In de strijd tegen de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor wintersport, zijn sneeuwkanonnen uitgegroeid tot een onmisbaar hulpmiddel voor skigebieden. Maar is het gebruik ervan noodzakelijk of natuurvervreemding?
Het is 13 november 2024. Het sneeuwkanonnenseizoen is geopend! Het was al wekenlang erg droog en zacht in de Alpen, hierdoor smolt de sneeuw die er halverwege september lag al snel weer weg. Begin november begon de temperatuur in de Alpen te dalen, en na een nacht lichte vorst verschenen er in een verder sneeuwloos landschap witte hopen. Ten tijde van onderstaand webcambeeld lag de temperatuur ook al boven nul, maar omdat de lucht ook erg droog was konden de sneeuwkanonnen nog wat langer aan blijven staan.
Bron webcambeeld: www.fotowebcam.eu.
Sneeuwkanonnen bij toeval ontdekt
Het sneeuwkanon is geen nieuwe uitvinding. Het werd eind jaren ’40 van de vorige eeuw bij toeval ontdekt toen een Amerikaanse onderzoeker ijsvorming van straalmotoren bestudeerde. Hij sproeide water in een windtunnel, wat resulteerde in onverwachte sneeuwval.
Steeds vaker sneeuw uit sneeuwkanonnen
Waar ’s zomers de koeien loeien, zijn het in de winter steeds vaker de sneeuwkanonnen die loeien. Het gebruik van sneeuwkanonnen is de laatste 10 jaar sterk toegenomen. Ergens hebben de skigebieden de sneeuwkanonnen ook wel echt nodig om voort te bestaan. Des te langer de sneeuwkanonnen aanstaan, des te meer sneeuw er over de pistes verspreid kan worden. Zo kunnen de pistes langer openblijven en kunnen we langer de wintersporten beoefenen. In een opwarmend klimaat wordt het wintersportseizoen ook korter en staan de financiën van skigebieden ook onder druk. Diverse kleinere en laaggelegen skigebieden moesten hun deuren al sluiten. Zo ging in Tirol dit jaar nog een klein skigebied failliet. Deze wordt waarschijnlijk opgekocht, zo worden skigebieden ook steeds groter. Zonder sneeuwkanonnen zou ’s winters continu skiën op veel pistes niet meer mogelijk zijn.
1 januari 2022
Het verschil tussen echte sneeuw en kunstsneeuw
Het geeft misschien soms wel een raar gevoel. Een groen landschap met pistes als witte lintjes over de berg. Ski je dan nog wel op echte sneeuw, of is het grotendeels kunstsneeuw? Het verschil is wel degelijk te merken. Sneeuw kunnen de sneeuwkanonnen namelijk nog niet goed namaken. De kanonnen produceren eigenlijk een soort kleine ijskorreltjes en geen 6-hoekige sneeuwvlokken. Deze ijskorreltjes grijpen minder goed in elkaar, dit merk je vooral als het een beetje dooit. IJskorrels uit sneeuwkanonnen vormen bij smelt eerder een los paplaagje van ijskorrels, sneeuw wordt waterig maar blijft wel één geheel. Zeker op de dalafdaling goed te merken.
10 februari 2024. Dit is normaal hartje winter.
5 december 2018
Hoog energie- en waterverbruik versus werkgelegenheid
Het Alpengebied is voor het toerisme ’s winters enerzijds steeds meer afhankelijk van sneeuwkanonnen. Het toerisme levert voor de regio vele banen op. Anderzijds kleven er ook nadelen aan het gebruik van sneeuwkanonnen. Zo pompt een waterkanon er in slechts één minuut 200 liter water doorheen. Ook hebben de sneeuwkanonnen een hoog waterverbruik. Ze verbruiken per jaar ongeveer evenveel stroom als 500.000 huishoudens samen.
Moeten we de sneeuwkanonnen dan maar wegdoen? Wel, we kunnen gelukkig enige nuances aanbrengen. Momenteel gebruiken de sneeuwkanonnen vooral stroom gewonnen uit fossiele brandstoffen, dit leidt tot een uitstoot van 200 gram CO2 per kilowattuur. Als we duurzaamheid meer prioriteit zouden geven en groene stroom gebruiken, daalt de uitstoot tot 10 gram CO2 per kilowattuur. Er liggen dus wel kansen in het verduurzamen. Verder moeten we ons ook niet blindstaren op sneeuwkanonnen, want sneeuwkanonnen en liften bedragen slechts 4% van al het stroomgebruik van het wintersporttoerisme.
Al met al dragen sneeuwkanonnen bij aan de continuïteit van wintersport in een veranderend klimaat. De uitdaging blijft om hun impact te verkleinen en zo de balans tussen duurzaamheid en de voordelen van sneeuwkanonnen te vinden.
12 december 2018