In Nederland is het momenteel rustig en droog, maar aan de westenkant van het Engelse Kanaal is het een ander verhaal. Daar zorgt storm Agnes voor een compleet ander weerbeeld.
In Ierland en delen van het VK gaat het vandaag en morgen behoorlijk los. Dat komt door storm Agnes. Gisteravond en afgelopen nacht is dit lagedrukgebied snel heviger geworden, waardoor er zelfs een code oranje is afgegeven in delen van Ierland. Voor het VK geldt in een groot gebied code geel Het gaat met name om harde wind en grote golven langs de kust, maar het zorgt zeker ook voor veel regen.
Storm Agnes vanuit de lucht. Dit satellietbeeld is van vandaag 10.30 u. West van Ierland ligt de duidelijke krul van storm Agnes.
Vooral in Ierland drukt Agnes momenteel haar stempel af. Daar zijn inmiddels windstoten van ruim 110 km/uur gemeten. Dat kan nog oplopen naar 130 km/uur! Ook met name in het zuidwesten van Schotland kan het later vandaag en morgen keihard gaan waaien. Storm Agnes trekt namelijk van het westen van Ierland richting het noordwesten van Schotland.
Naast harde wind gaat er ook hevige regen vallen, mogelijk zo'n 30 tot 60 mm regen. Dat komt na een vrij natte periode wat weer kan zorgen voor overstromingen.
Er zijn al wat meldingen binnen van overstromingen en boomschade. Kijk eens naar deze beelden op Twitter:
Stormnamen
Dit is niet de eerste storm van de afgelopen maanden. Groot-Brittannië kende in augustus al twee stormen, namelijk Antoni en Betty. Deze twee stormen vielen echter nog in het vorige stormseizoen (dat van 2022/2023). Op 1 september begon echter het nieuwe stormseizoen en dat betekent dat er ook een nieuwe lijst van stormnamen kwam. Deze lijst wordt door het Britse Met Office, het Ierse Met Éireann en het KNMI opgezet. Het KNMI, oftewel Nederland doet dat samen met die landen omdat de meeste stormen in Nederland ook uit het westen komen. Zo vormen wij nu de westgroep. In Europa zijn er nog veel meer stormgroepen, oftewel landen die samenwerken met stormnamen.
De lijst van stormnamen voor het stormseizoen van 2023/2024. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen. (Bron KNMI)
Wie was Agnes?
Agnes is dus de eerste storm van dit seizoen met een naam. In de meteorologie start de herfst op 1 september en dus ook het stormseizoen. De Agnes naar wie deze storm is vernoemd, was een Ierse astronoom en schrijver, Agnes Mary Clerke. Ze is geboren op 10 februari 1842 in Skibbereen, Ierland en stierf in 1907 aan longontsteking in London.
Agnes Mary Hector (Bron: Hector Macpherson via Wikipedia)
Ook de andere namen in de lijst is van betekenis: zo verwijst Gerrit naar Gerrit Hiemstra die deze maand na bijna 25 jaar afscheid nam bij de NOS. Piet is ter nagedachtenis aan de bekende weerman Piet Paulusma die in maart 2022 overleed.
Agnes in Nederland?
Vanwege de trekrichting van storm Agnes merken we in Nederland hier weinig van. Wel is het relatief warme en droog weer van vandaag en morgen misschien juist te danken aan Agnes. Tussen dit lagedrukgebied en een hogedrukgebied boven Rusland hebben we te maken met droge en vrij zachte lucht. In het zuidoosten wordt vandaag zelfs de zomerse 25 graden gehaald!
Ook morgen is het aan de zachte kant, al ligt de temperatuur dan enkele graden lager. Het gaat wel harder waaien! Eigenlijk trekt vannacht al de wind aan naar (vrij) krachtig aan zee. Overdag staat er een stevige zuidwester: tot windkracht 4 boven land en windkracht 5 à 6 langs de kust. Verder neemt in de loop van de dag de bewolking toe en 's avonds is de bewolking zo dik dat er dan misschien in het westen een drup regen valt.
Vrijdag is het overwegend bewolkt en regenachtig. Er staat dan wel wat minder wind. Ook in het weekend blijft het niet altijd droog en vanaf zondag staat er meer wind. Voorlopig is er echter nog geen sprake van een (volgende) storm.