Actueel

Saharastof

Jolanda Bakker

Door een hogedrukgebied is het deze week rustig weer met vaak veel ruimte voor de zon en ja... ook hoge temperaturen! Op woensdag wordt het misschien lokaal bijna 20 graden! Maar daar zit nog wel wat onzekerheid in, want we hebben ook te maken met een ander fenomeen.

Rond een hogedrukgebied boven het zuiden van Europa (en met de hulp van een lagedrukgebied rond Spanje) wordt zachte lucht vanuit het zuiden aangevoerd.

FRONT DINSDAG 12.00.png

Deze lucht komt oorspronkelijk van de Sahara en zit daarom ook vol Saharastof. Als er een zandstorm is, wordt het zand meegenomen hoger de lucht in. Hoe hoger het zand in de lucht wordt meegenomen, hoe verder kan het zand (als stof) wordt getransporteerd in de luchtstromen. Op een satellietbeeld is dat vaak goed te zien!

Satelliet_NASA_Worldview_13032022_Saharastof.jpg
Het satellietbeeld van 12 maart 2022 waarop het Saharastof boven de Atlantische oceaan te zien is.

Bij 1 tot 2 kilometer hoogte, komt het stof normaal gesproken in de oceaan terecht. Als het stof wat hoger wordt opgesleurd tot bijvoorbeeld 5 of 10 kilometer, kan het stof mee wordt gevoerd tot zover als Nederland of zelfs Noord-Amerika. 

Saharastof 04 - PIS.png

Met Saharastof in de lucht heeft de zon wat meer moeite: hoe meer stof in de lucht, hoe moeilijker schijnt de zon er doorheen.

20210222_Ab Donker_Buurmalsen.jpg
Foto: Ab Donker (Buurmalsen, 22 februari 2021)

Als het dan regent, valt het Saharastof "uit de lucht" samen met de regen. Dan is het merkbaar als een laagje stof op bijvoorbeeld een auto.

Na verwachting komt er de komende dagen weer behoorlijk wat Saharastof onze kant op. Vooral in de nacht van woensdag op donderdag lijkt de hoeveelheid stof in de lucht een hoogtepunt te bereiken. 

donderdagnacht.JPG
Totale hoeveelheid stof in de lucht wat in dit geval vanuit Noord-Afrika onze kant wordt aangevoerd. (Bron: Kachelmannwetter)

Dus kan de komende dagen de zon het soms moeilijk heeft door de hoeveelheid Saharastof in de lucht. Het is vaak wel vrij zonnig en met de zuidoostelijke aanvoer van zachte lucht, loopt de temperatuur behoorlijk op.

MEERDAAGSE.png

Maar als er te veel stof in de lucht zit, kan het zomaar een paar graden minder zacht worden. In de nacht naar donderdag en op donderdagochtend passeert er een storing met regen. Dit betekent ook dat het stof weer (gedeeltelijk) uit de lucht terecht komt op het aardoppervlak. En als dat het geval is, wordt het zeker weer tijd om naar de wasstraat te gaan!

20220313_Jolanda Bakker_Zevenhuizen.jpeg
Foto: Jolanda Bakker (Zevenhuizen)

Vervelend dat je auto dan weer vies wordt, maar wel leuk de kleurrijke zonsopkomsten en -ondergangen die met dit stof in de lucht gepaard gaan!

20210223_Gieny Westra_Katwijk.jpeg
Foto: Gieny Westra (Katwijk, 23 februari 2021)


14-03-2022 om 15:15 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...