Giftige Lucht en Gezondheidsrisico's
In Delhi was de luchtkwaliteit afgelopen weekend weer ernstig, met een AQI van 382, de hoogste in India. Uit 38 meetstations rapporteerden acht waarden boven de 400, wat valt in de 'ernstige' categorie. Door de smog en dikke mist ervaren veel inwoners ademhalingsproblemen.
De temperatuur daalde 's nachts tot 16,5 graden Celsius, wat de smogvorming verergerde, terwijl de maximumtemperatuur 33,2 graden bereikte. De vochtigheid varieerde tussen 64% en 95%, en lichte mist wordt voor de komende ochtend voorspeld.
De geografische ligging van New Delhi is een van de oorzaken van de smog.
Oorzaken van Smog in Delhi
De smogproblematiek keert elk najaar terug, voornamelijk door de praktijk van het verbranden van gewassen door boeren rondom Delhi. Dit gebeurt om velden vrij te maken voor nieuwe aanplanting, maar zorgt voor grote hoeveelheden rook. In Delhi zelf dragen auto’s en koken op hout ook bij aan de luchtvervuiling. De bevolkingsdichtheid, het hoge aantal voertuigen en een beperkt milieubeleid versterken het probleem. Daarnaast helpt de geografische ligging ook niet mee. De smog wordt namelijk als het ware gevangen tegen het Himalaya gebergte.
Tegenmaatregelen en Hulp aan de Bevolking
De overheid had een vuurwerkverbod ingesteld, maar deze werden genegeerd. Donderdagavond werd massaal vuurwerk afgestoken vanwege het Hindoeïstische lichtfeest Divali. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de concentratie giftige stoffen bijna 40 keer de veilige norm. Veel ziekenhuizen krijgen een toestroom van patiënten met ademhalingsklachten.
Ter vermindering van de smog worden tijdelijke maatregelen ingevoerd, zoals het beperken van verkeer, sluiten van bouwplaatsen, en verbod op vuurwerk. Ook zijn er 200 mobiele anti-smog kanonnen ingezet om de smog tegen te gaan.
Lange termijnoplossingen, zoals beter afvalbeheer, strengere emissieregels voor voertuigen en stimulering van schonere landbouwmethoden, zijn echter cruciaal om deze jaarlijkse crisis structureel aan te pakken.
Het jaarlijkse hogedrukgebied werkt als een deksel.
Atmosferische Invloed
Het jaarlijkse hogedrukgebied boven centraal India speelt ook een rol. Dit gebied fungeert als een soort deksel op de lucht, waardoor vervuilde lucht blijft hangen en de smog toeneemt. Dalende luchtbewegingen maken de luchtlaag onder de inversie dunner, waardoor verontreinigingen verder geconcentreerd raken.
Nederlandse smog
Ook Nederland kan smog ervaren, vooral bij hogedrukgebieden boven Scandinavië. Vervuilde lucht, vaak uit het Ruhrgebied, wordt dan aangevoerd en blijft onder dit deksel hangen. Zowel in de winter als zomer kan dit 'vieze mist' veroorzaken. In Nederland worden echter snel maatregelen genomen, zoals het aanscherpen van verkeersregels en industriecontroles, om de impact te beperken.