Actueel

Staat van het klimaat 2022

Cynthia van Leusden, Beusichem.

Het KNMI kwam deze week met De staat van het klimaat 2022. In De staat van het klimaat is een blik naar het weer van 2022 en hoe dat samenhangt met de rest van de wereld. En wat blijkt, 2022 was een droog, zonnig en warm jaar. In deze blog lees je er meer over. 

Warmer
2022 was dus een warm jaar. Gemiddeld lag de temperatuur met 11,6 graden, 1,1 graden hoger dan het klimaatgemiddelde. Alleen in 2014 en 2020 was het een 10e graad warmer. Wat opvalt is dat er een flink aantal dagen waren, die warmer was dan gemiddeld waren. Er waren 60 dagen van 15 graden of warmer waarbij het warmer was dan gemiddeld.
En dat terwijl het aantal vorst- en ijsdagen 16 lager lag dan gemiddeld.
In 2022 waren trouwens zowel nieuwjaarsdag als oudejaarsdag opmerkelijk genoeg de warmste sinds de metingen. En flink ook! Op nieuwjaarsdag was het met 12,3 graden gemiddeld, bijna 9 graden warmer dan normaal in januari. Oudejaarsdag lag met 14 graden zelfs bijna 10 graden boven het gemiddelde.
In de klimaatstreepjescode is voor 2022 dan ook een donkerrood streepje toegevoegd.

streepjes.jpg
In de laatste 30 jaar kwam slechts 2 keer een kouder dan gemiddeld jaar voor. 2022 was een erg warm jaar. Bron KNMI

Trend
Als je kijkt naar het verleden, is het nog zorgwekkender. Nederland is sinds 1900 2,3 graden opgewarmd tegenover 1,2 graden wereldwijd. Wereldwijd waren de laatste 8 jaar ook gelijk de 8 warmste. De top 10 warmste jaren in Nederland stammen allemaal uit de laatste 20 jaar.

geschi.jpg
Opwarming van Nederland in vergelijking met de opwarming van de wereld.

Zonnig
Mede dankzij hogedrukgebieden in de lente en herfst was er in 2022 minder bewolking aanwezig. Hierdoor zag de zon kans om zich te laten zien dan ooit. Maar ook veranderen windpatronen op hoogte door de klimaatverandering. Hierdoor hebben we minder bewolking boven ons land. 
De lucht is daarnaast schoner dan ooit. Er is veel minder fijnstof te vinden in de lucht en die fijnstof kan helpen bij wolkenvorming. Tijdens de coronacrisis viel ook al op dat bij minder vlieg- en wegverkeer, veel minder fijnstof was en dus minder mist en wolken.
Zo werd 2022 recordzonnig met gemiddeld 15% meer zonnestraling. Vooral de lente en zomer waren erg zonnig met 17% meer zon dan gemiddeld.
Sinds de jaren '90 neemt de zonnestraling per 10 jaar ongeveer 3% toe. In de lente is die stijging het sterkst met 5% per 10 jaar.

Yvonne Raphael, Bloemendaal.jpg
Het was vorig jaar erg zonnig. Foto: Yvonne Raphael, Bloemendaal

Droog
Het was ook een droog jaar. Tot aan de herfst was het zelfs lange tijd het op een na droogste jaar. Vanaf september liep het neerslagtekort weer terug. De winter verliep zelfs natter dan gemiddeld. Het neerslagtekort was maximaal 318mm eind augustus, dat is 158mm meer dan gemiddeld. Al was het in de winter zelfs natter dan gemiddeld, zo'n hele droge lente en zomer laten toch hun sporen na. Door de hoge temperaturen en vele zonneschijn, verdampt er meer. Hierdoor nam het neerslagtekort snel toe. Het neerslagtekort wordt berekend tussen begin april en eind september.
Uiteindelijk viel er in totaal landelijk 802mm en dat is 49mm minder dan gemiddeld. 



15-03-2023 om 12:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...