Actueel

Stau- en föhnwinden in de Alpen

Peter Coolen

Dat er uitzonderlijk veel sneeuw in het noorden van de Alpen is gevallen, hebben de meeste mensen al wel meegekregen. Daar was namelijk sprake van stau. Aan de andere kant van het gebergte was juist sprake van föhnwind en was het juist droog en helder weer. In deze blog leggen we je uit waarom!

De verdeling

In de Alpen is een duidelijke verdeling van het weerbeeld te zien. Aan de noordzijde is het vaak bewolkt en daar zijn al meters verse sneeuw gevallen. Dat zorgde voor zowel verkeersproblemen als problemen voor wintersporters. Het lawinegevaar is enorm toegenomen en mensen die buiten de piste gaan skiën lopen een groot gevaar verrast te worden door lawines. Aan de zuidzijde van de Alpen is het juist overwegend zonnig en hartstikke droog.

Deze verdeling is al sinds het einde van 2018 bezig. Op de satellietfoto van de Alpen is het verschil in weerbeeld goed te zien.

Stau Alpen.jfifSatellietfoto van de Alpen, eergisteren. Via: NASA

Stau en föhn

Al voor een langere periode wordt relatief koude lucht vanuit het noorden of noordwesten naar de Alpen gedreven. Zodra deze lucht bij het gebergte is en tegen de Alpen aanbotst, kan het nog maar een kant op: omhoog! Tijdens deze stijgende luchtbeweging koelt de lucht af. Uiteindelijk is de lucht zo koud, dat de wolken gaan uitsneeuwen. Als dit lang genoeg duurt, zoals dus de afgelopen tijd het geval was, vallen er meters aan verse sneeuw.Stau fohn 03.jpg
Aan de andere kant van de Alpen is het juist andersom. De lucht is daar droog, want alle vocht is eerder al uit de lucht "gesneeuwd". Deze droge lucht zakt naar beneden en warmt vervolgens op. Het resultaat: relatief hogere temperaturen en zonnig weer. De mensen in bijvoorbeeld de Italiaanse Alpen hebben daardoor al voor een langere tijd zonnig weer.

Mocht het zo zijn dat er lucht vanuit het zuiden naar de Alpen stroomt, dan is dit effect omgekeerd. De zuidkant is dan de staukant en in het noorden is dan spraken van föhn. Voorlopig is dat niet het geval.

Nog meer sneeuw op komst
De grote hoeveelheid verse sneeuw wordt de komende tijd nog eens verder aangevuld. Door een combinatie van storingen en stau valt er tot en met maandag opnieuw lokaal ruim een meter aan verse sneeuw in de noordelijke helft van de Alpen. Voorlopig blijft het lawinegevaar dan ook nog gelden. Voor een aantal regio's geldt lawinegevaar niveau 4. Niveau 5 is het hoogst mogelijke, dus er is sprake van een serieus gevaar op lawines. Als je dus op wintersport gaat, is het belangrijk om op de pistes te blijven. Ga je off-piste, dan loop je het gevaar om door een lawine onder de sneeuw bedolven te raken en dat is uiteraard levensgevaarlijk!


13-01-2019 om 14:30 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...