Actueel

Schroeiende hitte in Zuid- en Oost Europa!

Het is al dagen extreem heet in Zuid- en Oost-Europa. De temperaturen zijn niet alleen extreem hoog, het is vooral opvallend dat de hitte al dagen achtereen aanhoudt. De hitte heeft grote gevolgen voor de gezondheid, voor zowel de inwoners daar als vakantiegangers!

De hitte die Zuid- en Oost-Europa al een tijdje in haar greep houdt, houdt al een flinke tijd aan. Zo liep de temperatuur in de binnelanden van Italië, Spanje en de Balkan op veel plaatsen op naar meer dan 40 graden, en dat enkele dagen op rij! Hete dagen van 40 graden of meer zijn vrij normaal in de binnenlanden van Spanje. Maar dat geldt zeker niet voor Italië en de Balkan.

In Ferrara, Italië, lag de temperatuur al vanaf woensdag 2 augustus iedere dag boven 40 graden! Ook de dagen daarvoor waren maxima van meer dan 35 graden behaald.

Gevaren voor gezondheid 

Dergelijke temperaturen van 40 graden of meer zijn slecht voor de volksgezondheid. Zelfs al zijn de mensen in Zuid- en Oost-Europa wel wat warmte gewend, dit soort hitte is daar ook ongewoon en daar moet dan ook veel rekening mee worden gehouden. Minstens net zo schadelijk zijn de warme tot hete nachttemperaturen, die soms niet meer onder 25 graden (!) komen. Die temperatuur halen wij in Nederland overdag niet eens gemiddeld in Augustus!

De hitte is vooral schadelijk voor ouderen. Het is heel belangrijk om veel te drinken, zo veel mogelijk verkoeling te zoeken en rustig aan te doen. Dat geldt ook voor de vakantiegangers in Zuid- en Oost-Europa. Veel landen hebben ook maatregelen genomen tegen de hitte.

Ook zaterdag nog heet

Zaterdag zet de 'hete' toer voort met in Spanje, Zuid-Frankrijk, Italië en de Balkan voort met op veel plaatsen nog temperaturen boven 35 graden. In de binnenlanden van Spanje kan het lokaal zelfs 43 graden worden! Verkoeling is wel onderweg, maar dat geldt lang niet voor geheel Zuid- en Oost-Europa...

Ook op zaterdag is het in Zuid- en Oost-Europa heet met temperaturen richting 40 graden.

Kortstondig of permanent einde van de hitte?

Na zaterdag wordt de hitte langzaam minder intens in Spanje en Italië. In de Balkan warmt het na een korte onderbreking in de nieuwe week weer op tot richting de 40 graden. Zo is deze zomer daar hard op weg om een 'recordzomer' te worden. Mogelijk krijgt Italië ook nog een kleine nieuwe opleving van de hitte, maar dat is nog onzeker. 

De verwachting voor Ferrara, Noord-Italië, laat nog een opleving van de hitte zien richting 40 graden. Maar het is nog onzeker of die opleving ook daadwerkelijk komt.

'Koud' in Nederland

Terwijl ze in Zuid- en Oost-Europa de 40 graden aantikken, komt in Nederland de temperatuur amper boven de 20 graden uit! Met enkele pittige buien is het echt 'Hollands' zomerweer. Op donderdag wordt het mogelijk zelfs maar 18 graden. Het mag dan dus iets te koud zijn voor de tijd van het jaar, maar vergeleken met de extreem hete 40 graden is die 20 graden voor veel Nederlanders toch wel aangenaam.

De pluim laat er weinig twijfel over bestaan: warm tot heet zomerweer is in Nederland niet aan de orde. 


05-08-2017 om 10:45 door Lars van Galen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...