewater. Spoel de huid niet af met zoet water.
3. Verwijder (met handschoenen of pincet) eventuele resten van tentakels.
4. Je kunt de huid insmeren met hetzelfde middel als je gebruikt na een insectenbeet. Dit zal het jeuken verminderen.
5. Indien je een behoorlijke kwallenbeet hebt opgelopen en/of verschijnselen als hoofdpijn, overgeven, ademhalingsproblemen etc. optreden, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Het zou zo kunnen zijn dat je allergisch bent voor een kwallenbeet.
Plas ook nooit over je kwallenbeet heen, dat dit zou werken is namelijk een fabeltje. De zuurwaarden van je urine kunnen juist de pijn van de beet versterken.
Steeds meer kwallen
De populatie kwallen groeit, dit komt mede door het opwarmende klimaat. De warmere zeeën zorgen er namelijk voor dat de kwallen beter gedijen. Ook zorgt warmer water voor meer plankton en daar voeden kwallen zich mee. Door overbevissing neemt de mens steeds meer natuurlijke vijanden van de kwal weg. Zo profiteren de kwallen optimaal van de omstandigheden.
Blijven oppassen
Kijken we naar het weer van de komende dagen dan blijft het prachtig strandweer. Echter blijft de wind aflandig en dus zullen er ook veel kwallen zijn en blijft het deze week oppassen aan de kust om een beet te voorkomen.