Actueel

Start Atlantisch orkaanseizoen 2024

NASA worldview

2023 was een druk seizoen wat betreft het aantal orkanen, het was zelfs het op drie na actiefste seizoen. 20 stormen kregen een naam. 7 stuks werden daadwerkelijk een orkaan en drie groeiden uit tot de zwaarste categorie. Morgen begint het seizoen voor dit jaar officieel en mede door La niña en het warme oceaanwater wordt een druk seizoen verwacht. Lees in deze blog wat de verwachtingen voor dit jaar zijn.

Seizoen

Elk jaar loopt het Atlantisch orkaanseizoen van 1 juni tot eind november. Daarbuiten kunnen ook orkanen voorkomen, maar de meeste komen simpelweg voor in deze maanden. Dankzij het (bovengemiddeld) warme oceaanwater en La niña, wordt er een druk orkaanseizoen verwacht. Maar liefst 85% van de berekeningen komt uit op een druk seizoen met mogelijk 25 stormen die en naam krijgen!


Naamloos.jpgStorm Idalia en Franklin samen te zien, 29 augustsus 2023. Bron: NASA Worldview.

Namen

Elk jaar komt er weer een nieuwe lijst uit met namen. Dit zijn namen op alfabetische volgorde met om en om een vrouwelijke en mannelijke naam. Dit jaar begint de lijst dus met een mannennaam met de letter A. De volgende storm krijgt een vrouwennaam met de letter B, enz. Volgend jaar begint de lijst weer met een damesnaam met de A. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt.

IMAGE-Hurricane-Outlook-May-2024-ENGLISH-Names-052324-NOAA.png
Dit zijn de namen voor 2023. De eerste storm heet dus Alberto. Bron: NOAA.

Zijn er meer stormen dan letters in het alfabet, dan gaat men over op het Griekse alfabet. 2020 gebeurde dat voor de tweede keer in de geschiedenis. De eerste keer was in 2005. 2020 kwam het zelfs tot storm Iota. Dat was tevens het recordjaar met 31 stormen die een naam kregen. Normaal gesproken worden de namenlijsten na vijf jaar weer hergebruikt. Mocht het gebeuren dat er door een orkaan veel leed en schade is veroorzaakt, dan halen ze die naam voor goed uit de lijst. Een bekend voorbeeld hiervan is Katrina uit 2005.

0c1f351b-7dd6-4e5c-adae-3365f50a6ace.jpg
Het Griekse alfabet.

Ontstaan orkanen

Orkanen ontstaat eigenlijk voor de oostkust van Afrika. Onweersbuien die zich daar bevinden, worden door een luchtstroom vanaf het vasteland van Afrika richting het westen gevoerd. Hierbij worden ze door warm oceaanwater (27 graden) gevoed en kunnen ze groeien. Wanneer deze buien gaan klusteren boven de oceaan, krijgen ze de karakteristieke draaiing mee door het draaien van de aarde. Vervolgens koersen ze af op het Caribisch gebied, Mexico en de Verenigde Staten.

Orkaan, Tyfoon of cycloon

Het zijn alle drie hetzelfde fenomeen, ze ontstaan alleen in een ander gebied. Orkanen ontstaan zoals gezegd boven de Atlantische Oceaan of aan de oostzijde van de Stille Oceaan. Tyfoon ontstaan in de Stille Oceaan en koersen op Azië af. Cyclonen ontstaan aan de andere kant van de evenaar en zullen eerder India, Afrika en Australië aandoen.

0bbca674-bc89-4ed8-8f46-b62c936b5ce6.jpgAfhankelijk van het brongebied heet het orkaan, tyfoon of cycloon.

Verwachting

De verwachting van dit jaar is dus dat het aantal orkanen boven gemiddeld zal uitkomen met 17 tot 25 stormen die een naam krijgen. Door de opwarming van de aarde en het zeewater, lijkt een bovengemiddeld orkaanseizoen steeds vaker te gaan gebeuren. Wanneer het zeewater eerder in het jaar de 27 graden haalt, zal er ook eerder een orkaan kunnen ontstaan. Maar zoals het er nu uitziet, zullen we dit jaar mogelijk in het Griekse alfabet uitkomen.

IMAGE-Hurricane-Outlook-May-2024-ENGLISH-Pie-052324-NOAA.png
De orkaanverwachting voor 2024 volgens NOAA.


31-05-2024 om 08:15 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...