De legendarische zomer van 2018 is nu echt bijna voorbij en dus staan we aan de vooravond van de herfst, de astronomische welteverstaan. Het seizoen wat zich vaak kenmerkt door veel wind en wisselvalligheid. Ook dit jaar start de herfst direct goed. Maar dit jaar start de herfst niet op 21 september, maar op de 23e. Waarom is dat?
Kortere dagen
Met de start van de herfst betekent het ook dat de nachten weer langer duren dan de dag zelf, of beter gezegd, de daglichtperiode wordt korter. Dit duurt t/m de start van de astronomische winter, waarna de 'dagen' weer langer zullen worden. Meteorologisch gezien zitten we overigens al 3 weken in de herfst, want die is op 1 september al begonnen. Dit is met name gedaan om statistisch alles te vergelijken.
Start van de herfst
Meestal begint de herfst op 21 september, maar de afgelopen en de komende jaren start de herfst juist op 22 of zelfs 23 september. Hoe komt dat nou? Dat we te maken hebben met seizoenen heeft te maken met de stand van de aarde ten opzichte van de zon. De aarde draait om de zon en ook om zijn eigen as, wat er voor zorgt dat de zon steeds een ander deel van de aarde belicht. Op 21 juni bijvoorbeeld bereikt de zon de hoogste stand en komt dan op de noordelijke keerkring terecht. De dagen bij ons duren dan het langst, op de Noordpool is het zelfs de hele dag licht, terwijl het op de Zuidpool 24 uur lang donker is. In de winter is dat juist omgekeerd, omdat de zon dan niet verder komt dan de zuidelijke keerkring. Bij de start van de herfst en de Lente staat de zon precies bij de Evenaar en duren dag en nacht even lang.
Maar hoe komt het dan dat de ene keer de herfst start op 21 september en andere jaren op 22 of 23 september? Dat heeft te maken met het feit dat de aarde iets uit het lood staat en deze scheve stand zorgt er dus voor dat de seizoenen iets kunnen verschillen. En om er voor te zorgen dat we niet te ver voor gaan lopen (dat de herfst dan bijvoorbeeld pas een keer op 24 september start) is de schrikkeldag ingevoerd. Dan komt er een extra dag bij en zal de herfst weer eerder van start gaan.
Duidelijk is te zien dat de aarde wat ' scheef' staat ten opzichte van de zon wat zorgt voor de verschillende seizoenen.
Bij de start van de herfst staat de zon loodrecht boven de evenaar.
Herfstachtig weer
De afgelopen dagen konden we nog genieten van warm en vrij zonnig nazomerweer, maar dat gaat de komende dagen wel veranderen. Vanuit het westen beginnen storingen zich steeds meer op te dringen en vannacht en morgenochtend passeert dan een koufront ons land. Dat levert niet alleen regen op, maar ook een behoorlijke portie wind. Zeker in het Noordwestelijk kustgebied kan de wind flink aantrekken tot stormachtig (windkracht 8) of zelfs even storm (windkracht 9) bereiken. Daarnaast zijn er ook windstoten mogelijk tot 100 km/uur.
Bijzonder is overigens de temperatuur. Vannacht belooft een zachte nacht te worden met minima van een graad of 18, maar dat zijn ook meteen de 'maximumtemperaturen' van morgen. Aan het einde van de nacht en in de ochtend passeert het front en daarachter komen beduidend lagere temperaturen voor. In de middag zal het niet veel warmer dan 15/16 graden worden. Dat scheelt wel weer een jas ten opzichte van de afgelopen dagen.
Het koufront passeert en brengt gevoelig koudere lucht ons land binnen met ook de nodige wind.
Niet alleen morgen zal onstuimig verlopen, ook zondag en maandag worden winderige dagen. Met name zondagavond en in de nacht naar maandag kan het tot storm komen als de restanten van orkaan Florence (huisgehouden in de VS) ons land zullen aandoen. Zeker op zondag kan er dan ook veel regen vallen. Maandag lijkt de koudste dag van de week te worden met slechts een graad of 13 a 14.
Het wordt gevoelig kouder en opvallend is dat het komende nacht warmer wordt dan morgen overdag.
Foto voorpagina: Jessie van Neer uit Beesel