Actueel

Start zomer en langste dag

Deventer bij late schemer en lichtende nachtwolken

In de maanden mei en juni valt 't altijd goed op dat het 's ochtends vroeger licht wordt en het in de avond langer licht blijft. Dinsdag 21 juni is de dag met de langste periode met daglicht. Deze 'langste dag' markeert ook de start van de astronomische zomer. De zomer begint om 11:14 uur om precies te zijn, het moment dat de zon loodrecht boven de Kreefstkeerkring staat.

Seizoenen
De aarde draait in een elliptische baan om de zon en doet daar een jaar over. Tijdens deze ‘reis’ draait de aarde zelf ook nog eens om z’n as. Die as staat overigens een beetje schuin. Dat de aarde zelf draait ervaren we als dag en nacht. Omdat de stand van de aarde ten opzichte van de zon door het jaar heen steeds anders is, wordt de aarde gedurende deze periode ook ongelijk opgewarmd. In de zomer, op het noordelijk halfrond, vangt dit deel van de aarde veel meer zonnewarmte dan het zuidelijke halfrond. In de winter is dat precies andersom. Door die variatie van zonlicht kennen we de seizoenen. Zou de aarde om een loodrechte as draaien om de zon dan waren die variaties er niet geweest.

03 langste dag 2022- PIS.jpgSeizoenen worden bepaald door de stand van de zon

Zonnewende
De langste dag valt altijd samen met het begin van de astronomische zomer. Dit is het moment de zon (vanaf de aarde gezien) de hoogste stand bereikt. De zon komt dan ook loodrecht boven de grootst mogelijke breedtegraad te staan. Deze breedtegraad heet de noordelijk keerkring of Kreeftskeerkring en bevindt zich op 23°26′ noorderbreedte. Het moment wanneer de zon loodrecht boven deze keerkring staat heet de zonnewende of zomersolstitium. De langste dag valt meestal op 21 juni. Slechts een enkele keer begint de zomer een dag eerder en dat heeft te maken met dat een jaar niet precies 365 dagen duurt. Dat wordt dan eens in de 4 jaar rechtgetrokken met een schrikkeldag.

langste dag 03 - PIS copy.jpgZonnewende op 21 juni. De zon staat om 11:14 uur precies loodrecht boven de Kreefstkeerkring.

Hoogste stand
De zon staat op de langste dag met 61,4 graden boven de horizon ook op haar hoogst. Ter vergelijk; met de start van de astronomische winter komt de zon niet hoger te staan dan 14,5 graden boven de horizon. 06 langste dag 2022- PIS.jpgOp de langste dag staat de zon op haar hoogst.

Langste dag
Een dag bestaat uit 24 uur en op de langste dag is dat niet anders. Waarom dan de langste dag? Omdat het op deze dag gewoonweg het langst licht is. De daglichtperiode bedraagt vandaag maar liefst 16 uur en 45 minuten! De periode dat het donker is is het kortst; 7 uur en 15 minuten. Afgelopen nacht was het dan ook de kortste nacht.
Een groot verschil met de kortste dag op 21 december. Die duurt slechts 7 uur en 44 minuten, terwijl de donkere periode 16 uur en 16 minuten duurt.

De vroegste zonsopkomst valt overigens niet op de langste dag. Die vond namelijk plaats op vrijdag 17 juni, toen de zon om 05:18:21 uur opkwam. Op de langste dag komt de zon om 05:18:45 uur op. Het scheelt maar weinig en je zult er ook maar weinig van merken, maar toch. En ook de laatste zonsondergang vindt niet op de 21, maar op 25 juni plaats. De zon gaat dan onder om 22:04:12 uur onder (op 21 juni is dat om 22:03:50 uur).
langste dag 04 - PIS copy.jpgDaglichtperiode van bijna 17 uur, op de kortste dag op 21 december bedraagt dat 9 uur minder.

De langste dag dus en dat betekent bijna 17 uur daglicht! Leuk weetje: de daglichtperiode tussen Noord- en Zuid-Nederland scheelt 30 minuten, waarbij geldt hoe noordelijker, hoe langer de daglichtperiode. Na vandaag wordt de daglichtperiode iedere dag weer ietsje korter, maar daar merken we voorlopig nog weinig van. Zeker de komende week is dit minder dan een minuut. Maar in juli en augustus worden de dagen al wel merkbaar korter.

Daglengte neemt na vandaag weer langzaam afDaglengte neemt na dinsdag langzaam af

In de periode rondom de langste dag zijn bij helder weer soms lichtende nachtwolken te zien. In de korte periode dat het donker is zit de zon maar net verscholen onder de horizon en kan de wolken op 80 km hoogte nog beschijnen,
In de periode rondom de langste dag zijn bij helder weer soms lichtende nachtwolken te zien. In de korte periode dat het donker is zit de zon maar net verscholen onder de horizon en kan de wolken op 80 km hoogte nog beschijnen. (foto: Robin Giesen, Emmen)

Zomerweer?
Het weer doet gezellig mee met de start van de astronomische zomer. De komende dagen loopt de temperatuur verder op naar zomerse waarden en ook de zon doet goede zaken. In de loop van donderdag neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. In het weekend wordt het wat minder warm.

meerdaagse.pngVooruitzichten de komende dagen


20-06-2022 om 12:30 door William Huizinga


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...