Het zat er al een tijdje aan te komen, maar morgen is het dan zover. Na een droog weekend met behoorlijk wat zon gaat het roer radicaal om. En dat gaat niet zonder slag of stoot, een portie koude lucht komt over ons land uitstromen en activeert talloze buien, onweer, hagel, zware windstoten en misschien zelfs een flats natte sneeuw, het is allemaal mogelijk. In deze blog lees je de details en hoe het weer er de rest van de week uitziet!
Glijbaan van koude lucht
Een lagedrukgebied koerst de komende tijd van IJsland naar Denemarken. Aan de westkant van dit lagedrukgebied wordt ijskoude lucht vanuit de regio rond de Groenlandse ijskap onze kant op getransporteerd. Hierna vestigt een hogedrukgebied zich op de oceaan, dit systeem is zo gepositioneerd dat Nederland constant in een noordwestelijke tot noordelijke stroming ligt. Met die noordelijke stroming blijft koude lucht naar onze contreien geblazen worden. In de koude lucht kunnen buien gemakkelijk ontstaan, ook komt er af en toe een storing onze kant op geslingerd. Pas richting het weekend lijkt het hogedrukgebied zich te gaan uitbreiden richting Scandinavië, dan zou de wisselvalligheid er bij ons even uitgaan, maar koud blijft het wel.
Langs de westkant van het lagedrukgebied komt koude kant afkomstig uit de regio rond Groenland richting ons land stromen.
Maandag verloopt knetterend
Morgenochtend vroeg schijnt, met name in het oosten, nog eventjes de zon. Al snel neemt de bewolking vanuit het westen echter toe. In de loop van de ochtend volgt dan een eerste gebied met buien, dit zijn nog relatief lichte exemplaren. Richting de middag trekt een tweede storing, op de rand van de echt koude lucht, het westen van het land in. De buien die hierop ontstaan zijn heel pittig van aard. In korte tijd kan vrij veel regen vallen, maar door de grote temperatuurverschillen in de atmosfeer is ook hagel en onweer goed mogelijk. Op hoogte staat ook een heel harde wind, die wind zorgt ervoor dat de buien goed georganiseerd kunnen raken. We zien in de modellen af en toe een echte buienlijn terugkomen, dat betekent dat een heel groot deel van het land met het relatief heftige weer te maken krijgt. Voordeel is dat de buienlijn snel overtrekt, dus de pittigste delen zijn ook zo weer voorbij. De windstoten zijn misschien nog wel het belangrijkste aandachtspunt bij de buien. Die harde wind op hoogte kan in intense neerslag namelijk naar de grond toe getrokken worden. Dat betekent dat er tot diep in het binnenland bij buien zware windstoten mogelijk zijn. De modellen zijn verre van eensgezind over de precieze kracht van deze windstoten, maar in het binnenland zullen we toch wel 75 tot 90 km/u te zien krijgen. Aan de kust kan er wel 100 km/u gemeten worden.
Het Nederlandse weermodel verwacht morgen behoorlijke lijnvorming tijdens de passage van de storing.
De wind aan de kust trekt ook flink aan, tijdens de passage van de storing kan wel windkracht 8 komen te staan. Mogelijk af en toe zelfs neigend naar windkracht 9. De wind neemt echter ook snel weer wat in kracht af, en komt ’s middags uit tussen windkracht 4 in het binnenland en windkracht 7 aan de kust.
Tegen het eind van de middag is de heftigste buienlijn het land uit. Daarachter kunnen zich echter nog losse buien vormen, omdat de koude luchtbel dan precies over ons land ligt. Bij deze buien is opnieuw kans op hagel en onweer, maar doordat de lucht nog wat kouder wordt zou het zelfs kunnen dat er een flats natte sneeuw naar beneden komt. Dit is vooral het geval in het noorden van het land. De windstoten nemen tegen deze tijd wel wat af.
De maximumtemperatuur wordt al voor de buienlijn uit gehaald en ligt rond 12 graden in het zuidoosten. In het midden en westen ligt de temperatuur niet veel hoger dan zo’n 10 graden. Tijdens buien daalt het kwik zomaar een graad of 5.
Dinsdag ook nog buien
Ook op dinsdag vallen nog buien. De bovenluchten zijn een fractie warmer, dus de buien zullen iets minder stevig uitpakken. Mogelijk lokaal nog een klap onweer, maar veel stelt dat niet voor. Met name ’s ochtends vallen buien, ’s middags is het iets droger en kan de zon wellicht nog eventjes tevoorschijn komen. Het blijft koud met maximumtemperaturen rond 10 graden. De noordwestenwind is matig tot hard: kracht 3 tot 7.
Woensdag weer onweer
Op woensdag hebben we weer een periode met lagere temperaturen op hoogte. De buien die op woensdag vallen kunnen dus opnieuw onweer en wat hagel bevatten. Er trekt geen duidelijke storing over, dus het zal voornamelijk blijven bij losse buien. Daar tussendoor komt de zon regelmatig tevoorschijn en de temperaturen liggen maximaal rond 11 graden.
Woensdag is een klap onweer wederom waarschijnlijk.
Donderdag de beste dag van de week
Op donderdag blijft het niet helemaal droog, maar de hoeveelheid en intensiteit van de buien valt mee. De zon is naar alle waarschijnlijkheid ook prominent aanwezig in het weerbeeld. De temperaturen liggen overdag rond een graad of 11, dus iets onder het langjarig gemiddelde. De wind is maar zwak tot matig van kracht en waait uit noord- tot noordwestelijke richting.
Weekend weer wat neerslag
Het blijft ook op vrijdag, zaterdag en zondag nog wat wisselvallig. We blijven een noordelijke stroming houden, dus ook de temperaturen blijven flink beperkt. De zon wisselt af met bewolking en wat neerslag. Echt standvastig lenteweer zit voorlopig nog even niet in de verwachting.
April doet wat 'ie wil, van 24 graden naar hagel en onweer binnen 48 uur...